Facem sau nu baie impreuna cu copilul?

/ / Modificat: 2023-07-10
Facem sau nu baie impreuna cu copilul?

Baita impreuna cu bebe este un moment de conexiune emotionala intre mama si copil. Bebelusii adora apa, iar faptul ca sunt alaturi de mamele lor ii poate face sa se simta si ei in siguranta. Ce se intampla, insa, odata ce micutii cresc? Pana la ce varsta este in regula sa facem baie impreuna cu copiii nostri?

Pentru alte persoane, a face baie impreuna cu copilul reprezinta un subiect tabu si chiar o practica mepotrivita. Nu sunt deloc putini parintii care considera ca a face baie impreuna cu copilul nu este potrivit din punct de vedere al intimitatii, mai ales daca cel mic se afla deja la varsta la care devine constient de sine si de diferenta de gen si incepe sa puna intrebari legate de diferentele fizice pe care le observa.

O mama povesteste, pentru Insider, ca obisnuia sa faca baie impreuna cu copilul ei, pana cand mama ei i-a atras atentia asupra acestui lucru. Iata ce spune femeia!

Mi-a placut sa fac baie impreuna cu copilul meu cel mic. Apoi am fost judecata pentru asta si mi-am pus sub semnul intrebarii stilul meu de parenting!

In ciuda faptului ca am petrecut multe nopti citind carti si articole despre maternitate in timpul sarcinii, nimic nu m-a pregatit pentru realitate. Maternitatea a fost un proces de invatare plin de incercari si greseli. In primele zile, una dintre prietenele mele mame m-a laudat pentru cea mai elementara realizare in materie de igiena: ca am reusit sa ma spal pe dinti in ultimele 24 de ore.

”Baia este un bonus, mai ales in primele saptamani dupa ce nasti, pentru ca n-ai timp deloc pentru tine”, mi-a mai spus ea.

Si a avut dreptate! Cand fiul meu era mic si mergea la gradinita, aveam un program strict: ora de baie, ora de joaca, cina, cititul unei carti si ora de culcare. Deoarece nu mai avea nevoie de cada si nu se simtea confortabil sa faca baie singur, faceam dus impreuna - el statea in spatele meu si se juca cu un sortiment de jucarii de baie, in timp ce eu ma spalam si ii feream fata de apa. Dupa ce am terminat, a fost randul lui. Acest sistem ne-a ajutat sa mergem la timp la culcare si ne-a permis sa fim amandoi curati. Nu m-am gandit niciodata prea mult la imbaierea in comun pana cand m-a vizitat mama mea.

Mi s-a parut perfect normal sa-mi fac baie impreuna cu copilul, pana cand am fost judecata pentru asta!

Trebuia sa plec intr-o calatorie, asa ca, in loc sa il duc la gradinita, mama mea a venit sa stea cu el, pentru ca ea si fiul meu sa petreaca timp de calitate impreuna. Cand m-am intors, ea a tinut sa imi spune ca a reusit sa faca chiar si doua dusuri pe zi, in timpul somnului de pranz al copilului si seara, dupa ce il culca. Fiind o mama fara copii, isi permitea luxul de a face baie de doua ori pe zi. Cand am intrebat-o de ce nu l-a luat cu ea la dus pe fiul meu macar o data, mama mi-a spus: „Dupa o anumita varsta, copiii nu ar mai trebui sa faca baie impreuna cu parintii!”

I-am explicat ca, pana acum, am facut baie cu copilul de fiecare data. Ca raspuns, s-a incruntat si spus ca i se pare un comportament nepotrivit, reiterandu-si punctul de vedere initial.

Am ras cand i-am auzit raspunsul, dar in sinea mea am fost surprinsa de absurditatea situatiei. Mama mea facea in mod notoriu declaratii extraordinare care aveau sens doar pentru ea, dar, chiar si pentru ea, aceasta parea exagerata. De asemenea, m-a facut sa ma simt ca si cum as fi facut ceva gresit sau ca nu eram o mama suficient de buna. A face baie impreuna cu fiul meu parea firesc - era al meu, nascut din corpul meu dupa aproape 40 de ore de travaliu.

Dupa ce am reflectat asupra afirmatiilor mamei mele, am presupus ca varsta de 3 sau 4 ani ar fi un moment bun pentru ca fiul meu sa inceapa sa faca baie singur. Pentru a fi sigura, am intrebat-o pe sora mea si alte cateva prietene mame despre baia impreuna cu copiii; Multe au spus ca s-au oprit la varsta de 2 ani, cu exceptia uneia care a facut baie la comun cu baietii ei pana la varsta de 4 ani.

Ironia era ca bunica mea materna, Selsie, obisnuia sa se plimbe prin casa imbracata doar in chiloti cand se pregatea sa se imbrace. Imi amintesc clar ca mama mea o mustra pe mama ei din aceasta cauza, atragandu-i atentia ca „sunt copii prin preajma” - adica eu si fratele meu, fiecare avand aproximativ 6 sau 7 ani. In cele din urma, nuditatea bunicii mele a devenit un motiv de disputa intre mama si bunica mea. Acesta a fost, probabil, motivul pentru care mama mea ii facea adesea cadou mamei sale capoate si rochii de casa.

Am pus cap la cap toate aceste informatii - comentariile mamei mele, pozitia prietenilor mei si nuditatea bunicii mele - ca intr-un puzzle mental si am ajuns la concluzia ca aceste femei adulte ne fortau hipersexualitatea atat asupra mea, cat si asupra fratelui meu.

Poate ca a fost stilul meu de parenting new age, presarat cu un stil de parenting condus de copil, dar a fi dezbracat in preajma fiului meu in scopul de a face baie si de a economisi timp a fost benign si functional. Nimic din ceea ce am citit nu indica faptul ca a face baie impreuna cu copilul meu era nepotrivit. Am vrut sa promovez pozitivitatea corporala, nu rusinea, si am sperat ca el va invata sa se simta confortabil in propria piele. Am sperat ca va continua sa puna intrebari - chiar si pe cele care ma faceau sa baigui un raspuns ciudat, adecvat copiilor mici, la intrebari complexe precum „De ce ai un triunghi langa picioare?”. Aceasta intrebare a venit dupa ce a invatat despre forme. Si, in cele din urma, facand baie impreuna cu copilul am vrut sa-l invat bunele obiceiuri de igiena.

In cele din urma, am ajuns sa nu mai facem baie impreuna

A face baie impreuna cu copilul a fost, de asemenea, o experienta de invatare si de cunoastere pentru mine. Am invatat sa „ascult” semnele de comunicare nonverbala ale fiului meu. Cand a implinit 3 ani, a devenit foarte agitat la dus si a declarat ca are nevoie de mai mult spatiu pentru jucariile sale. Si eu am simtit ca spatiul nostru din baie a devenit aglomerat. In acelasi timp, am ajuns amandoi sa simtim nevoia unor spatii de imbaiere separate.

In aceste zile, fiul meu face baie in mare parte singur. De asemenea, practicam „momente de intimitate”, ceea ce inseamna ca se simte confortabil permitandu-mi sa fac dus singura cu usa inchisa. In trecut, lasam intotdeauna usa larg deschisa pentru ca el sa ma poata vedea.

Stilul meu de parenting poate fi prea liberal pentru mama mea si pentru unii dintre prietenii mei, dar invatarea fiului meu a unor bune obiceiuri de igiena, a confortului corporal si a deschiderii la discutii despre nuditate este o lectie de comunicare, transparenta si acceptare fizica. Este unul dintre lucrurile pe care le-am inteles bine in ceea ce priveste maternitatea pana acum.

Taguri Baie Baie copii

Articole recomandate

Citeste si despre