Cand pot manca bebelusii chiftele. De la ce varsta pot fi introduse in alimentatie

/ / Modificat: 2022-11-08
Cand pot manca bebelusii chiftele. De la ce varsta pot fi introduse in alimentatie

Chiftelele pentru bebeluși pot fi pline de nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele și fierul, deoarece carnea tocată sau mărunțită este ingredientul principal. Celelalte ingrediente pe care chiftelele le pot include sunt brânza, ouăle și legumele, care au, de asemenea, o valoare nutritivă ridicată.

Aceste chifteluțe moi și mici sunt ușor de ținut în mână și îi pot ajuta pe bebeluși să învețe să se autoalimenteze. În plus, chiftelele sunt de obicei sigure pentru bebelușii care încep o dietă solidă, cu excepția cazului în care sunt alergici la ingrediente precum ouăle. 

Când pot mânca bebelușii chifteluțe?

Dr. David Shafran, medic pediatru la Cleveland Clinic și șef al secției de pediatrie de la K Health, spune: "Chiftelele, deși moi dacă sunt bine gătite, ar putea prezenta inițial un pericol de sufocare și nu ar trebui introduse până când nu se dezvoltă abilități mai bune de mestecat. La majoritatea sugarilor, acest lucru ar fi în jurul vârstei de nouă luni. Chiar și atunci, aș tăia chifteluțele în bucăți mai mici și aș evita să adaug alimente mai tari, cum ar fi ceapa. Aș păstra lucrurile simple, cu chifteluțe cu un singur ingredient."

Cu toate acestea, consultați medicul pediatru dacă doriți să îi dați chifteluțe bebelușului dumneavoastră mai devreme de vârsta de nouă luni. Odată ce medicul pediatru aprobă, puteți servi chiftelele mai întâi sub formă de piure. Alternativ, puteți tăia chifteluțele în bucăți mici și le puteți servi bebelușului.

Apoi, pe măsură ce bebelușul crește și poate să țină și să mănânce singur mâncarea, îi puteți da chiftele tăiate în două. Atunci când îi serviți bebelușului chiftele, abțineți-vă de la a folosi carne maturată (mezeluri), deoarece acestea au un conținut ridicat de grăsimi și sodiu. În plus, dacă nu sunt gătite bine, ele cresc riscul de infectare cu listeria (listerioză). Prin urmare, evitați să hrăniți bebelușii cu carne procesată.

În funcție de tipul de carne și de condimente, există diferite tipuri de chiftele. Carnea de vită, vițel, miel, pui, berbec, porc, curcan și pește sunt câteva dintre cărnurile pe care le puteți folosi pentru a face chiftele. Deși diferitele tipuri de chiftele vor avea un profil nutrițional ușor diferit, în medie, chiftelele sunt o sursă bună de proteine, fier heme, vitamina B3, B6, B9, B12 și minerale esențiale, cum ar fi zincul și seleniul

Alegeți un tip de carne care oferă mai mult fier pe porție. De exemplu, carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, de miel, de porc și de vițel, are cantități mari de fier heme. Ficatul de porc și de pui au cel mai mare conținut de fier.

Taguri Bebelusi Mancare bebelusi Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre