Mancarurile gustoase stimuleaza simtul gustativ al bebelusului

/ / Modificat: 2010-06-04
Mancarurile gustoase  stimuleaza simtul gustativ al bebelusului





 

Mancarurile gustoase pot stimula simtul gustativ al bebelusului, insa de cele mai multe ori dam sugarului mancare fada si monotona.  Fasole verde neasezonata, cereale de orez, piure de morcovi - toate anoste si lipsite de gust, dar si foarte utilizate in diversificare.

Aceste mancaruri sunt foarte sanatoase, insa, contrar opiniilor parintilor, bebelusii se pot bucura de o gama mult mai larga de gusturi. Orice expunere la diferite mancaruri sanatoase poate preveni dependenta viitoare de biscuiti, paste si bauturi dulci, care nu sunt neaparat sanatoase.

Pediatrii spun ca este benefic sa oferim bebelusului gusturi si mancaruri sanatoase variate, avand in vedere cresterea ratei obezitatii si a problemelor determinate de aceasta in randul copiilor.

  Vechile sfaturi si rutina alimentara

Vechile sfaturi de a astepta pana la varsta de 1 an sau chiar mai mult pentru a introduce alergeni nu se mai aplica pentru majoritatea bebelusilor, dar este in continuare o idee buna sa ii introduci fiecare aliment nou gradual, asteptand trei zile pana la urmatorul, pentur a putea identifica o eventuala alergie.

Iata niste idei pentru a te ajuta sa scapi de rutina cerealelor de orez. Chiar daca unele dintre ele nu sunt preferatele tale, incearca sa nu il privezi pe cel mic de aceasta experienta gustativa - poate lui ii plac! In functie de abilitatile de mestecare si inghitire ale bebelusului, poti sa le tai, razi sau sa le pasezi, dupa cum e cazul.

 

  • Fructe acrisoare


  • In mod suprinzator, multi copii iubesc fructele acrisoare.

    Incearca sa ii dai micutului piure de visine (dupa ce scoti samburii, normal) sau taie visinele in bucati pentru bebelusii mai experimentati in ale mancatului de solide.

    Poti incerca si prune care sunt dulci-acrisoare intr-un mod placut. Serveste-le desfacute in doua sau faramitate.

  • Carne fripta


  • Nutritionistii spun ca un aliment ar putea fi carnea fripta, in tocana sau ca tochitura, fara a exagera cu uleiul sau alte aspecte nesanatoase.

    Partea buna e ca o poti gati un multe feluri, spun ei, cum ar fi carne de vita cu sos de soia si ghimbir sau cu ardei mexicani. Da, ardeii mexicani (nu foarte iuti) sunt consumati de bebelusi, in special in unele parti ale lumii. Unii incep de la 8 luni si consuma alimente picante sau condimentate cu placere.

    Nutritionistii recomanda folosirea sortimentelor medii de iuti, ca anaheims sau poblanos, ci nu a celor foarte iuti, ca habaneros sau jalapenos, care pot irita pielea si gura.

  • Peste


  • Pestele a fost considerat pana acum ca un aliment nepotrivit pentru bebelusi, din cauza riscului de alergii, insa Asociatia Americana de Pediatrie sustine ca nu exista dovezi pentru a atesta ca evitarea hranirii bebelusilor cu alergeni previne alergiile ulterioare. Institutia sustine ca nu este o problema sa ii dai bebelusului in varsta de peste 6 luni alimente cu potential alergenic atat timp cat nu arata semne ale unei alergii.

    Somonul este o sursa minunata de DHA, un acid gras Omega 3, insa majoritatea parintilor nu iau in considerare introducerea somonului in alimentatia sugarului, spun nutritionistii. Mamicile spun ca au dat copiilor somon fiert la foc mic cu putin  marar proaspat sau uscat ori frunze de coriandru.

    Reteta suna cam asa: amesteca ierburile cu jumatate de cana cu apa, supa sau lapte si sa dai totul intr-un clocot, apoi adauga 30 grame carne somon fara piele si oase si fierbe la foc mic, timp de 3-4 minunte sau pana carnea se desprinde usor. Mai departe poti sa il tai marunt sau sa il pasezi cu 1-2 linguri din zeama in care s-a gatit.

  • Legume din categoria Brasicacee


  • Legume verzi, ca varza, salata, varza de Bruxelles, broccoli, napi, conopida si altele asemanatoare, spanac, stevie, loboda si alte legume cu frunze mari sunt foarte sanatoase si pline de nutrienti. Chiar daca fasolea verde si cartofii dulci sunt considerate mancaruri ideale pentru bebelusi, asta nu inseamna ca celor mici nu le place sa incerce si altceva.

    Mamicile care au incercat si alte legume fata de lista clasica se declara surprinse ca sugarului i-au placut napi pasati, piure de varza de Bruxelles sau conopida cu sofran si un pic de branza cheddar.

  • Cereale integrale


  • Cerealele integrale (mei, cus-cus) presupun o noua lume de texturi alimentare, fapt foarte important in dezvoltarea abilitatii de a-si folosi gura si limba si, implict, ajuta in vorbire, spun pediatrii.

    Multe dintre cereale sunt mai gustoase cand le mai adaugi ceva, iar bebelusul tau este pregatit pentru asta. Asa ca, daca o reteta cere asezonare, nu incerca sa o simplifici drastic. Incearca sa adaugi niste ceapa taiata in arpacas sau bulgur (grau maruntit, mai mare decat grisul) - ar putea deveni gustarea preferata a micutului!

    Mamicile spun ca au fiert cus-cus in zeama supei de legume, servindu-l alaturi de bucatele de bostan fiert, iar bebelusul a fost foarte incantat.

      Nu te teme de condimente

    Nu iti fie teama sa adaugi putin rozmarin la bostanel, niste chimion la carnea de pui sau un mix de boia iute cu patrunjel la piureul de cartofi.

    Evident, in loc de pui ai putea sa incerci picioare de rata, in loc de cereale de orez - niste cus-cus, in loc de cartofi dulci - niste sfecla gatita la abur!

    Pediatrii spun ca nu exista dovezi care sa ateste faptul ca mancarurile picante fac rau bebelusilor, insa in masura in care nu ii dai ardei iute, ci doar condimente care nu irita gura si pielea. Masura in care mancarurile sa fac picante este un aspect cultural, depinzand de fiecare nationalitate.

    Te-ai gandit ca bebelusul tau ar putea fi incantat de mancarea de mazare cu curry si ghimbir?

    Articole recomandate

    Citeste si despre