Copiii pot fi hraniti cu biberonul din motive multiple: fie este vorba despre o secretie scazuta de lapte matern, despre probleme care apar in timpul alaptarii sau despre momentul in care mama trebuie sa se intoarca la serviciu. Din pacate, insa, introducerea biberonului in viata bebelusilor nu este mereu cel mai simplu lucru.
Unii bebelusi pot respinge biberonul atunci cand se incearca introducerea sa in rutina lor. Fie ca il resping din start, fie ca au fost deja alaptati la san si nu se simt confortabil cu schimbarea, micutii pot ajunge sa nu manance suficient pentru a se dezvolta normal, iar mama poate ajunge, din aceasta cauza, in pragul disperarii.
Trei lucruri pe care trebuie sa le stii cand vrei sa hranesti copilul cu biberonul
Cand un bebelus refuza, pur si simplu, biberonul, majoritatea parintilor schimba mai multe sticle si numeroase tetine in speranta ca in cele din urma se vor gasi si cele care sunt pe placul celui mic. Pe langa toate acestea, se consuma enorm de grija ca bebelusul nu se hraneste suficient, iar piticul face rosu in gat de la atata plans. Ce este, insa, de facut? Iata cateva sfaturi care se pot dovedi foarte utile in cazul bebelusilor care resping biberonul.
Alege un biberon care imita alaptarea
Pe piata se gasesc multe marci de biberoane si, dintre toate acestea, putem alege modelul care se potriveste cel mai bine bebelusului. In plus, in prezent exista tipuri de tetine care sunt mult mai asemanatoare cu sanul mamei si care faciliteaza alaptarea mixta sau tranzitia la hranirea cu biberonul, fara ca bebelusul sa se simta incomod sau sa aiba dificultati.
Tetina potrivita este, de fapt, cheia unei tranzitii usoare catre hranirea cu biberonul, dar la fel si rabdarea. Testati o tetina cateva zile inainte de a incerca alta, pentru a-i da bebelusului ocazia sa se obisnuiasca si a nu-i crea o stare de confuzie.
Hraneste-l ca si cum l-ai tine la san
Tranzitia la biberon inseamna ca ambii parinti vor putea hrani bebelusul, insa uneori refuzul bebelusului de a accepta biberonul este cauzat tocmai de aceasta schimbare. Tocmai de aceea ar fi cel mai bine ca la primele incercari mama sa fie cea care ii da copilasului sa suga.
Mergeti cu bebelusul intr-un loc linistit, luati-l in brate, relaxati-va si priviti-l in ochi. Simulati intru totul momentul mesei, pentru ca tranzitia la biberon sa nu faca sa dispara aceasta legatura mama-copil. Pe masura ce bebelusul se obisnuieste cu biberonul, taticul poate incepe si el sa il hraneasca pe cel mic.
Copilul ar putea, insa, sa nu accepte biberonul de la mami
Exista, desigur, si opusul: copilul nu accepta ca mama sa il hraneasca altfel, decat la san, iar atunci poate fi nevoie ca altcineva sa ii dea sa suga cu biberonul. Motivul este, desigur, confuzia care i se creeaza, iar efectul este respingerea biberonului de la mama. Mai mult este indicat ca mama sa nici nu fie in preajma cand copilul este hranit cu biberonul primele dati, pentru ca el sa nu o auda sau sa o simta in apropiere.
Cum usurezi tranzitia la biberon
Exista, desigur, si alte trucuri pe care le poti folosi pentru a face bebelusul sa accepte mai usor biberonul.
Schimba pozitia in care incerci sa hranesti copilul, daca observi ca pare deranjat de similitudinea cu alaptarea la san.
Atinge-i buzele sau obrajorii. Bebelusii intorc capul instinctiv si deschid gura in directia din care a venit atingerea, iar atunci poti apropia biberonul de gura lui, pentru a incepe sa manance.
Daca bebelusul este invatat cu suzeta, cauta pentru biberon o tetina din acelasi material, cu care el este deja familiarizat.
Incalzeste putin tetina inainte de a incepe sa-l hranesti, pentru ca ea sa aiba o temperatura apropiata de cea a pieptului.
Ai rabdare si nu renunta inainte sa fi incercat cu adevarat. Este posibil ca pur si simplu copilului sa nu ii fie foame prima oara cand incerci sa il hranesti cu biberonul. Poti incerca din nou peste 15-30 de minute. Daca intri in panica, bebelusul va simti imediat schimbarea de dispozitie si atunci va fi mai dificil pentru amandoi sa va calmati.
Foto: Piqsels.com