Laptele matern este cea mai buna hrana pentru bebelusi. Stim deja ca are o multime de beneficii pentru dezvoltarea fizica si psihica a copilului. Alaptarea are insa multiple beneficii si pentru sanatatea mamei. Potrivit studiilor, alaptarea poate reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC) si de atac de cord.
Importanta alaptarii in reducerea cazurilor de AVC si atac de cord
Concluziile cercetarilor stiintifice efectuate sunt in concordanta cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Riscul de AVC si atac de cord scade pe masura ce mama alapteaza pe o perioada mai lunga de timp.
Un studiu amplu a fost realizat de cercetatori pe un esantion de aproximativ 300.000 de femei din China, cu vasta medie de 51 de ani. Dosarele acestora au fost analizate in ceea ce priveste istoricul reproductiv si obiceiurile de viata. Studiul a fost efectuat pe o perioada de 8 ani, iar rezultatele acestuia au fost publicate in 2017 in Journal of the American Heart Association.
In cei 8 ani, starea de sanatate a femeilor a fost monitorizata. Desi la inceputul studiului nu existau femei care sa fi suferit vreo boala cardiovasculara, pana la sfarsitul studiului au fost inregistrate 16.761 de cazuri de boli de inima sau infarct miocardic si 23.983 de accidente vasculare cerebrale.
Acestia au constatat ca, atunci cand au comparat femeile care au alaptat cu cele care nu au alaptat, cel din urma grup parea sa fie mai afectat, astfel ca au stabilit ca femeile care si-au alaptat copiii timp de sase luni aveau un risc cu 9% mai mic de a suferi de boli de inima sau atac de cord si cu 8% mai mic de a suferi un accident vascular cerebral.
Procentul a crescut treptat, cu cat femeile au alaptat o perioada mai indelungata. Astfel, in cazul femeilor care au alaptat timp de doi ani, riscul de boli de inima si/sau infarct au scazut cu 18%, iar riscul de accident vascular cerebral a scazut cu 17%.
Pentru a evita factorii de confuzie, au fost analizate variabile precum fumatul, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arteriala si exercitiul fizic, confirmand ca diferentele au aparut si atunci cand s-a tinut cont de aceste variabile.
Risc de accident vascular cerebral cu 23% mai mic
Un alt studiu, publicat in aceeasi revista stiintifica un an mai tarziu, in 2018, confirma faptul ca alaptarea bebelusului scade riscul de boli cardiovasculare in randul mamelor.
Studiul a analizat date de la 80.191 de femei americane care au participat la studiul observational "Women's Health Initiative". Aceste date contineau istoricul medical si obiceiurile de sanatate ale femeilor aflate la postmenopauza, recrutate intre 1993 si 1998, care dadusera nastere la unul sau mai multi copii. 58% dintre acestea alaptau la san la un moment dat. Dintre femeile care au alaptat, 51% la suta au alaptat intre una si sase luni, 22% intre 7 si 12 luni si 27% peste 13 luni.
Potrivit rezultatelor, in randul femeilor care au alaptat la san, riscul de accident vascular cerebral a fost, in medie, cu 23% mai mic. In plus, cele care si-au alaptat bebelusii timp de cel putin sase luni au avut un risc cu 19% mai mic, astfel ca o durata mai lunga a alaptarii la san a dus, de asemenea, la un risc mai redus de accident vascular cerebral.
Concluzii
In ambele studii, autorii afirma ca asocierea gasita intre alaptare si un risc mai mic de accident vascular cerebral si boli de inima este consistenta. Totusi, fiind vorba de studii observationale, nu au putut identifica o relatie cauza-efect, prin urmare admit ca si alti factori ar fi putut juca un rol in modificarea riscului.
Sursa foto: pexels.com