- Care este cantitatea maxima de suc de fructe/piure de fructe si supa de legume/legume ce se poate administra sugarului incepand cu luna a 4-a? Copilul meu s-a nascut cu 3.100 g, 54 cm, iar in prezent are 7.900 g, 68 cm, aproape 5 luni. In prezent mananca la ora 11 cam 200-250 ml suc de fructe cu pulpa (nectar), iar la masa de la pranz 200-250 ml supa cu piure de legume (fara adaos de lapte dupa). Este in regula?
Raspuns:Un sugar sanatos, in varsta de 4-5 luni, trebuie sa primeasca 4-5 mese/zi; ratia la o masa trebuie sa fie de aproximativ 150-180 ml daca sunt 5 mese si de 200 ml daca sunt 4 mese/zi.
Insa acestea nu sunt niste valori exacte, depinzand in mare masura si de apetitul si toleranta sugarului; de asemenea trebuie asigurata o buna hidratare, necesarul de lichide la aceasta varsta fiind de aproximativ 1000 ml/zi.
De obicei la aceasta varsta, cand s-a inceput deja diversificarea alimenatiei, sugarul primeste:
- dimineata si seara 180 ml formula de lapte cu sau fara adaos de cereale fara gluten (sau lapte matern, in cazul copiilor care sunt alimentati natural);
- la ora 10: unii renunta la aceasta masa altii primesc o masa de fructe, sub forma de suc sau piure de fructe;
- la pranz: 180 ml supa de legume (in care aproximativ jumatate este apa in care au fiert legumele si jumatate zarzavaturi pisate); supa se poate imbogati cu 1-2 masuri de lapte praf, cu cereale fara gluten sau cu 1-2 picaturi de ulei; treptat, se va creste consistenta, ajungandu-se la piure de legume, iar apoi, mai tarziu, se va adauga de 4-7 ori pe saptamana carne de pasare sau manzat (10-30 g, fiarta si pasata);
- gustarea: lapte, eventual completat cu fructe si cereale fara gluten.
Insa toate acestea trebuie introduse treptat in alimentatia copilului: cand se introduce un aliment nou se vor da la inceput doar cateva lingurite si se va creste treptat cantitatea.
Sucul de fructe se face de obicei din mere, morcovi si eventual citrice, si se ofera sugarului la inceput in medie 50 ml/zi. Piureul de fructe se poate face din mere crude sau coapte, banane, piersici.
Supa de zarzavat, se face la inceput din morcovi, apoi se adauga si cartofi si mai tarziu si alte legume: telina, patrunjel, pastarnac, spanac, dovlecei, rosii, ardei gras, ceapa, fasole verde.