E momentul sa ii introduci in alimentatie bebelusului tau apa. Aceasta este esentiala pentru organismul oricarui om, insa pentru bebelusi este cu adevarat cruciala. Ei au nevoie de mult mai multa apa decat adultii, pentru ca o elimina mai repede. Insa nu ai suficienta incredere in apa de la robinet si nici nu esti foarte sigura ca apa imbuteliata este cea mai buna alegere. Ce faci?
Apa potabila (de la chiuveta) la bebelusi
Apa de la chiuveta este destul de controversata in ziua de astazi. Din ce in ce mai multe voci sustin ca exista o multime de impuritati si germeni care trec prin conducte care pot pune sanatatea bebelusilor in pericol. Totusi, gradul de impuritate si calitatea ei depind foarte mult de locul de unde provine.
Unele chimicale din apa de la chiuveta, cum este clorina sau aluminiul, au fost asociate cu anumite forme de cancer. Specialistii sustin ca un dispozitiv de filtrare a apei este o solutie eficienta pentru a o purifica. Aceste dispozitive, pe langa faptul ca opresc impuritatile, metalele grele, bacteriile, fosfatii, virusii, parazitii si alte micoorganisme si substante periculoase ele si ionizeaza si oxigeneaza apa.
De asemenea, fierberea si racirea ei are acelasi efect de purificare.
Tipuri de apa imbuteliata
Exista mai multe tipuri de apa imbuteliata, pe care o cumparam din comert:
-
apa de izvor (care provine din izvoare de munte si care este superioara apei de la robinet; nu contine impuritati);
-
apa plata (apa care a fost carbonatata);
-
apa minerala (carbonatata, contine numai minerale naturale din surse subterane);
-
apa purificata (apa din care au fost eliminate toate impuritatile).
Care tip de apa imbuteliata este bun pentru bebelusi?
In mod cert apa minerala nu este indicata pentru bebelusi, deoarece contine niveluri mari de minerale, care pot face rau copilului. Ea contine de asemenea un nivel de sodiu ridicat care nu este recomandat pentru bebelusi. Si nivelul de calciu poate fi prea mare in acest tip de apa ceea ce poate dauna rinichilor bebelusului.
Apa de masa plata este apa imbuteliata la pet-uri sau bidoane cea mai consumata. Desi este mai putin impura ca apa de robinet, aceasta nu este nicidecum la fel de pura ca cea care a fost purificata industrial. Mai mult chiar, ea poate proveni din surse de apa publice, de aceea medicii sustin ca este bine sa o fierbi inainte de a o da bebelusilor.
Cea mai indicata bebelusilor este apa purificata, lipsita de orice fel de impuritate. Si aceasta se gaseste in comert in pet-uri si bidoane.
Apa de baut la bebelusi in functie de varsta
Intre 0-6 luni
Daca alaptezi bebelusul, nu este nevoie sa ii dai deloc apa in aceasta perioada. Totusi, daca esti nevoita, nu ii da apa de la robinet. Trebuie sa te uiti dupa tipul de apa care nu contine un nivel mare de fluoride pentru ca poate declansa aparitia icterului sau intoxicatiei.
Intre 6 si 12 luni
In momentul in care implineste 6 luni, este bine sa introduci treptat apa in alimentatia bebelusului. De la 6 luni, el chiar are nevoie de fluoride in organism. Daca ii dai sa bea apa imbuteliata, uita-te dupa cele care contin fluoride.
Daca micutul nu este alaptat la san, ci hranit cu biberonul, este bine sa continui sa ii dai apa care nu contine fluoride, pentru a evita intoxicarea.
De la 12 luni in sus
Odata ce copilul implineste 1 anisor, trebuie sa alegi apa imbuteliata care contine fluoride. Acestea sunt esentiale la aceasta varsta in cresterea copilului, in special pentru dezvoltarea dentitiei.