Cum stiu daca bebelusului meu ii este foame? Semnele la care trebuie sa fie atenta orice mamica

/ / Modificat: 2023-01-06
Cum stiu daca bebelusului meu ii este foame? Semnele la care trebuie sa fie atenta orice mamica

Sosirea unui bebeluș este un prilej de bucurie pentru părinți, dar marchează, de asemenea, începutul unei noi etape pline de întrebări și preocupări legate de creșterea copilului, mai ales dacă este vorba de primul copil.

Hrănirea bebelușului este una dintre principalele preocupări ale proaspetelor mame în primele luni, potrivit unui studiu realizat la University of the Sunshine Coast.

27,8 la sută dintre mamele intervievate au indicat că au nevoie de mai multe informații despre alăptare. Multe dintre aceste preocupări au rămas după 7-9 luni, deoarece dificultățile inițiale persistau.

De fapt, faptul de a rămâne flămând este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care mamele introduc mai devreme alimente solide, potrivit unui studiu al CDC.

De ce este atât de important să depistați dacă bebelușul a mâncat suficient?

Înțelegerea semnelor care indică faptul că bebelușului tău i s-a făcut foame este esențială pentru a evita o serie de probleme. Dacă bebelușul nu mănâncă suficient, este posibil să înceapă să prezinte mici semne de deshidratare, cum ar fi buzele și pielea uscată.

Dacă această situație continuă în timp, bebelușul poate suferi de tensiune arterială scăzută și hipoglicemie, două probleme care ar putea afecta dezvoltarea creierului. De asemenea, nu va mai lua în greutate și, neprimind nutrienții necesari, creșterea poate fi afectată.

Pe de altă parte, atunci când unui bebeluș îi este foame, tinde să fie mai iritabil și mai greu de liniștit, astfel încât ciclul său de somn poate fi afectat. La următoarea hrănire, va cere mai multă mâncare, ceea ce face dificilă digerarea corectă a laptelui matern sau a formulei.

Dacă bebelușul este foarte înfometat la următoarea masă, este posibil să înghită mai mult aer, ceea ce poate duce la apariția unor gaze incomode care sporesc senzația de disconfort în abdomen și îl fac pe bebeluș să plângă.

5 semne că bebelușului tău i s-a făcut foame

Bebelușii nu pot spune în cuvinte că le este foame, dar au alte modalități de a indica faptul că nu s-au săturat:

Plângând. Plânsul este un semn obișnuit, chiar dacă tardiv, că bebelușului îi este foame. Acest strigăt este, de obicei, mai jos și mai scurt, cu o înălțime de sunet crescătoare și descrescătoare. 

Se trezește mai devreme și este neliniștit. Înainte ca bebelușul să înceapă să plângă din cauza foamei, se va trezi mai devreme și va fi mai agitat în pătuț decât de obicei, mișcându-și brațele și picioarele mai energic.

Pune mâinile la gură. Bebelușii își duc adesea mâinile la gură în timp ce trec prin faza de dezvoltare orală, deoarece explorează lumea și prin intermediul acestui organ. Acest comportament nu înseamnă întotdeauna că le este foame, dar dacă este însoțit de nervozitate și de încercări de a-și suge degetele sau pumnul, probabil că nu este pentru că se joacă de-a explorarea, ci pentru că vor să mănânce.

Dacă bebelușul nu-și închide buzele, ci își ține gura deschisă în timp ce se hrănește, el își arată interesul de a continua să mănânce, ca și cum ar spune: "Vreau mai mult lapte!

Nu adoarme și nu se oprește din supt. Când un bebeluș este satisfăcut, se va îndepărta de obicei de sursa de hrană, poate întorcând capul, și va adormi după 15-20 de minute. Dacă bebelușul este activ și manifestă mult interes față de mediul înconjurător, este posibil să i se fi făcut foame.

Nu există o metodă universală pentru a ști cât de mult lapte ar trebui să bea copilul. Fiecare copil este diferit, unii au nevoie de mai mult, iar alții se mulțumesc cu mai puțin. De asemenea, este posibil ca foamea acestora să varieze pe parcursul săptămânilor. În timpul perioadelor de creștere, de exemplu, bebelușul poate fi mai înfometat decât de obicei.

Ca regulă generală, se recomandă ca în primele săptămâni hrănirea să se facă la cerere, adică să oferiți sânul ori de câte ori copilul  îl cere. Pe măsură ce trec lunile și bebelușul crește, orele de hrănire vor deveni mai distanțate, dar bebelușul va bea mai mult la fiecare masă.

Taguri Semne

Articole recomandate

Citeste si despre