Alimente de primavara in alimentatia bebelusilor. Ce trufandale le dam in etapa diversificarii

/ / Modificat: 2023-03-21
Alimente de primavara in alimentatia bebelusilor. Ce trufandale le dam in etapa diversificarii

Etapa diversificarii alimentare la bebelusi este o adevarata provocare. Iar primavara natura care renaste iti ofera o multime de alimente sanatoase si bogate in nutrienti importanti pentru bebe. Iata ce trufandale de primavara poti introduce in alimentatia bebelusilor in etapa diversificarii.

Dupa ce in primele 6 luni bebelusii sunt hraniti doar cu lapte matern sau formula, introducerea alimentelor solide este un moment foarte important. Este indicat sa introduci in alimentatia sa cate un ingredient, pe rand, pentru a invata ce ii place, ce nu, ce tolereaza si ce nu sau chiar daca este alergic. Vorbim despre hrana solida, insa toti stim ca in prima faza totul vine sub forma de piureuri pentru bebelusi.

Pentru ca este primavara, profita de tot ce are natura mai bun, insa nu uita sa tii cont si de varsta potrivita la care ii poti da anumite alimente.

Spanacul, de exemplu, trebuie oferit cu moderatie bebelusilor de 6 luni. Un piure de spanac va contine, de preferat, si mazare si va veti asigura ca este bine pasat si omogenizat, pentru ca micutii nu stiu sa mestece si s-ar putea ineca. Atunci cand bebelusul are deja dintisori si s-a invatat si cu gustul, si cu textura spanacului, poate fi servit si tocat foarte fin. Spancul este o „comoara” alimentara pentru bebelusi: este bogat in calciu, vitamina A, fier, potasiu, fosfor si seleniu, dar si in fibre ce vor asigura o buna functionare a sistemului digestiv.

Loboda rosie este inrudita cu spanacul si poate fi introdusa in alimentatia bebelusilor undeva in jurul varstei de 10 luni. Este foarte bogata in vitamina C, avand un continut aproape dublu fata de kiwi si lamaie, dar si in fier, vitamina K si alte minerale importante pntru dezvoltarea bebelusilor. Cel mai popular preparat cu loboda este ciorba, tocmai de aceea nu se serveste copiilor cand sunt la inceputul diversificarii. Asigurati-va ca frunzele sunt tocate foarte fin, pentru a avea o textura „prietenoasa” dupa gatire.

Urzicile, oricat ar fi de sanatoase, nu trebuie introduse prea devreme in alimentatia copiilor, deoarece au un puternic efect diuretic, ce le poate fi daunator bebelusilor. In jurul varstei de un an puteti, insa, sa le includeti intr-un piure cu morcov, ou si 3 fire de ceapa verde, care va fi delicios si sanatos.

Ceapa verde, ca tot am adus vorba despre ea, poate fi inclusa in diferite retete pentru bebelusi, chiar daca nu se numara printre primele alimente cu care incepeti diversificarea. Nu are potential alergic, are un gust mai subtil decat ceapa obisnuita si o multime de nutrienti esentiali pentru copiii aflati in plina dezvoltare (vitamina A, vitamina C, vitamina K, fibre, calciu, fier).

Nu uitati ca pentru orice aliment nou este indicat sa urmati regula celor 4 zile in care cantitatea oferita copilului creste progresiv de la o lingurita, la 10, pentru a putea urmari semnele privind o intoleranta sau o posibila reactie alergica.

Citeste si Alimente minune de care copiii pot profita din plin primavara

Taguri Alimente bebelusi Alimente primavara Diversificarea alimentatiei

Articole recomandate

Citeste si despre