Alimentatia sanatoasa a bebelusului: 11 reguli pe care trebuie sa le respecte parintii

/ / Modificat: 2021-03-11
Alimentatia sanatoasa a bebelusului: 11 reguli pe care trebuie sa le respecte parintii

Un parinte care stabileste reguli clare in functie de care isi creste copilul nu este un parinte rau. Dimpotriva!

Cei mici sunt mai fericiti atunci cand stii sa le stabilesti limite si sa le organizezi viata dupa un program si un set de reguli bine stabilite. Iar acestea sunt cu atat mai importante cand intram in etapa de hranire independenta (diversificare/autodiversificare), cand cel mic incepe sa manance si altceva decat lapte matern sau formula si, cu timpul, invata sa manance singur.

Reguli alimentare pentru bebelusi sanatosi

Pentru ca bebelusii sa aiba o alimentatie sanatoasa odata cu inceperea diversificarii alimentare, trebuie sa urmam cateva reguli esentiale, pe care sa le pastram.

1. Ore de masa regulate

Bebelusii alaptati exclusiv la san pot manca oricand vor, la cerere, insa cei hraniti cu lapte formula, cu biberonul, au nevoie de un program de masa. Programul de mese este esential si cand incepem sa introducem alimente solide in dieta bebelusilor, iar orele cand ei sunt hraniti trebuie sa fie fixe.

Este necesar sa existe pauze de 3-4 ore intre mese, pentru ca procesul de digestie sa fie finalizat. Nu doar ca vei ajuta astfel copilul sa se dezvolte armonios, ci ii vei si stabili un program zilnic. Chiar daca bebelusul nu isi da seama de intervalele unei zile, cu ajutorul unei rutine el va sti cand este ora pentru micul dejun, pranz, masa de seara sau cand este timpul pentru plimbare sau joaca, iar astfel se va simti mereu in siguranta.

2. Fara mancare intre mese si hranire fortata

Poate tie, ca adult, ti se pare ca bebelusul mananca prea putin, insa pentru cel mic o jumatate de castron de supa este suficient.

Multi parinti cad in capcana de a pacali copilul sa manance, lasandu-l sa se uite intre timp la desene animate, pentru a-i distrage atentia suficient cat sa nu refuze mancarea. Acest obicei este, insa, nesanatos, deoarece putem hrani copilul mai mult decat este necesar.

3. Regula celor cinci mese pe zi

Incearca sa numeri de cate ori pe zi mananca bebelusul, mai ales dupa varsta de 1 an. Numara fiecare iaurt, fiecare fruct. Uneori, fara sa ne dam seama, copiii pot ajunge sa manance de prea multe ori pe zi. Daca observi ca te afli in aceasta situatie, este momentul sa schimbi ceva. Incepe cu meniul si cu reducerea numarului de mese si nu te descuraja daca va fi un proces anevoios. Asa cum s-a invatat sa manance des, trebuie sa invete si sa respecte un program de mese.

4. Portiile mici faciliteaza digestia

Copiii nu pot manca portii la fel de mari ca un adult. Sugarii au stomacul de marimea unui pumn, iar mesele prea consistente le pot incarca tractul gastrointestinal, incomplet dezvoltat. Cand copilul nu mai vrea sa manance, cel mai probabil este satul si nu este cazul sa mai insisti. Nu te ingrijora ca a mancat prea putin! Cand ii va fi din nou foame te va anunta si cu siguranta se va face auzit.

5. Varietatea este cheia unei alimentatii sanatoase

Nu e nimic mai rau pentru un bebelus decat monotonia. Cum ar fi sa mancam acelasi lucru in fiecare zi? Exista o gama larga de alimente pe piata si poti cu usurinta sa compui un meniu diversificat pentru copilul tau, chiar si la inceputul introducerii de noi alimente. Exista o varietate de cereale: mei, bulgur, ovaz sau orez. In fiecare zi poti adauga un alt fruct sau poti face propriile compozitii.

6. Renunta la sare și la zahar

Daca nu adaugi sare in mancare si zahar in bauturi sau fructe, copilul tau nu le va cere. La urma urmei, nu ne lipseste un gust pe care nu-l cunoastem. Nu uita ca sarea poate incarca rinichii sugarului, iar zaharul reduce pofta de mancare. Obiceiurile alimentare proaste pot duce la obezitate in adolescenta sau la maturitate.

7. Renunta la timp la alimentele pasate

La inceputul etapei alimentatiei diversificate este firesc sa iti hranesti puiul cu piureuri de fructe si legume, sa treci apoi la supe crema. Numai ca acest obicei trebuie inlaturat odata ce micutul incepe sa aiba dintisori cu care sa poata mesteca si singur. Incurajeaza copilul sa muste si invata-l sa mestece pentru ca doar asa se va antrena sa se hraneasca independent. Hranirea doar cu alimente pasate il va invata pe cel mic sa fie lenes.

8. Dulciurile trebuie introduse cat mai tarziu

Daca vrei sa-i dai copilașului ceva dulce, alege prajiturile facute de tine. Prajiturile, fursecurile sau torturile facute in casa nu au conservanti sau zahar.

9. INTERZIS la fast-food!

Daca ai chef sa mananci ceva nesanatos, nu ii da si bebelusului tau! Cel mai indicat este ca micutii sa manance mancare gatita in casa si sa evitam alimentele grase, procesate.

10. Nu pune bebelusul la dieta!

Dietele sunt dificile chiar si pentru adulti, dar pentru un copil mic acestea pot fi chiar periculoase. Chiar si atunci cand copilul este mai plinut decat spune graficul de greutate pe varste si inaltimi, este contrar tuturor recomandarilor sa incepi sa ii dai copilului alimente cu mai putine calorii.

O astfel de dieta hipocalorica nu este deloc indicata inainte de varsta de 7 ani, iar atunci trebuie sa se desfasoare sub stricta supraveghere medicala.

Nu iti face griji si nu invata copilul sa fie obsedat de silueta. Chiar daca ai un bebelus durduliu, nu uita sa adaugi putin ulei de masline sau unt in mancarea sa. Grasimile faciliteaza absorbtia vitaminelor, sunt o sursa valoroasa de energie si joaca un rol important in functionarea corespunzatoare a creierului.

11. Laptele de vaca se introduce abia dupa varsta de 2 ani

O sa spui ca multi copii au crescut cu lapte de vaca pe vremea cand nu exista laptele formula, ca acum. Insa "pe vremuri" nici nu erau atat de multe alergii alimentare sau cel putin nu se stia mare lucru despre ele.

Laptele de vaca este bogat in proteine si electroliti si nu este indicat pentru un sistem digestiv imatur si nici pentru rinichii celor mici. In plus, cazurile de intoleranta la lactoza sunt din ce in ce mai dese, iar reactiile alergice pot fi chiar grave.

Desi pe vremea bunicilor copiii primeau fara probleme lapte de vaca, nici organismul uman si nici laptele de vaca nu mai sunt ce erau odata.

Recomandarea de a introduce laptele de vaca in alimentatia copiilor abia dupa varsta de 2 ani se datoreaza, cel mai probabil, evolutiei tehnologice care face in prezent ca laptele sa fie intens procesat, dar si descoperirilor privind alergiile copiilor la diferiti nutrienti.

Articole recomandate

Citeste si despre