Baia bebelusului ar trebui facuta zilnic?

/ / Modificat: 2018-01-23
Baia bebelusului ar trebui facuta zilnic?

Proaspetii parintii se tem, de obicei, de procedurile de igiena pentru un nou-nascut, ca sa nu mai vorbim de baia zilnica a bebelusului. Relaxeaza-te, ultimele recomandari spun ca nu este nevoie sa-i faci baie bebelusului in fiecare zi. Vezi mai jos de ce.

Depinde de tine cat de des vrei sa-ti imbaiezi bebelusul. Manipularea unui bebelus umed si alunecos are nevoie de practica si incredere. In timp, tu si copilul tau va veti obisnui cu baia si, in curand, va incepe sa fie o bucurie. Unii copii iubesc sa fie in apa, iar o baie calda poate deveni un ritual distractiv si relaxant. Alti copii incep sa planga si devin agitati in apa - pentru parintii acestor bebelusi baia este un cosmar.

Ultimele recomandari spun ca bebelusii nu au nevoie de o baie zilnica. Pentru ca un bebelus nu transpira si nici nu se murdareste cu adevarat, o baie completa de doua sau de trei ori pe saptamana este suficient pentru a fi curat (cel putin pana devine mai mobil).

Dar igiena este importanta si, prin urmare, se recomanda sa cureti frecvent fata copilului, ca si organele genitale, dupa fiecare schimbare de scutece. In plus, nu trebuie sa lasi sa se acumuleze scame sau resturi de lapte in pliurile pielii, cum ar fi la gat si la subrat.

Bebelusul meu are nevoie de o baie zilnica?

Daca esti o mama atenta si satisfaci prompt nevoile de igiena ale bebelusului tau, cum ar fi schimbarea scutecelor imediat si stergerea fetei dupa regurgitari, atunci aceste parti ale corpului sunt deja curatate intr-un fel sau altul. Deci baia zilnica a bebelusului nu este necesara. De multe ori, nou-nascutii par sa dezvolte eruptii cutanate si infectii ale pielii tocmai pentru ca sunt imbaiati zilnic.

Pielea bebelusilor este foarte diferita de cea a adultilor, respectiv contine multa apa, dar foarte putine grasimi, pentru ca glandele sebacee si glandele sudoripare nu sunt complet dezvoltate. Din acest motiv pielea lor miroase atat de frumos. De asemenea pielea micutilor este foarte subtire, iar baile frecvente ar putea sa le usuce pielea.

Retine ca daca locuiesti intr-o zona cu apa dura - apa de la robinet, folosita la baita, poate usca si deteriora pielea bebelusului. De asemenea daca aerul din camera este prea cald si uscat sau daca folosesti prea des cosmetice, pielea bebelusului se usuca foarte usor.

10 pasi de urmat cand ii faci baie bebelusului tau

1. Cada. Trebuie sa umpli cada copilului doar cu cativa centimetri de apa.

2. Temperatura apei. Incearca apa cu mana, inainte de a baga copilul in cada, pentru a te asigura ca nu este prea fierbinte. In mod ideal apa ar trebui sa aiba in jur de 37° C.

3. Temperatura camerei. Asigura-te ca in camera este destul de cald. Cand au pielea uda, copiilor li se face frig imediat.

4. Consumabile la indemana. Inainte de a baga copilul in cada, asigura-te ca ai toate lucrurile necesare la indemana: un prosop cu gluga, sapun, lotiune hidratanta, un scutec curat, comprese sterile, haine etc.

5. Incepe cu fata. Incepe baia bebelusului cu spalarea fetei: sterge usor fata copilului cu un burete de baie bine stors.

6. Atentie la zonele ascunse. Spala cu atentie pliurile pielii si zonele genitale. Spala partea din spate a urechilor si zona dintre degete.

7. Pastreaza pielea copilului hidratata prin scaldat in apa calda timp de doar trei pana la cinci minute.

8. Nu freca pielea bebelusului cu prosopul, ci sterge-l prin tamponare. Acest lucru nu numai ca il face pe copilul tau sa se simta inconfortabil, dar ii poate chiar crapa pielea subtire.

9. Stergerea ochilor bebelusului. Cu ajutorul unei comprese sterile, pe care ai pus cateva picaturi de ser fiziologic, sterge ochii bebelusului dinspre exterior spre interior cu o singura miscare.

10. Hidratarea dupa baie. Majoritatea nou-nascutilor nu au nevoie de un hidratant, dar daca utilizezi unul, asigura-te ca lotiunea este hipoalergenica. Lotiunea de corp se aplica in timp ce bebelusul este inca umed.

Probabil ca nu ai nevoie de lotiuni sau creme in prima luna de viata a copilului. Cand incepi sa folosesti produse de ingrijire a pielii, asigura-te ca utilizezi numai produse pentru bebelusi. Pielea bebelusului este sensibila.

Produsele concepute pentru adulti pot avea coloranti, parfumuri, care sunt prea dure pentru pielea sugarului. In general, evita utilizarea pulberilor pentru copii - talcul poate provoca afectiuni pulmonare, in timp ce amidonul de porumb poate agrava eruptiile cutanate.

Taguri Baita bebelus Ingrijirea pielii bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre