In ciuda faptului ca medicina moderna este intr-o continua evolutie, multe mamici, aflate fie la primul copil, fie deja experimentate in urma mai multor sarcini, inclina din ce in ce mai mult spre remediile naturale.
Aceste remedii naturale sunt de obicei mai putin costisitoare decat medicatia conventionala si cine nu vrea sa economiseasca? Mai mult, medicatia conventionala nu este intotdeauna suficient testata si uneori poate fi retrasa de pe piata, lasandu-te sa te intrebi cat de bine este sa dai copilului tau tot felul de medicamente si suplimente si cat de sanatoase sunt ele de fapt.
Si atunci de ce nu ar fi mai bine sa apelezi la remedii naturale, cum este un simplu ceai de musetel, pentru a-ti trata bebelusul?
Beneficiile ceaiului de musetel pentru bebelusi
Ceaiul de musetel, sau mai bine spus - infuzia de musetel, pe care o prepari din floarea plantei de musetel infuzata in apa fierbinte, poate sa ofere urmatoarele beneficii bebelusului tau:
1. Reduce colicii si agitatia bebelusului - Cercetarile arata ca ceaiul de musetel poate ajuta sa controleze colicii la sugari, in special atunci cand este administrat in mod regulat. Bebelusii care sunt mai agitati de obicei, tind sa se simta mai bine si sa fie mai relaxati dupa ce consuma ceai de musetel.
2. Ajuta bebelusul sa doarma mai bine - ceaiul de musetel este un relaxant natural si poate fi util in situatiile in care bebelusul nu are un program de somn bine stabilit.
3. Functioneaza ca un relaxant digestiv - cativa din compusii care se regasesc in musetel ajuta la relaxarea tractului digestiv, prin urmare ajutand la digestie si prevenind aparitia gazelor; ceaiul de musetel alina si crampele stomacale.
4. Ajuta la ameliorarea racelilor comune - ceaiul de musetel descongestioneaza sistemul respirator in cazul banalelor raceli si a tusei; daca ii dai bebelusului ceai de musetel atunci cand este racit, il va ajuta deci sa respire mai usor.
5. Reduce inflamatia – compusii antioxidanti din musetel reduc inflamatia; aceasta proprietate poate fi folositoare atunci cand bebelusul sufera de o afectiune inflamatoare a pielii cum este arsura solara sau iritatia scutecului; ceaiul de musetel ajuta si la reducerea inflamatiei si a iritatiei gingivale in perioada in care bebelusului tau ii dau dintii.
6. Amelioreaza anumite afectiuni medicale - ceaiul de musetel poate sa reduca intensitatea unor afectiuniale tractului gastrointestinal, asa cum sunt sindromul colonului iritabil si refluxul gastroesofagian.
Cat ceai de musetel ar trebui sa consume bebelusul
Prima data cand ii dai ceai de musetel bebelusului este bine sa incepi cu o doza mica, de 15ml; daca o tolereaza bine, atunci poti sa ii dai cate o doza de 30 de ml de ceai de musetel de fiecare data cand bebelusul tau este agitat, are colici sau disconfort gastric, sau atunci cand sufera de alte afectiuni ce pot fi tratate cu ceai de musetel.
O doza zilnica totala de aproximativ 60-90 de ml de ceai de musetel este considerata a fi sigura si optima pentru sanatatea bebelusului.
In mod obisnuit, poti introduce ceaiul de musetel in alimentatia bebelusului, incepand cu varsta de 6 luni, dar este bine sa consulti si medicul pediatru in aceasta privinta la urmatoarea ta vizita medicala.
Cum alegi ceaiul de musetel pentru bebelusul tau
Cele patru reguli pe care este indicat sa le urmezi atunci cand achizitionezi ceaiul de musetel pentru micutul tau, sunt urmatoarele:
- Alege sa cumperi un ceai produs de o firma cunoscuta si respectata;
- Cumpara doar ceai de musetel la pliculete individuale;
- Nu cumpara niciodata floare de musetel din care sa faci ceai, asa cum poti gasi in magazinele tip plafar, deoarece aceasta poate fi contaminata cu sporii unei bacterii ce cauzeaza bebelusilor botulism;
- Alege ceai de musetel pur, fara alte ingrediente adaugate, asa cum ar putea fi menta, lavanda, ceai rooibos, pentru ca nu stii cum reactioneaza bebelusul tau la ele.
Posibile reactii adverse ale ceaiului de musetel
Ca orice alt aliment, ceaiul de musetel poate avea reactii adverse in cazul bebelusilor, care includ:
- Alergii alimentare: bebelusul poate fi alergic la ceaiul de musetel; simptomele unei astfel de alergii pot fi greata, voma, iritatie a pielii, edem al fetei, letargie, sau in cazuri grave, soc anafilactic;
- Interactiunea cu anumite medicamente sau alte plante medicinale: ceaiul de musetel ar putea interactiona cu anumite medicamente sau plante medicinale pe care i le administrezi bebelusului, cum sunt de exemplu medicamentele antifungice sau floarea soarelui, asa ca daca bebelusul tau este sub tratament, intreaba-ti medicul daca ii poti da ceai de musetel;
- Complicatii ale unor afectiuni preexistente: daca bebelusul sufera de probleme congenitale, musetelul ar putea sa complice afectiunea, de exemplu daca bebelusul are diabet de tip 1, atunci musetelul ar putea sa ii scada glicemia prea mult, ceea ce este extrem de periculos.