Temperatura apei este esentiala pentru confortul si siguranta bebelusului in timpul baitei si reglarea valorii ei este printre primele masuri de siguranta pe care trebuie sa le iei inainte de a-l baga in cadita. Reglarea temperaturii asigura si confortul bebelusului in timpul imbaierii si este la fel de importanta precum supravegherea atenta a lui sau umplerea caditei la un nivel optim, pentru evitarea riscului de inec.
Care este temperatura potrivita a apei pentru baita bebelusului?
Pielea bebelusului este extrem de sensibila si mai vulnerabila la cald si la rece decat cea a adultilor. Daca apa din cadita este mai fierbinte decat este recomandat pentru varsta lui, poate suferi iritatii sau arsuri grave.
Apa trebuie sa aiba o temperatura confortabila, iar specialistii sustin ca valorile cuprinse intre 36-38 de grade Celsius sunt potrivite, in functie de varsta si gradul de adaptabilitate la rece si cald, pentru ca micutului sa nu ii fie nici frig, dar nici sa nu se arda.
In niciun caz nu este indicat ca valoarea sa depaseasca 39 de grade Celsius. Nu te ghida dupa faptul ca tie ti se pare prea rece sau prea calda, deoarece nu este un criteriu relevant. Pielea bebelusilor este atat de sensibila incat daca apa este prea fierbinte, dureaza doar 5 secunde pana sa sufere arsuri de gradul 3 pe piele.
Cum verifici care este temperatura apei din cadita?
O metoda clasica si populara prin care se verifica apa de la baita bebelusului este introducerea cotului sau incheieturii in apa. Mainile si degetele tolereaza valori mai mari de temperatura, de aceea se verifica la incheieturi sau coate. In aceste zone, pielea este mai sensibila si tolereaza valori mai mici, apropiate de modul in care suporta pielea bebelusului temperatura.
Valoarea termica a apei poate fi verificata si reglata si mai usor astazi. Caditele moderne sunt deja dotate cu termometre, de regula digitale, care vin in ajutorul mamicilor neexperimentate si contribuie la siguranta bebelusului in timpul baitei.
Daca nu ai o cadita dotata cu un astfel de dispozitiv, poti cumpara, separat, un termometru de baie, pentru masurarea temperaturii apei. Verifica daca nu cumva termometrul corporal al copilului este creat si in acest scop. Exista termometre multifunctionale - care masoara temperatura apei, camerei, precum si pe cea corporala cu acelasi dispozitiv.
Nu baga copilul in cadita decat dupa ce o umpli la nivelul la care este recomandat si opresti in prelabil robinetele. Este contraindicat sa tii bebelusul in cadita in acelasi timp in care curge si apa in ea. Pot aparea fluctuatii mari de temperatura pe tevile robinetelor, iar copilul se poate opari usor sau poate suferi de frig din cauza ca apa se raceste imediat.
De asemenea, este contraindicat sa completezi cadita cu apa in timp ce bebe este in ea. Aceasta poate fi prea fierbinte sau prea rece si creeaza disconfort copilului.
Este important ca si camera in care ii faci baita sa fie suficient de incalzita, altfel apa, care are in jur de 36-37 de grade, se poate raci usor si poate crea un disconfort bebelusului. Este recomandata o temperatura ambientala de 23 de grade Celsius.