Baita nou-nascutului poate fi un moment foarte emotionat pentru parinti, mai ales daca este vorba despre prima baie a bebelusului. Pentru a trece mai usor peste emotiile de inceput, iti propunem un ghid complet al baitei nou-nascutului.
In primul rand, ambii parteneri trebuie sa se asigure ca au totul pregatit pentru baita: cada pentru copii (daca e cazul), burete moale, tampoane de bumbac pentru ochi, sampon care nu irita ochii, sapun pentru copii, prosop incalzit, patura, cada cu apa calda pentru clatire, scutec si, de ce nu, instructiuni.
Prima baita poate fi foarte stresanta cand nu esti sigura de ce trebuie sa faci dar tine cont de faptul ca momentul baitei lui bebe poate fi unul minunat pentru a intari legatura dintre mama si copil.
Proaspetele mamici sunt adesea speriate de ideea de a-i face baie bebelusului, mai ales in primele luni de viata ale acestuia. Ceea ce trebuie sa stii este insa, ca nu ai de ce sa te temi, totul devine mai usor odata cu trecerea timpului. E o chestiune de incredere in fortele proprii si de a fi pregatita.
Ca toate abilitatile parentale, si aceasta se invata prin experienta. Imbaierea unui nou-nascut urmeaza anumite principii logice: copilul trebuie sa fie cald, in siguranta si sa se distreze tot timpul.
ATENTIE! Ai grija sa te speli pe maini separat intotdeauna inainte de a spala bebelusul.
Nu uita, de asemenea, ca pana ce buricul nu s-a vindecat complet, trebuie sa rezumi baile bebelusului la curatarea cu ajutorul buretelui pentru a pastra zona uscata de doua, trei ori pe saptamana. Cordonul ombilical trebuie sa cada in 10-14 zile de la nastere. Dupa perioada de 10-14 zile poti alege intre o abordare traditionala sau moderna a baitei bebelusului si poti trece de la buretel la cadita!
In general, baia bebelusului nu trebuie facuta mai des de o data sau de doua ori pe saptamana. Daca vei avea mereu grija ca fata si funduletul bebelusului sa fie curate tot timpul, el nu va avea nevoie de o baie ca la carte mai des de atat. Mai tarziu, baita poate ajunge rutina de fiecare seara. Pentru bebelusii foarte mici, spalatul fetei si al funduletului este o alternativa foarte buna a baitei in intregime.
Daca baietelul tau a suferit o circumcizie, NU ii face baie cu totul pana ce nu se vindeca circumcizia complet. Curata cu blandete si atentie penisul copilului in fiecare zi cu apa calduta.
Abordarea traditionala a baitei bebelusului
Majoritatea abordarilor traditionale recomanda o baie cu buretele in loc de a baga bebelusul in apa, in principiu pentru ca nou-nascutilor nu le place sa fie imbaiati si s-ar putea sa devina foarte agitati.
Abordarea moderna a baitei bebelusului
Abordarile contemporane ii sugereaza mamei sa intre impreuna cu bebelusul in apa calda. Copiii adora contactul piele pe piele, asa ca daca il vei aseza in poala ta pentru a-l spala se va simti minunat. Se pare ca pentru multi copii, apropierea din timpul baii face ca alaptarea sa se faca mult mai usor. Cei mici devin relaxati si se simt mai in largul lor, hranindu-se mai bine. Corpul mamei si apa calda il ajuta pe copil sa isi pastreze caldura corpului.
Orice abordare ai alege, tine minte ca dupa baita este imperativ sa infesi bine bebelusul. Dupa infasarea bebelusului, parintii pot respira usurati si se pot relaxa.
Oricat de multe variante ar exista, baita bebelusului trebuie sa urmeze urmatorii pasi:
1. In primul rand alege un loc pentru baia bebelusului unde sa fie cald si sa nu fie curent. Usile sau geamurile deschise, aparatele de aer conditionat sau ventilatoarele in functiune nu au ce cauta in camera in care ii faci baie lui bebe.
2. Apoi aduna toate lucrurile de care ai nevoie inclusiv un prosop sau o patura pe care sa asezi copilul, un alt prosop in care sa infasori bebelusul dupa baita, un burete si un sapun usor.
3. Asigura-te ca apa pentru baia bebelusului nu este fierbinte. Pielea lor este foarte sensibila si de aceea apa trebuie sa fie doar calda. Un termomentru pentru baie iti va fi de mare folos daca nu esti sigura de temperatura optima pentru baia bebelusului. Aceasta trebuie sa fie in jurul a 37-38 de grade Celsius.
Cel mai folosit si indicat mod de a testa cat de fierbinte este apa este acela de a o incerca pe incheietura interioara a mainii tale. Daca optezi sa ii faci baita in cada, trebuie sa ai mare grija la reglarea temperaturii apeii. Ideal ar fi ca atunci cand pregatesti apa din cadita sa pui mai intai apa rece si abia apoi pe cea calda. Astfel vei reduce riscul de oparire.
4. Daca optezi sa il speli pe bebelus numai cu buretelul, fara sa il bagi in apa, pune prosopul pe o suprafata ferma si aseaza bebelusul usor pe el.
5. Dezbraca-l. Este recomandat sa ii scoti scutecul exact inainte de a incepe sa ii faci baie deoarece nou-nascutii nu sunt inca obisnuiti cu schimbarile bruste de temperatura.
6. Uda buretele si aplica o cantitate foarte mica de sapun. Nu uita ca in acest stadiu de viata, copiii se murdaresc foarte greu asa ca trebuie sa il speli usor.
7. Spala delicat capul si corpul bebelusului si concentreaza-te pe organele genitale, maini si picioare, este recomandat sa folositi o lotiune pentru toate acestea.
8. Daca optezi sa faci si tu baie cu bebelusul, trebuie sa ceri ajutorul cuiva (ideal ar fi sa fie tatal copilului) care sa iti dea bebelusul in cada si care sa-l scoata apoi.
9. La sfarsitul baitei, sterge-l si infasoara-l pe bebelus intr-un prosop si imbraca-l.
ATENTIE! Nu este deloc sigur sa lasi un bebelus singur in apa, nici macar pentru o secunda. Chiar daca ai uitat ceva, daca suna telefonul sau bate cineva la usa si tii neaparat sa raspunzi, scoate bebelusul din apa, infasoara-l intr-un prosop ca sa nu raceasca si ia-l cu tine. Ideal ar fi sa ignori totul in momentul in care ii faci baie bebelusului.