Scaunul de cada pentru bebelus incepe sa devina folositor in jurul varstei de 6 luni, cand micutul este apt sa stea in fundulet. Mentine siguranta lui si ofera o mana de ajutor parintilor in timpul baitei. Cand bebe devine un pic prea mare pentru o cadita de bebelus, trebuie sa faci trecerea lacada de baie. Alegerea scaunului potrivit se face pe baza mai multor criterii menite sa asigure protectia bebelusului in timpul baitei!
Alege modele noi si evita scaunele la mana a 2-a
Cu cat sunt mai moderne sau noi, cu atat scaunele de baita sunt facute dupa tehnici perfectionate si cu dotari multiple, astfel incat micutii sa stea confortabil si in siguranta in ele.
Evita sa imprumuti sau sa achizitionezi astfel de scaune la mana a 2-a, deoarece se pot dovedi periculoase pentru sanatatea bebelusului. Ele pot fi defecte sau structura lor poate fi slabita si nu mai pot face fata greutatii si miscarilor bebelusului.
Verifica defectele de fabricatie
Chiar daca e nou, nu inseamna ca este 100% sigur pentru micutul tau. Te poti asigura de asta prin analizarea atenta a materialului si a etichetei cu care vine insotit.
Verifica intotdeauna sa fie bine asamblat, sa nu existe riscul ca micutul tau sa se dezechilibreze si sa cada din el.
Urmareste daca are margini sau denivelari ori proeminente care pot zgaria pielea sensibila a bebelusului.
Fa toate acestea la magazin, inainte de a-l achizitiona!
Asigura-te ca are ventuze pentru a se fixa corespunzator
Primul lucru pe care trebuie sa il urmaresti la un scaun de bebelus pentru cada este stabilitatea. El trebuie fixat pe suprafata cazii astfel incat sa nu alunece cand curge apa sau aplici sapun ori sampon, care sunt foarte alunecoase. De aceea, trebuie sa urmaresti sa aiba atasate ventuze care asigura aderenta cu suprafata cazii.
Verifica scaunul sa fie de marime potrivita
Micutul tau trebuie sa stea cat mai confortabil intr-un astfel de scaun. Nu trebuie sa fie prea mare, deoarece daca bebelusul se foieste in el, poate aluneca si cadea in apa. Nici prea mic nu este indicat sa fie, deoarece copilul va sta incomod si va deveni iritat. Probeaza scaunul pe bebe inainte sa il alegi.
Exista modele care se ajusteaza pe marimea bebelusului si sunt o optiune demna de luat in seama. Asigura un confort mai sporit copilului si o folosire de lunga durata.
Asigura-te ca sezutul si spatarul sunt din silicon
Majoritatea scaunelor obisnuite este realizata integral din plastic. Insa acest material este periculos pentru bebe atunci cand sta in apa. El poate aluneca in timpul spalarii si pe langa faptul ca este periculos, este si incomod pentru el.
In plus, materialul dur de plastic poate rani spatele sau funduletul bebelusului - se poate zgaria usor, poate face iritatii etc.
Scaunele care au partea de sezut si spatarul din silicon impiedica alunecarea si protejeaza bebelusul de accidente nedorite.
Asigura-te ca are protectie intre picioare
Majoritatea scaunelor de baie au deja in dotare o protectie in forma de T, prin care trec picioarele bebelusului si il impiedica sa alunece in cada. In cazul in care nu este construit cu asa ceva, asigura-te ca are atasata cel putin o curea speciala cu care sa fixezi bebelusul in scaun. Aceste dispozitive sunt esentiale in asigurarea sigurantei bebelusului in cada.
Alege extra dotari in functie de necesitati
Modelele foarte noi sunt utilate cu o multime de functii si dotari noi, de ultima generatie. Unele dintre ele au un termometru care masoara temperatura apei sau care te avertizeaza, prin semnale sonore, cand apa a depasit nivelul maxim admis al cazii.
Altele au atasate jucarii pentru ca bebelusul sa se mentina ocupat si sa se distreze in timp ce il samponezi si sapunesti bine.
Opteaza pentru scaune pliabile, astfel incat sa economisesti spatiu, atunci cand il depozitezi in casa.
Chiar si cu toate aceste dotari si masuri de siguranta atasate, tot trebuie sa stai cu ochii si mainile pe bebelus in timpul baitei. Nu il scapa niciodata din ochii si nu te increde 100% in siguranta pe care o ofera scaunul. Nu vrei sa risti accidente nedorite!