Glutenul este o proteina care se gaseste in semintele cerealelor, cum ar fi graul, orzul si secara, si care este responsabila pentru elasticitatea fainii si, prin urmare, pentru buretele din paine si biscuiti. Sistemul digestiv al unor persoane nu poate tolera glutenul; acest lucru este cunoscut sub numele de boala celiaca.
Nu se stie inca cum se poate preveni aceasta boala, dar s-a acordat o mare importanta introducerii glutenului in alimentatia complementara.
Cand pot incepe bebelusii sa ia gluten?
Recomandarea actuala este ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv la san in primele sase luni, dupa care ar trebui introduse si alte alimente.
In cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf, recomandarile sunt similare, deoarece in jurul varstei de sase luni acestia sunt pregatiti si au nevoie sa manance si alte alimente in afara de lapte. In orice caz, alimentatia complementara nu ar trebui introdusa inainte de varsta de patru luni.
In cazul glutenului, diferite studii au analizat riscul de boala celiaca in functie de varsta la care a fost introdus in alimentatia copilului. Recomandarea actuala a Societatii Europene de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica (ESPGHAN) este de introducere a glutenului intre patru si 12 luni, adica imediat dupa inceperea diversificarii alimentatiei.
Dovezile stiintifice actuale indica faptul ca introducerea glutenului in acest interval de varsta nu are nicio influenta asupra riscului de a dezvolta ulterior boala celiaca. Recomandarile Asociatiei Spaniole de Pediatrie (AEP) sunt similare: introducerea glutenului intre patru si 11 luni, in mod ideal in jurul celei de-a sasea luni, si in cantitati mici la inceput.
Are alaptarea un rol?
In urma cu cativa ani, se recomanda introducerea glutenului intre 4 si 6 luni si sa se faca acest lucru in timp ce se continua alaptarea. Cu toate acestea, nu s-a dovedit stiintific ca acest lucru reduce riscul de boala celiaca.
Recomandarea actuala este de a mentine alaptarea exclusiva pana la sase luni si apoi pana la doi ani sau mai mult, completand alimentatia clasica a copilului, dar acest lucru se face din alte motive si nu pentru a reduce riscul de boala celiaca.
Cum pot fi introduse cerealele in alimentatia bebelusului? Mai intai fara gluten si apoi cu gluten?
Cu ani in urma, pediatrii recomandau mai intai introducerea cerealelor fara gluten si apoi a celor cu gluten. Aceasta recomandare este acum depasita; putem introduce glutenul chiar daca nu au mancat cereale fara gluten inainte.
Cu ce cantitate incepem?
Nu exista o cifra exacta a cantitatii de gluten care trebuie administrata, dar AEP recomanda ca acesta sa fie introdus treptat, evitand cantitatile mari de gluten in primele luni de alimentatie complementara si pana la varsta de cel putin 2 ani. Studiile au constatat un risc crescut de boala celiaca in cazul in care se consuma cantitati mari de gluten in primii ani de viata.
Sunt unele cereale mai bune decat altele?
Cand vine vorba de alimente, nu exista multe studii si nici dovezi clare cu privire la ce forma si/sau ce alimente sunt mai bune.
Porridgele preparate industrial pot contine cantitati mari de zaharuri libere (nu numai zaharuri adaugate, ci si zaharuri provenite din procesul de dextrinare), asadar este indicat sa citesti intotdeauna la etichete. Cerealele nu ar trebui sa fie date in lapte, prin biberon. Un terci poate fi preparat cu lapte matern pompat, daca ai prea mult lapte si copilul nu face fata sa-l bea, dar pomparea laptelui doar pentru a face un terci este inutila si nerecomandata.
Pulberea de cereale nu este singura modalitate de a-i da copilului cereale. Painea, orezul, pastele, quinoa... sunt, de asemenea, cereale si pot fi date in bucati mici si inmuiate in sosuri, in diferite preparate. Astfel, se poate prepara terciul tipic, se poate adauga orez sau paste la piureul de legume (daca nu contine cartofi), etc.
Cand introducem glutenul daca cineva din familie are boala celiaca?
Faptul de a avea o ruda de gradul intai, cum ar fi un parinte, care sufera de boala celiaca creste sansele de a suferi de boala celiaca. Cu toate acestea, glutenul ar trebui introdus la acesti bebelusi in acelasi mod ca si in cazul celorlalti bebelusi, fiind in acelasi timp atenti la posibilele simptome. Intre 12 si 18 luni, se va efectua un test de sange pentru a exclude sau a diagnostica boala.
In familiile in care exista un membru bolnav de celiachie, consumul de gluten este mult mai scazut, iar acest lucru poate insemna ca boala celiaca la noii membri nu este foarte simptomatica.
Care sunt simptomele bolii celiace?
Spre deosebire de alte alergii alimentare, boala celiaca are manifestari mai putin acute si poate trece uneori neobservata sau poate dura mai mult timp pentru a fi diagnosticata.
Copiii cu boala celiaca pot avea simptome digestive: constipatie, diaree, varsaturi, dureri abdominale... dar pot avea si alte manifestari, cum ar fi cresterea slaba in greutate sau stagnarea greutatii, anemie, oboseala, pubertate intarziata, iritabilitate...
In concluzie, putem concluziona ca, avand in vedere dovezile actuale, se recomanda ca glutenul sa fie introdus intre 4 si 11-12 luni si sa se faca treptat si in cantitati mici. Ar trebui sa evitam ca in primii ani de viata copiii sa ingurgiteze cantitati mari de gluten.
FOTO: freepik.com