Suplimentele pe baza de plante sunt foarte eficiente pentru stimularea lactatiei si foarte multe femei aleg aceasta optiune pentru cresterea cantitatii de lapte matern. In plus, reprezinta o solutie naturala, care nu altereaza calitatea, mirosul si gustul laptelui si totodata una sigura pentru copii.
Insa actiunea acestor suplimente poate fi completata oricand de cea a dietei alimentare a mamelor care alapteaza. Asadar, ceea ce mananci si ceea ce bei poate influenta in mod pozitiv sau negativ cantitatea de lapte pe care il produc glandele tale mamare. Iata cum arata o dieta sanatoasa pentru mamele care alapteaza.
Ce ar trebui sa bei?
Hidratarea este extrem de importanta in perioada alaptarii si totodata un obicei sanatos, in general. De aceea, apa ar trebui sa devina cel mai bun prieten al tau. Ai optiunea sa ii modifici putin gustul, pentru a fi mai aromata, cu fructe proaspete. In plus, nu ai contraindicatii privind consumul apei minerale carbogazoase, in cazul in care o preferi pe aceasta.
Sucul proaspat de fructe poate reprezenta si el o varainta. Il poti consuma in cantitati mici sau il poti folosi pentru a conferi o noua aroma apei. De asemenea, utilizarea lui in smoothie-uri si bauturi amestecate este si ea recomandata.
Bauturile verzi sunt foarte bune pentru sanatatea ta si a copilului tau si stimuleaza lactatia. Legume precum varza kale, spanacul, telina pot fi folosite pentru prepararea smoothie-urilor sau a bauturilor pe baza de iaurt, dar pot fi amestecate si cu lapte de migdale, lapte de orez sau lapte de capra. Pentru a le face mai placute la gust, poti adauga citrice in astfel de bauturi.
Smoothie-urile si bauturile amestecate sunt o alta optiune ideala pentru perioada alaptarii. Incearca mai multe retete si gaseste-ti combinatia preferata; daca vei consuma zilnic aceste bauturi, vei reusi sa optimizezi consumul caloric zilnic.
Cereale care stimuleaza lactatia
Orzul este foarte sanatos si foarte recomandat femeilor care alapteaza. Acesta se gaseste in bere, insa alcoolul nu este indicat in timpul alaptarii. Gaseste o bere fara alcool care sa iti placa sau suplimente alimentare cu orz si asigura-te ca le consumi cat de des este posibil.
Ovazul este perfect pentru micul dejun sau pentru gustarile dintre mese. Ideal ar fi sa il consumi zilnic, daca vrei sa stimulezi lactatia, indiferent daca optezi pentru fulgii de ovaz sau pentru prajiturile preparate cu faina de ovaz.
Meiul, graul, quinoa si orezul brun sunt cereale esentiale pentru dieta oricarei mame care alapteaza. Incearca sa le introduci in cat mai multe preparate dintre cele pe care le consumi des.
Alte alimente esentiale
Frunzele de culoarea verde inchis sunt foarte bogate in fibre si extrem de sanatoase, asa ca nu te feri de varza kale, de spanac, de mangold si de varza. Pe langa acestea, poti consuma oricand orice fel de fructe proaspete. Nucile si semintele sunt si ele extrem de sanatoase, asa ca migdalele, cajuul, nucile pecan, alunele, semintele de floarea-soarelui si cele de susan ar trebui sa faca parte din rutina ta alimentara zilnica; le poti pune in salate, le poti consuma ca atare sau poti prepara paste tartinabile din ele. Uleiul de cocos, lucerna si drojdia de bere sunt alte alimente care ar putea sa-ti stimuleze lactatia; desi acestea nu pot fi consumate ca atare, le poti adauga in preparatele obisnuite.
Alergiile si intolerantele
Exista varianta ca unele dintre alimentele sau suplimentele nutritive pe care le consumi sa ii creeze copilului tau o stare de disconfort la nivelul intestinelor. Eliminarea unor alimente simple din dieta ta zilnica ar putea ajuta uneori. De exemplu, daca observi sange in scaunele bebelusului, acesta ar putea fi un semn al intolerantei la lactoza; in acest caz, ar trebui sa renunti la produsele lactate si sa le inlocuiesti cu altele care nu contine lactoza. In plus, ar fi indicat sa eviti acele alimente care te fac pe tine sa te simti mai putin bine, cum sunt cele care te baloneaza sau iti provoaca gaze.