Spalatul pe cap al copilului poate da nastere multor peripetii. Desi a trecut de mult de frica de apa sau nu a avut-o niciodata, micutul tau face nazuri, tremura si se sperie atunci cand apa din cadita ii atinge capul. Afla de ce opun rezistenta copiii si cum sa faci din baita la cap o rutina placuta si distractiva!
Care sunt cauzele pentru care copilul riposteaza la spalatul pe cap?
Aproape toti copiii mici trec printr-o faza in care pur si simplu refuza sa fie spalati pe cap. Cauzele pentru care copilul tau riposteaza sunt diferite:
- fie i-a intrat o data sampon in ochisori sau gurita (cand era bebe) si fiecare strop de apa pe cap ii aminteste de acest lucru;
- fie ii este frica de apa;
- nu ii place pozitia in care sta la baita;
- uneori o fac si dintr-un oarecare rasfat etc.
Cum il faci pe copil sa tolereze spalatul pe cap?
Exista mai multe trucuri prin care sa il faci pe micutul tau sa se distreze in timpul baitei la cap sau cel putin sa tolereze si sa accepte sa fie spalat pe cap:
Nu il spala pe cap la fiecare baita!
Nu este necesar sa il speli pe cap la fiecare imbaiere a lui. Limiteaza-te la a-l spala o data sau de 2 ori pe saptamana, maxim. Uneori, daca unui copil i se ofera o pauza destul de mare intre 2 activitati, il face sa isi doreasca mai mult sa o repete.
Observa ce ii place si ce nu!
In loc sa il obligi sa stea cuminte sau s ail lasi sa planga pana cand termini sa il speli, mai bine analizeaza-i comportamentul si "asculta" uneori nevoile lui. Vorbeste cu el si intreaba-l - poate micutul tau agreeaza mai mult dusul decat cadita plina cu apa, poate nu ii place samponul acela sau pozitia in care sta ori poate pur si simplu vrea sa se samponeze singur. Macar lasa-l sa incerce sau da-i o mana de ajutor!
Fa din baita la cap o activitate amuzanta!
Copiilor le place sa fie intretinuti si amuzati. Uneori, daca reusesti sa ii distragi atentia de la spalatul in sine pe cap si sa faci din el o joaca sau o activitate amuzanta, micutul va uita de motivele pentru care refuza inainte sa o faca. Asadar, poti plasa o oglinda de plastic in fata caditei si te poti juca cu parul lui facandu-i diverse forme amuzante in timp ce il samponezi.
Foloseste-te de jucaria lui preferata!
Daca are o papusa sau un animalut preferat ori un robotel, te poti folosi de el pentru a-l convinge sa se lase spalat pe cap. Spune-i ca si papusica se spala si bag-o in cadita, apoi arata-i cum se face si ca nu se intampla nimic. Poti chiar sa il speli pe cap in paralel cu papusa pentru a fi martor la fiecare pas al procedeului.
Pune-i jucarii in cadita!
Exista o multime de jucarioare dragalase special create pentru baita. Nu ezita sa le faci "tovarase" de baie pentru micutul tau. Daca are unele preferate, baga-le la inaintare pentru a-i distrage atentia de la ceea ce ii provoaca frica in timpul spalatului.
Alege sampon special pentru bebe!
Acestea sunt create special pentru pielea si parul bebelusilor, dar mai au si calitatea ca nu ustura ochii atunci cand acesta curge in ei.
Si mamicile din comunitatea Copilul.ro s-au confruntat cu probleme la spalatul pe cap al copilului si au experimentat tot felul de joculete si metode pentru a-l ajuta sa treaca cu bine peste frica de spalat la cap. Iata cateva metode dragute:
Din experientele mamicilor legate de baita la cap a bebelusilor
Flora73: Eu am inventat o chestie care-i place tare mult. Pun un scaunel (am din plastic pentru copii) in afara cazii si o asez pe scaunel cu capul dat pe spate, asa cam ca la coafor. Nu-i intra sampon in ochi, reusesc s-o clatesc bine si e un pic mandra in momentul ala "eu sunt coafeza si ea clienta". Practic am inventat un joc care-i place tare mult. E drept ca pe jos cade multa apa, dar bine ca nu plange si se joaca in acelasi timp.
Onita: Am citit undeva, nu mai retin unde, ca pentru a pacali un copil la dus sa il speli pe cap poti sa ii pui o batista, un prosop in cap si sa il uzi asa. Se pare ca cei mici nu se sperie asa mult daca au ceva in cap care sa ii protejeze.
Giani: Si eu am avut probleme cu Iulia la spalatul pe cap. Dar de ce? Pentru ca i-am turnat mai multa apa si nu i-a placut, asa ca am luat-o incet: am tuns-o scurt ca sa-mi fie mai usor si imi udam mainile si asa o clateam. Imi lua ceva timp dar asa a invatat sa aiba incredere in mine, apoi am inceput sa fac ca toate animalele si ea atunci isi lasa capul pe spate sa se uite la mine, iar eu in timpul ala o clateam, dar de atunci nu-i mai torn apa multa ca sa-i vina pe fata si acum pot sa-i las si eu parul lung.