Baia la nou-nascuti

/ / Modificat: 2014-06-10
Baia la nou-nascuti

Baita cu buretele

In prima saptamana de viata a bebelusului, pana cand se vindeca bontul ombilical, este indicat ca pentru baita bebelusului sa folosesti un burete moale, imbibat in apa, cu care doar sa-l stergi pe bebe, fara a-l scufunda in cadita de baie.

Spala-i fata si mainile frecvent si curata-i cu atentie zona genitala atunci cand ii schimbi scutecul.

Baile in cadita

Dupa aceasta prima saptamana poti incepe sa-i faci baie micutului intr-o cadita. Desi majoritatea parintilor adora sa faca baie copiilor zilnic, in cazul bebelusilor este suficient o baie sau doua pe saptamana.

S-ar putea ca la inceput procesul sa ti se para ciudat. Sa manevrezi un corp atat de mic, ud, alunecos si care se si misca nu e foarte usor, dar, in timp, te vei obisnui si, pe masura ce vei acumula experienta, ti se va parea destul de simplu.

Majoritatea bebelusilor se bucura la baita si le face placere sa stea in apa calduta. Alti copii s-ar putea sa planga in timpul baii. Diferenta de temperatura poate fi unul dintre motive. Daca vei mentine insa o temperatura placuta in camera, nu va mai fi asa de deranjat de diferenta de temperatura.

Masuri de siguranta

  • Nu lasa copilul nesupravegheat nici macar o secunda. Daca suna cineva la usa sau suna telefonul si crezi ca este nevoie sa raspunzi, scoate-l pe bebe intr-un prosop si ia-l cu tine.
  • Nu baga copilul in cadita decat dupa ce te-ai asigurat ca ai cantitatea suficienta de apa la temperatura potrivita.
  • Apa nu trebuie sa aiba mai mult de 38 de grade Celsius pentru ca altfel copilul poate suferi arsuri de gradul trei in mai putin de un minut.
  • Nu lasa copilul niciodata singur. Este atat de important sa nu uiti asta, incat am trecut-o de doua ori in lista. Un nou-nascut se poate ineca intr-o apa cu o adancime de mai putin de 3 centimetri.

7 pasi pentru baita bebelusului tau

Pasul 1: Trebuie sa ai la indemana toate cele necesare. Prosop, scutec curat si haine.

Pasul 2: Umple cadita cu apa (o adancime de 5-6 cm) la o temperatura de aproximativ 37 de grade Celsius.

Pasul 3: Adu copilul aproape de cadita si dezbraca-l complet. Daca plange de obicei in timpul baii, lasa-i o perioada scutecelul pe el. Ii va da un sentiment de siguranta.

Pasul 4: Aseaza-l in apa intai cu picioarele, folosind o mana pentru a-i sustine gatul si capul. Pe tot parcursul baitei, ia apa cu mana si pune pe umerii bebelusului. Vei evita astfel sa i se faca frig.

Pasul 5: Foloseste un sapun cu pH neutru si in cantitati mici pentru a evita uscarea pielii copilului. Foloseste un prosop foarte moale pentru a-i curata pielea pe toate partile. In ceea ce priveste zona genitala, o spalare de rutina este tot ce ii trebuie.

Pasul 6: Clateste bine copilul si stergeti-l cu un prosop curat. Ridica-l apoi cu o mana sustinandu-i gatul si capul, iar cu cealalta sustinandu-i funduletul, cu degetele in jurul coapsei (copii sunt alunecosi cand sunt uzi).

Pasul 7: Infasoara-l intr-un halat cu gluga si tamponeaza-i pielea. Daca pielea bebelusului este uscata, poti aplica o lotiune usoara. Apoi pune-l in scutecel, imbraca-l si saruta-l pe capsorul dragalas si frumos mirositor.

Taguri Baie bebelus Baie nou-nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre