Top 3 cele mai confortabile pozitii de alaptare pentru mama si bebelus

/ / Modificat: 2021-05-08
Top 3 cele mai confortabile pozitii de alaptare pentru mama si bebelus

Venirea pe lume a copilului este un eveniment emotionant si plin de fericire pentru parinti, dar in special pentru tanara mamica. Cu toate acestea, odata cu venirea pe lume a copilului incep si grijile. Primele sunt cele legate de alaptare.

De la pozitia in care poate fi alaptat copilul, pana la asigurarea ca acesta prinde sanul bine sau ca mananca suficient, sunt probleme cu care tinerele mamici se confrunta zilnic.

Gasirea unei pozitii confortabile de alaptare

Desi alaptarea poate parea o etapa dificila, in special in cazul celor care se afla la primul bebelus, odata cu gasirea unei pozitii confortabile, acest procces poate deveni unul productiv de ambele parti.

Este important sa stii ca o pozitie confortabila de alaptare te ajuta sa eviti aparitia durerilor de spate, ceafa, dar si senzatia de arsura ce se localizeaza intre omoplati. Totodata, o pozitie confortabila previne aparitia obturarii canalelor prin intermediul carora se elimina laptele. Iata, asadar, cateva pozitii confortabile pe care le poti incerca:

1. Pozitia pe spate

Este pozitia cel mai des folosita de mamicile care alapteaza. Pozitia pe spate implica asezarea mamicii pe pat sau canapea, rezemata de o perna mare si moale. Bebelusul se pozitioneaza cu burtica pe burtica mamei si este indrumat sa gaseasca sanul sprijinind capul acestuia cu mana. In aceasta pozitie bebelusul poate fi tinut astfel incat acesta sa prinda cu toata gura sfarcul. Pozitia este extrem de utila in special in primele zile de la nastere, pana cand copilul invata sa apuce mamelonul corespunzator.

2. Pozitia culcat pe-o parte

Pozitia culcat pe-o parte este ideala pe timpul noptii sau in perioadele in care mama este obosita. In acest fel, mama se poate odihni in timp ce bebelusul este hranit. Atat mama, cat si copilul, sunt relaxati in aceasta pozitie. Corpul mamei trebuie sa formeze un V cu corpul bebelusului si se pot folosi perne de sprijin atat la spatele mamei cat si la spatele bebelusului, pentru sustinere.

Alaptarea in aceasta pozitie este mai simpla pentru mamele cu sanii mari. Aceasta pozitie este extrem de utila si in cazul mamelor care au nascut prin cezariana sau pentru cele care au probleme in zona lombara.

3. Pozitia leaganului

Pozitia leaganului poate fi dificila la inceput, insa odata ce mama si bebelusul se obisnuiesc cu aceasta poate deveni cea mai confortabila. Pozitia leaganului presupune sa iti rezemi spatele, cat mai drept cu putinta, de spatarul unui scaun. Apoi, pe genunchi trebuie sa asezi o perna pe care vei aseza bebelusul astfel incat sa ajunga la inaltimea sanului. Pozitioneaza copilul de-a lungul abdomenului tau, pe perna, astfel incat sa stea culcat cu fata orientata catre unul dintre sani. In tot acest timp capul bebelusului trebuie sustinut cu mana.

Daca nu este folosita in mod corect, aceasta pozitie are si dezavantaje. Pozitia leaganului poate implica un risc crescut de atasare incorecta la san, mai ales daca este folosita in primele zile dupa nastere, cand bebelusul nu stie inca sa apuce bine sanul.

Moduri de a determina bebelusul sa prinda sanul mai bine

De cele mai multe ori, dupa nastere, apar probleme in alaptare deoarece bebelusul nu prinde bine sanul. Exista insa cateva tehnici la care poti apela pentru a ajuta bebelusul sa invete mai usor cum sa faca acest lucru:

  • Creeaza un mediu relxat. Este important ca tu sa fii foarte relaxata cand alaptezi pentru a-i induce si bebelusului aceeasi stare. Daca bebelusul te va simti incordata, absenta sau frustrata, va deveni si el la fel si procesul de alaptare va fi ingreunat.

  • Tine bebelusul la piept, direct pe piele, in acest fel va veti conecta mai bine si vei usura procesul de alaptare.

  • Nu il forta sa manace la ore fixe. Fiecare bebelus are propriul program de mese. Vei putea observa cand ii este foame deoarece incepe sa se zvarcoleasca sau sa-si aplece capul spre tine in incercarea de a gasi sanul.

  • Nu forta bebelusul. Daca observi ca bebelusul vrea sa manance, ajuta-i sa gaseasca sanul insa nu-i introduce mamelonul cu forta in gura. Ofera-i ocazia sa-i apuce singur. La fel cum tie nu iti place sa fii fortata sa faci un anumit lucru si vrei sa-l faci singura, de bunavoie, bebelusii au aceleasi instincte chiar daca, aparent, par dependenti de noi

Sursa foto: freepik.com 

Articole recomandate

Citeste si despre