Alaptarea este cea mai buna hrana pe care o putem oferi unui copil in primele sase luni de viata, iar beneficiile sale sunt atat de multe atat pentru bebelus cat si pentru mama.
Dar, pe langa faptul ca promoveaza dezvoltarea copilului, laptele matern poate salva vieti: potrivit unui studiu recent, alaptarea la san reduce cu 33% riscul de mortalitate infantila in primul an de viata.
Publicata in American Journal of Preventive Medicine, cercetarea realizata cu ajutorul datelor de la aproape 10 milioane de bebelusi nascuti intre 2016 si 2018 a urmarit sa arate daca initierea alaptarii la san a fost asociata cu decesul infantil postnatal.
Luand in considerare factori precum varsta mamei, educatia, rasa si etnia, localizarea geografica si initierea alaptarii (inregistrata in certificatele de nastere din fiecare stat incepand cu 2016), a fost realizata o analiza pentru a gasi aceasta relatie.
Potrivit rezultatelor, bebelusii alaptati la san au avut un risc cu 33% mai mic de a muri in perioada postpartum (care are loc intre 7 si 364 de zile de viata), comparativ cu bebelusii care nu au fost alaptati la san. Cifra a variat de la o regiune la alta, constatandu-se ca, in unele state, procentul a fost de pana la 44%.
"Desi exista o variatie regionala si statala in ceea ce priveste amploarea asocierii dintre alaptare si mortalitatea infantila, a existat o consecventa remarcabila a reducerii riscului. Impreuna cu literatura de specialitate existenta, datele noastre sugereaza ca promovarea si sustinerea alaptarii la san poate fi o strategie eficienta pentru a contribui la reducerea mortalitatii infantile", explica autorii studiului.
Reamintim ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva la san timp de sase luni si extinderea acesteia pana la cel putin doi ani, in paralel cu alimentatia complementara.
FOTO: freepik.com