Renuntarea la mesele de noapte poate fi un proces firesc, in care bebelusul se obisnuieste in mod natural cu un alt program de hrana, fara ca interventia ta sa fie majora. La fel de bine, insa, micutul ar putea avea nevoie sa fie invatat treptat cu absenta meselor de noapte, iar procesul sa fie unul mai anevoios si indelungat. Iar daca esti in situatia de a-ti convinge bebelusul sa renunte la mesele de noapte, iata ce ai de facut!
Inarmeaza-te cu rabdare
Dupa varsta de 6 luni, sugarul, care intre timp a atins greutatea optima si etapa corespunzatoare de dezvoltare, poate renunta la mesele de noapte. Insa atingerea acestui prag nu inseamna neaparat si renuntarea benevola la hrana si confortul oferite de pieptul mamei, inclusiv pe timpul noptii.
In acest caz, daca hotarasti ca a sosit momentul sa iti inveti bebelusul sa nu se mai trezeasca noaptea si sa doarma linistit de la ultima masa pana a doua zi dimineata, inarmeaza-te cu rabdare si fa totul cu pasi marunti. O idee ar putea fi sa amani, in fiecare noapte, momentul in care il hranesti. Cand incepe sa planga, nu il ignora, dar asteapta circa 15 minute pana cand ii oferi ceea ce isi doreste. Incet, dar sigur, sugarul se va adapta programului impus.
Ofera-i o masa de seara mai consistenta
Tot dupa 6 luni, bebelusul poate avea parte de o masa mai consistenta seara, inainte de culcare, care va tine la distanta mai mult timp senzatia de foame. In acest sens, ii poti combina laptele cu niste cereale sau cu biscuiti adaptati grupei sale de varsta.
Intelege care este motivul pentru care plange
Pe masura ce creste, bebelusul tau nu va mai avea nevoie de mese la fel de dese ca in primele 2-3 luni de viata. Daca, initial, il alaptai o data la aproximativ 3 ore, treptat intervalul dintre doua mese va deveni mai mare. De altfel, trebuie spus ca un copil cu varsta de peste 1 an are mai degraba nevoie de un somn neintrerupt, de seara pana dimineata, decat de laptele de peste noapte.
In acest caz, daca desi are peste 6 luni, micutul continua sa se trezeasca in mod regulat noaptea si sa planga, asteptand sa fie alaptat, s-ar putea sa nu fie vorba despre senzatia de foame, ci despre confortul pe care il resimte atunci cand il iei in brate si il pui la san. In aceste circumstante, dezobisnuieste-l treptat sa il adormi la san si inlocuieste acest obicei cu altele, cum ar fi mangaierile oferite neaparat cand bebelusul sta in patut.
De asemenea, ii poti canta un cantecel de leagan, daca stii ca il linisteste si il ajuta sa adoarma mai usor.
Hraneste-l seara tarziu
O alta metoda eficienta pentru a-l ajuta pe cel mic sa renunte usor la mesele de noapte este aceea de a-i oferi masa de seara la o ora cat mai tarzie, eventual chiar inainte ca tu sa mergi la culcare. Alaptarea la orele 10-11 ar trebui, in timp, sa il determine sa doarma linistit si satul pana pe la 5-6 dimineata.
Dilueaza laptele la masa de noapte
O practica recurenta este si aceasta: diluarea treptata a laptelui oferit noaptea, atunci cand iti hranesti bebelusul cu biberonul. Initial, vei reduce cate putin cantitatea de lapte, inlocuind-o cu apa, dupa care vei putea reduce cu totul cantitatea de hrana oferita, pana cand micutul va scapa complet de nevoia de a primi mancare in toiul noptii.
Tu cum ti-ai dezobisnuit copilasul de mesele de noapte? Impartaseste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!