Imbaierea nou-nascutului

/ / Modificat: 2010-12-09
Imbaierea nou-nascutului







Baie cu buretele

In prima saptamana, pana cand cordonului ombilical al copilului tau se fibrozeaza si zona se vindeca, este bine sa te limitezi la a-l spala cu un burete sau o carpa inmuiate in apa calduta.

Spala-i fata si mainile frecvent si curata-i foarte bine zona genitala dupa fiecare schimbare de scutece.

Baie in cada

Dupa ce se fibrozeaza cordonul ombilical si zona se vindeca, poti sa incepi sa il speli in cada.

Cat timp un copil este micut, are mai mult sens sa folosesti o cada mica, din plastic pentru bebelusi in loc de o cada cu dimensiuni standard.

Desi unii parinti isi imbaiaza copiii in fiecare zi doar pentru placerea pe care le-o ofera, pana cand copilul incepe sa se miste si sa se murdareasca, baia nu este necesara de mai mult o data sau de doua ori pe saptamana.



La inceput s-ar putea sa te sperie putin faptul ca trebuie sa il imbaiezi. Ca sa te descurci cu un micut ud si plin de sapun ai nevoie de exercitiu si de incredere, asa ca pastreaza-ti calmul si tine-l bine.

Unora dintre copii le place apa calda foarte mult. Daca asa este si copilul tau, lasa-l sa stea putin in apa. Alti copii plang tot timpul – in acest caz trebuie sa il speli cat mai repede. De aceea este foarte important sa fie cald in baie.

Siguranta in timpul imbaierii

  • Nu il lasa niciodata pe copilul tau nesupravegheat, chiar si pentru un minut. Daca suna telefonul sau soneria de la usa si simti ca trebuie sa raspunzi, infasoara-l intr-un prosop si ia-l cu tine;

  • Nu il aseza niciodata in cada cand apa inca mai curge (temperatura sau adancimea apei se pot schimba);

  • Apa trebuie sa aiba 48 de grade Celsius. Un copil poate face arsuri de gradul 3 in mai putin de un minut la 60 de grade;

  • Nu il lasa niciodata nesupravegheat (Da, am mentionat acest lucru de doua ori pentru ca este foarte important). Un copil se poate ineca in mai putin de 3 cm de apa – si in mai putin de 60 de secunde.  
  • Cum ii faci baie



     

    Cum sa ii faci baie copilului tau

    1. Aduna tot ce ai nevoie pentru baie si intinde pe pat un prosop, un scutec curat si haine de schimb.

    2. Umple cada cu apa calda, nu fierbinte, de 6-9 cm, la aproximativ 32 de grade Celsius.

    3. Du-l pe copil langa cada si dezbraca-l complet. (In cazul in care copilul tau plange de fiecare data, lasa scutecul pe el la inceput. Ii poate da un sentiment crescut de siguranta in apa.).

    4. Baga-l in apa progresiv, intai picioarele, folosind o mana pentru a-i sustine capul si gatul. Da-i cu apa pe el regulat ca sa nu ii fie prea frig in timp ce il speli.

    5. Foloseste un sapun usor si nu ii da cu prea mult deoarece ii usuca pielea. Nu lasa sapunul prea mult pe piele si da-i cu apa imediat dupa ce aplici sapunul.

    Spala-l pe cap cu o panza uda si sapunita. Foloseste un material din bumbac inmuiat pentru a-i spala ochii si fata, dar nu folosi si sapun.

    Daca in narile si ochii lui s-a acumulat mucus uscat, mai intai inmoaie-l si apoi indeparteaza-l. Cat despre organele lui genitale, o spalare de rutina este mai mult decat suficienta.

    6. Sterge-l cu un prosop curat, apoi ridica-l din cada sustinandu-i gatul si capul cu o mana si fundul cu cealalta.

    7. Infasoara-l intr-un prosop si tamponeaza pielea pana este complet uscat. Daca pielea lui inca se cojeste de la nastere, dupa ce ii faci baie poti sa aplici o lotiune usoara pentru bebelusi, dar aceasta piele este in general piele moarta care trebuie sa cada si nu piele uscata. Apoi, pune-i scutecul, imbraca-l si da-i un pupic pe capul lui mic si frumos mirositor.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

    Taguri Baie nou-nascuti Siguranta bebelus

    Articole recomandate

    Citeste si despre