Alimentatia mixta - alternarea alaptarii cu biberonul de lapte praf

/ / Modificat: 2017-08-21
Alimentatia mixta - alternarea alaptarii cu biberonul de lapte praf

Hranirea mixta a bebelusului este o alegere a unor mame si o necesitate pentru altele, din diferite motive. Mama alterneaza momentele in care alapteaza la san si cele in care hraneste bebelusul cu biberonul, cu lapte formula.

Exista si situatii de la nastere care duc la hranirea mixta a bebelusului: fie cel mic a fost nascut prematur si a primit formula in maternitate, fie mama a avut probleme la nastere si dupa a intarziat inceperea alaptarii.

Cand mai poate fi nevoie de hranire mixta

in caz de boala a mamei sau daca mama sau copilul au nevoie de o interventie chirurgicala;

 daca mama trebuie sa urmeze un tratament medicamentos care este contraindicat in perioada alaptarii;

 daca mama sufera de depresie postnatala;

 in cazul in care mama are probleme la unul sau la ambii sani (infectie sau inflamatie dureroasa);

 daca mama se intoarce la munca.

Cum faci trecerea de la hranire mixta la alaptarea exclusiva

Odata depasita problema care a facut-o pe mama sa recurga la alimentare mixta a bebelusului, este momentul sa treaca doar la alaptarea exclusiva. Insa tranzitia nu se face brusc. Mama trebuie sa scoata treptat cate un biberon pana ajunge sa alapteze exclusiv la san. Un truc care o poate ajuta, pentru ca stimuleaza lactatia, este sa ofere mai intai sanul, iar la urmatoarea masa bebelusul sa primeasca biberonul. De asemenea, bebelusul trebuie sa fie pus la san si pe timpul noptii.

Tot pentru a stimula lactatia, trebuie ca bebelusul sa fie pus la san cat mai des, fapt care duce la eliberarea de prolactina, hormon esential in procesul de lactatie. Stimularea lactatiei poate fi facuta si apeland la o pompa pentru san, care ar trebui sa fie folosita de 8 pana la 12 ori pe zi.

Alte sfaturi de care sa tii cont cand treci la alaptarea exclusiva

 pieptul si biberonul nu necesita aceeasi tehnica de aspirare. Un copil care este hranit la biberon va aprecia faptul ca laptele curge fara prea mare efort;

In schimb, alaptarea necesita un pic mai multa perseverenta si rabdare din partea bebelusului, pentru ca laptele curge mai lent, de aceea ar putea sa refuze sa suga din nou la san. Mama trebuie sa aiba, la randul ei, rabdare, si sa il tina la san pana cand incepe sa suga. De asemenea, o mama care stie ca se va reintoarce la alaptare trebuie sa caute un biberon a carui tetina sa imite cat mai bine biberonul: sa fie flexibila, alungita, nu prea groasa;

 bebelusii alaptati mananca mai des, dar mai putin decat bebelusii hraniti cu biberonul. Daca planuesti sa te intorci la alaptare, incepe sa reduci cantitatea de lapte turnat in biberon si da-i biberonul mai des sugarului tau, ca sa se obinuiasca din nou cu ritmul alaptarii la san. De exemplu, un copil de doua sau trei luni ar trebui sa primeasca intre 120 si 150 de mililitri de lapte la fiecare trei ore;

 mamele care trebuie sa faca o pauza de alaptare trebuie sa stie ca pe toata perioada in care bebelusul nu va suge la san, este important sa mentina lactatia. De aceea, ele trebuie sa foloseasca pompa de san;

 in cazul in care mamele au optat pentru hranire mixta pentru ca s-au reintors la serviciu, ideal este sa poata sa ofere trei alaptari intr-un interval de 24 de ore, ca sa nu aiba probleme cu lactatia.

Rolul alaptarii, foarte important

Alaptarea este foarte importanta pentru bebelus, laptele matern fiind cea mai buna hrana pentru nou-nascut. Extrem de important este ca nou-nascutul sa primeasca de la mama colostrul, adica primul lapte de la san, cunoscut pentru faptul ca abunda in nutrienti si anticorpi. Alaptarea este importanta si pentru ca il ajuta pe bebelus sa se simta in siguranta, sa fie mai relaxat, el fiind obisnuit cu mirosul mamei.

Specialistii recomanda ca bebelusul sa fie alaptat exclusiv la san cel putin pana la varsta de sase luni, cand incepe si diversificarea.

In ceea ce priveste timpul alocat unei sesiuni de alaptare, bebelusul trebuie sa fie lasat la un san atat timp cat este activ, dupa care el poate sa treaca sa suga la celalalt san.

Ce contine laptele matern?

Laptele de mama este ideal pentru bebelus, pentru ca acesta contine vitamine, proteine, grasimi, toate fiind elemente esentiale pentru sanatatea micutului. Laptele matern ofera protecie contra alergiilor, existand chiar studii care au aratat ca bebelusii alaptati la san au un risc mai mic de a dezvolta astfel de probleme de sanatate. De asemenea, in laptele matern se gaseste o cantitate importanta de leucocite, cunoscute pentru faptul ca lupta cu eventualele infectii care pot aparea in organismul copilului tau.

Trebuie sa mai stii ca laptele matern are o compozitie care se adapteaza in continuu la nevoile copilului tau. Colostrul timpuriu (cel care se produce in primele sase zile de la nastere) cedeaza locul primului lapte de tranzitie (se produce intre 6 si 14 zile de la nastere). Laptele matur incepe sa se produca incepand cu ziua a 14-a.

Alaptarea, beneficii pentru mama si fat

Alaptarea nu aduce beneficii numai pentru copil (ii intareste sistemul imunitar, scade riscul unor probleme de sanatate precum diabetul si obezitatea, il fereste de paraziti intestinali), ci si pentru proaspata mamica.

Astfel, alaptarea:

• ajuta la diminuarea sangerarilor de dupa nastere si ajuta uterul sa revina la dimensiunea pe care o avea inainte de sarcina (ambele efecte se datoreaza cresterii productiei de oxitocina, un hormon care provoaca contractii in uter);
• le ajuta pe femei sa slabeasca (la un litru de lapte produs, corpul arde aproximativ 840 de calorii);
• te protejeaza contra unor tipuri de cancer, si anume cancerul ovarian si cancerul mamar;
• iti ofera protectie contra osteoporozei;
• iti permite sa calatoresti mult mai comod, pentru ca nu trebuie sa cari dupa tine biberoanele cu lapte praf.

Femeile care alapteaza 1-2 ani de zile isi diminueaza intre 10 si 50% riscul de a face hipertensiune arteriala, artrita si diabet de tip 2.

In plus, unul dintre cele mai mari beneficii pe care alaptarea le aduce este acela ca ajuta la stabilirea unei relatii emotionale profunde intre tine si bebelusul tau, este un liant puternic intre mama si fat.

Taguri Lapte praf Alaptarea la san Hranire lapte praf bebelusi Alaptare biberon Alaptarea artificiala

Articole recomandate

Citeste si despre