Baita bebelusului. Distractie pentru tine si bebelusul tau!

/ / Modificat: 2016-08-01
Baita bebelusului. Distractie pentru tine si bebelusul tau!

Baita este unul dintre putinele ritualuri care chiar pot fi la fel de placute si pentru tine si pentru bebelusul tau. Copiii adora apa, iar tu ai ocazia sa iti petreci timp pretios alaturi de el, printre zambete si jocuri.

Si pentru ca vrei ca bebelusul tau sa fie in siguranta in timpul acestui ritual si sa va puteti bucura impreuna de veselia si joaca specifice, trebuie sa stii cateva lucruri importante despre baita bebelusilor!

Cat de des ii poti face baie?

Bebelusii nu au unde sa se murdareasca prea mult in primele zile din viata, asa ca de doua sau de trei ori pe saptamana este intervalul perfect pentru baita. In plus, pielea delicata a bebelusilor se poate deshidrata daca sunt supusi inca de la inceput la un ritual zilnic de baie.

Singura conditie este sa il speli local de fiecare data cand ii schimbi scutecul si sa curezi pielea din zona gatului si pe cea a fetei bebelusului. Cat despre frecventa spalarii parului bebelusului, nu trebuie sa folosesti sampon de fiecare data, ci doar atunci cand consideri ca este nevoie, ghidandu-te dupa felul in care arata scalpul copilului tau si dupa felul in care miroase.

Cand ii poti face baie bebelusului: dimineata sau seara?

Cei mai multi parinti aleg ca momentul ritualului baitei sa se petreaca seara, pentru ca probabil se gandesc ca acest obicei le va fi de folos si mai tarziu, cand copilul va creste si va avea nevoie sa-si consume si ultimele resurse de energie inainte de culcare.

Nu este o regula conform careia aceasta este procedura corecta sau perfecta, asa ca iti poti imbaia copilul in orice moment al zilei iti doresti si consideri ca ai mai mult timp pentru a desfasura ritualul in liniste si fara graba.

Mai important este sa tii cont de ora mesei atunci cand o alegi pe cea pentru baie, pentru ca orice bebelus are nevoie de putin timp intre cele doua pentru a putea digera corespunzator.

Cordonul ombilical si curatarea

In perioada in care bebelusul tau inca mai are atasat cordonul ombilical, baile rapide cu buretele, in timp ce il tii intins pe spate pe o suprafata captusita cu prosoape sau alte materiale moi, sunt cele mai sigure.

Cordonul ombilical nu trebuie sa se ude, iar daca il vei spala astfel vei reusi sa il pastrezi uscat pana cade. Abia dupa ce a cazut, bebelusul va fi pregatit pentru o baie adevarata. Acum il vei putea scufunda in cadita, in chiuveta sau intr-un lighean captusite cu prosoape si cu un volum de apa care sa ajunga la cativa centimetri atunci cand il asezi pe micut.

Cum sa ii faci baie bebelusului

Camera il care il imbaiezi pe micut trebuie sa fie una calduroasa si curata. Pregateste dinainte un prosop uscat pentru a-ti sterge si acoperi bebelusul. Daca ii e frig in timpul baii, poti folosi un alt prosop inmuiat in apa calda, pentru a i-l aseza pe burtica sa se incalzeasca.

Atunci cand il speli, foloseste un burete sau o carpa moale si clateste cu blandete fiecare parte a corpului sau, indepartand orice urme vizibile de murdarie de pe pielea lui.

Verifica zona din spatele urechilor, spatiul dintre degetele de la maini si de la picioare, zona subratului si pe cea a gatului pentru a indeparta si eventualele urme de piele deshuamata.

Tine-ti mereu bebelusul cu o mana atunci cand ii faci baie si nu il lasa niciodata singur si nesupravegheat, nici macar pentru o clipa. Daca trebuie neaparat sa parasesti incaperea in care ii faci baie, infasoara-l in prosop si ia-l cu tine.

Dupa baie, pielea bebelusilor are nevoie de hidratare, pentru a-si mentine elasticitatea si delicatetea naturala. Foloseste produse special concepute pentru bebelusi, cat mai naturale, fara parabeni si alte substante chimice care i-ar putea provoca reactii adverse in aceasta perioada sensibila a primelor luni de viata.

Pregateste-ti dinainte de baie artileria de care ai nevoie inainte, in timpul si dupa aceasta. Asigura-te ca ai la indemana tot ce este necesar: prosoape, sampon si gel de dus, creme hidratante, scutece si un rand de haine curate. Astfel vei evita sa alergi disperata prin casa, cu copilul descoperit, pentru a-i cauta cele necesare.

Ti-au folosit informatiile din acest articol? Tu ce ritual ai pentru baita bebelusului? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Baie bebelusi Baie copii

Articole recomandate

Citeste si despre