Copilul arunca cu mancarea. Cum il dezveti de acest obicei?

/ / Modificat: 2013-10-24
Copilul arunca cu mancarea. Cum il dezveti de acest obicei?

Din momentul in care copilul renunta la biberon si incepi sa-l hranesti cu lingurita, fiecare masa a acestuia se transforma intr-un haos care lasa urme peste tot: pe pereti, haine si chiar pe tine! Pe masura ce creste si invata sa foloseasca singur tacamurile pentru a se hrani, constati ca cel mic se bucura mai mult sa se joace cu alimentele si sa le arunce peste tot decat sa le manance! Iata cum dezveti mai usor copilul de aceste obiceiuri neplacute!

Creeaza-ti asteptari realiste si fii calma!

Copilul mic are o placere deosebita in a se juca cu tot ce prinde in manute, iar mancarea nu face exceptie. Fie ca vrei, fie ca nu, si copilul tau va trece prin perioada in care va dori sa descopere mai bine textura alimentelor bagandu-si manutele in ea sau sa arunce cu bulgari de piure cat colo, doar pentru a vedea care este efectul. Important este sa nu te enervezi, intrucat este un comportament firesc in dezvoltarea lui, chiar daca trebuie corectat cat mai repede!  

Taie raul din radacini!

Nu lasa cazurile izolate in care copilul arunca cu alimente si se joaca cu ele in farfurie sa se transforme in obiceiuri. De la primele semne in care cel mic da semne ca vrea sa foloseasca piureul pe post de jucarie, opreste-l si atentioneaza-l cu privire la faptul ca alimentele sunt pentru mancat si nu pentru jucat. Aminteste-i mereu aceasta regula, iar joaca cu mancarea va deveni istorie! Important este sa stai cu ochii pe el si sa actionezi la timp!  

Scurteaza timpul acordat meselor!

Unul dintre principalele motive pentru care copilul mic prefera sa se joace cu alimentele decat sa le manance este ca se plictiseste. Din pacate, putini parinti isi dau seama cand anume un copil este satul si plictisit. La varste mici, copilul are o capacitate de concentrare foarte scazuta si nu isi poate focaliza atentia pe o singura activitate, adica pe mancat, mai mult de 15, maximum 20 de minute. De aceea, este indicat sa eviti ca mesele copilului sa dureze mai mult, pentru a nu fi tentat sa arunce cu mancare si sa o imprastie peste tot!

Pregateste spatiul pentru "razboiul alimentelor"!

Daca stii ca ai un copil care adora sa se joace cu mancarea, atunci asigura-te ca spatiul in care mananca este "pregatit" pentru a fi bombardat. Asaza-l in scaun, in bucatarie, si asigura-te ca pe jos este gresie, astfel incat sa nu fii nevoita sa scoti urme de pete de pe covor. Apoi, "echipeaza-l" si pe el contra urmelor lasate de mancare, punandu-i o bavetica mai mare, din material impermeabil.

Foloseste tacamuri adecvate!

Daca vrei sa diminuezi din mizeria pe care o face copilul cand mananca, foloseste tacamuri care-l vor impiedica sa-si faca de cap cu alimentele. Vasele mai inalte si neumplute pana la refuz vor fi mai greu accesibile mainilor "curioase" ale copilului.

Distrage-i atentia!

Desi televizorul sau o jucarie ar putea fi tentanta in acest sens, nu este o idee buna, intrucat s-ar putea sa-i acapereze total atentia si sa-l lase nemancat. Cel mai simplu si educativ mod de a-i tine mainile ocupate este sa ii dai si lui sa tina in mana un tacam, in acelasi timp in care il hranesti. Va fi atat de preocupat sa iti imite miscarile si sa invete sa se hraneasca singur, incat va uita ca alimentatia este o sursa distractiva de joaca.

Mai cunosti si alte secrete pentru a dezvata copilul de obiceiul prost de a arunca cu mancarea? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Masa copii Obiceiuri masa copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre