Trucuri la care poti apela pentru a imbunatati productia de lapte?

/ / Modificat: 2024-09-03
Trucuri la care poti apela pentru a imbunatati productia de lapte?

Chiar daca alaptarea este un proces natural, aceasta nu este intotdeauna usoara. Unele mame trebuie sa recurga la cateva trucuri si remedii casnice pentru a produce mai mult lapte matern, astfel incat sa il poata stoca si sa se asigure ca bebelusul lor primeste toti nutrientii de care are nevoie.

Supravegherea indeaproape a productiei de lapte si a alimentatiei bebelusului poate fi o sursa de incertitudine si anxietate. In general, pe masura ce micutul tau creste, doarme, mananca si urmeaza un program regulat, cantitatea de hrana este probabil sa fie adecvata. Cu toate acestea, exista momente in care productia de lapte poate avea nevoie de un impuls suplimentar. Pentru aceste situatii, exista strategii naturale si de casa pentru a ajuta la cresterea productiei de lapte matern in confortul casei tale. 

Metode pentru a imbunatati productia de lapte

Alapteaza mai des

Printre remediile la domiciliu pentru a produce mai mult lapte matern, cel mai simplu si mai eficient este sa cresti frecventa hranirilor si sa ii permiti copilului sa le dirijeze. Alaptarea functioneaza intr-un mod similar cu sistemul cererii si ofertei. Adica, cu cat bebelusul se hraneste mai des si mai mult timp, cu atat mai mult lapte vor produce sanii tai.

Pomparea intre alaptari

Desi poate parea contraintuitiv, pomparea intre hraniri poate fi un instrument util pentru cresterea cantitatii de lapte. Departe de a epuiza rezervele de hrana ale bebelusului tau, aceasta metoda iti stimuleaza organismul sa produca mai mult lapte ca raspuns la cerere.

Pomparea laptelui intre hraniri poate fi benefica intr-o serie de situatii:

  • Daca bebelusul tau sare peste o hranire

  • Daca iti ramane lapte dupa o hranire

  • Daca bebelusul primeste un biberon de lapte matern sau formula in loc sa fie hranit direct de la san

Bea multa apa

Corpul tau trebuie sa fie bine hidratat pentru a forma hrana copilului tau. De fapt, femeile care alapteaza pierd intre 400 si 800 ml de apa in fiecare zi prin laptele matern. Consumul abundent de apa este unul dintre cele mai simple remedii acasa pentru producerea laptelui matern. Se recomanda ca femeile care alapteaza sa consume 3-4 litri de apa pe zi.

Asigura-te ca ai o dieta nutritiva

O dieta echilibrata si sanatoasa in timpul alaptarii iti ofera nutrientii de care ai nevoie atat tu, cat si copilul tau. De asemenea, iti ofera suficienta energie pentru ca organismul sa poata produce lapte. Majoritatea femeilor care alapteaza trebuie sa consume intre 2000 si 2800 de calorii pe zi pentru a-si mentine productia de lapte si a-si satisface nevoile energetice. Cu toate acestea, acest lucru poate varia in functie de inaltimea, greutatea, metabolismul si nivelul de activitate fizica, astfel incat este important sa discuti nevoile tale alimentare cu un medic sau nutritionist.

Odihneste-te suficient

Sarcina si nasterea sunt experiente care iti pot lasa corpul epuizat. Un somn suficient iti permite sa te recuperezi, sa iti mentii sanatatea generala si sa promovezi productia de lapte matern. In timpul somnului, corpul efectueaza procese de reparare si regenerare care sunt vitale pentru productia de lapte. Dimpotriva, lipsa odihnei adecvate poate afecta nivelurile hormonale si poate avea un impact negativ asupra lactatiei.

Limiteaza consumul de cofeina

Reducerea consumului de cofeina este o modalitate de a iti imbunatati productia de lapte matern, bunastarea ta si a bebelusului tau. Desi cofeina nu afecteaza in mod direct productia de lapte, consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sanatatii tale si a bebelusului. Cofeina este un diuretic natural, ceea ce inseamna ca te poate face sa pierzi apa de care ai nevoie si astfel sa iti afecteze productia de lapte. In plus, prea multa cofeina iti poate afecta bebelusul prin laptele matern, provocandu-i iritabilitate, dificultati de somn si nervozitate.

Ia in considerare remediile pe baza de plante, alimente si suplimente

Cand vine vorba de a produce mai mult lapte matern, multe mame apeleaza la remedii naturale si casnice bazate pe plante, alimente si suplimente. In realitate, nu exista prea multe dovezi care sa sustina utilizarile lor, dar acestea sunt cele mai populare.

  • Fenicul: aceasta planta aromata contine compusi care actioneaza ca galactagogi, stimuland productia de lapte matern. Poti sa o consumi sub forma de ceai sau sa o adaugi la mese.

  • Ovazul: bogat in fier, zinc si fibre, ovazul stimuleaza productia de prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui matern. Il poti incorpora in mancare, in biscuiti sau in smoothie-uri.

  • Migdalele sunt o sursa excelenta de proteine, grasimi sanatoase si calciu, astfel ca pot creste productia de lapte matern. Le poti manca crude sau prajite ca gustare sau le poti adauga la mese si smoothie-uri.

  • Schinduful: aceasta este o planta care contine fitoestrogeni care ar stimula glandele mamare, crescand astfel productia de lapte. Aceasta poate fi consumata sub forma de capsule, ceai sau chiar adaugata la mese.


Sursa foto: www.pexels.com

https://eresmama.com/remedios-caseros-producir-mas-leche-materna/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea bebelusului Lapte alimentatie copii Alaptarea la san

Articole recomandate

Citeste si despre