Painea este nelipsita de pe mesele noastre. Insoteste orice preparat si o savuram cu placere fie ca este alba, graham, cu seminte, integrala, cumparata sau facuta in casa. O avem pe masa atat la micul dejun, cat si la pranz si cina, asa ca este firesc ca, atunci cand incepem diversificarea alimentatiei bebelusului, sa ne intrebam daca ii putem da paine.
Asadar, putem oferi paine copiilor mici? Raspunsul este: depinde de ingrediente. In primul rand, alimentele noi sunt introduse treptat in alimentatia bebelusului, pentru ca el sa aiba timp sa se obisnuiasca cu ele, sa ii putem urmari reactiile si sa depistam eventualele intolerante, alergii alimentare sau ingredientele care pur si simplu nu ii priesc sau nu ii plac.
Tinand cont ca pana la varsta de un an copilul nu ar trebui sa consume sare, daca vrem sa introducem painea in alimentatie inainte de aceasta varsta, ar trebui sa alegem un sortiment de paine fara sare. De asemenea, ar trebui evitata painea cu seminte, pentru ca nu stim ce intolerante are bebelusul.
In ceea ce priveste glutenul, de la varsta de 6 luni copiii pot incepe sa consume alimente care contin gluten, in cazul in care nu exista o recomandare medicala care sa interzica glutenul in alimentatia bebelusului.
Putem sa-i oferim copilului o bucata de paine la masa?
Atunci cand incepe sa mestece singur alimentele si sa fie interesat sa manance singur, putem incepe sa ii oferim bebelusului bucatele de paine. Desigur ca este recomandat sa alegem o paine cat mai naturala, de preferinta facuta in casa sau, in orice caz, din sursa sigura, cu cat mai putini aditivi. In plus, copilul ar trebui supravegheat permanent in timpul meselor, mai ales in primele luni de diversificare, pentru ca exista riscul sa se inece.
In ceea ce priveste tipul de paine pe care il oferim copiilor mici, este de preferat sa alegem o paine care se inmoaie in contact cu saliva si se sfarama, nu un tip de paine al carei miez devine gumat atunci cand este mestecat. De asemenea, nu va feriti de coaja, pentru ca portiunile mai tari il stimuleaza pe bebelus sa mestece, iar atunci creste productia de saliva si poate fi dizolvata mai bine in gura.
Ii putem oferi celui mic paine prajita, iar in primele zile, painea ar trebui oferita cu moderatie. La fel cum se intampla si in cazul altor alimente, trebuie sa urmarim daca micutul are modificari ale scaunului, probleme digestive sau eruptii pe piele. In acest caz, trebuie sa contactati imediat medicul pediatru, care va va recomanda un set de teste pentru a vedea daca este vorba despre boala celiaca.
Dupa ce au fost introduse in alimentatie mai multe alimente solide, iar bebelusul poate mesteca bine, putem incepe sa ii oferim felia de paine unsa fie cu unt, fie cu pasta de avocado, hummus, crema de branza etc.
FOTO: Freepik.com