Camera bebelusului

/ / Modificat: 2014-07-17
Camera bebelusului

Camera bebelusului este locul in care micutul isi va petrece probabil cel mai mult timp. Iti va fi greu sa alegi cel mai potrivit patut, cea mai frumoasa culoare si cele mai vesele decoratiuni, fara a incarca.

In primul rand, trebuie sa tii cont de nevoile bebelusului tau. Astfel, dincolo de tot ce inseamna frumos in camera bebelusului, acorda atentia cuvenita temperaturii si umiditatii din camera.

Temperatura si umiditatea

Temperatura in camera bebelusului ar trebui sa se situeze undeva in jurul a 20 grade Celsius – nici prea frig, nici prea cald. In primele zile de viata, in camera trebuie sa fie o temperatura constanta de 23 – 24 de grade Celsius, pentru ca dupa 5 – 6 saptamani, aceasta sa scada la 20 sau chiar 18 grade Celsius, temperatura considerata optima pentru confortul copilului tau.

Un termometru de camera te va ajuta sa tii evidenta temperaturii si sa o pastrezi la un nivel optim.

Pentru a mentine umiditatea potrivita, mai ales in sezonul rece cand sistemele de incalzire usuca aerul, poti opta pentru un umidificator sau, mai la indemana, poti folosi prosoape umede pe care sa le intinzi in apropiere de patutul bebelusului. Ideal ar fi ca umiditatea in camera bebelusului sa fie peste 50%.

Umiditatea potrivita camerei este intre 60 – 65%, pe care o poti verifica folosind hidrometrul.

Pozitionare camerei

Este bine ca bebelusii sa aiba camera orientata spre sud sau sud-est, pentru a fi suficient de luminoasa si insorita.


Ia in considerare si apropierea camerei celui mic de camera ta. Este important sa il poti auzi si sa poti ajunge la el cat mai repede si mai usor, pentru ca va fi foarte dependent de tine in prima partea a vietii lui.

Lumina

camera-bebelusului

Un alt aspect deosebit de important este lumina. Este ideal ca aceasta sa fie naturala, asa ca un geam cat mai mare iti va fi de folos, dar pentru perioadele in care bebelusul trebuie sa doarma, alege sa acoperi geamul cu draperii sau storuri pentru exterior.

In ceea ce priveste lumina artificiala, poti opta pentru un intrerupator cu reglare de intensitate, astfel incat sa nu fii nevoita sa lasi bebelusul pe intuneric atunci cand doarme, dar nici sa-l deranjeze lumina. Chiar si atunci cand lasi lumina aprinsa in camera bebelusului, este bine sa folosesti un abajur pentru ca lumina sa nu fie prea puternica si sa nu-i bata in ochi micutului.

O alta optiune sunt si lampile de veghe cu diferite teme special create pentru cei mici. Cele care proiecteaza modele pe pereti ii vor atrage atentia micutului tau si ii vor face somnul mai dulce.

Podeaua, peretii si tavanul

Parchetul, linoleumul abraziv sau podeaua de scanduri reprezinta cele mai bune alegeri pentru podeaua din camera bebelusului. Acestea nu sunt alunecoase.

Chiar daca bebelusul tau este inca foarte mic pentru a intelege picturile de pe pereti, acestea vor fi binevenite pentru a aduce culoare si veselie in incapere. Alege culori vii, dar nu foarte puternice. Tavanul, in schimb, este recomandat sa ramana alb.

Mobila

In primul rand, atunci cand alegi mobila pentru camera bebelusului, ai grija ca aceasta sa corespunda nevoilor copilului tau in functie de varsta sa. Patutul, masa de infasat, dulapiorul, comoda si scaunul de alaptat nu trebuie sa lipseasca din camera unui bebelus.

Pe langa hainutele spalate si calcate, din dulapiorul bebelusului tau nu trebuie sa lipseasca scutecele. Pastreaza-le in ambalajul lor original pana la folosire si ai grija sa nu-ti lipseasca pungile de plastic in care sa pui scutecele murdare.

Mentine siguranta puiutului tau cumparand mobila cu colturi rotunjit, acoperind colturile cu adeziv sau cumparand dispozitive speciale pentru acoperirea prizelor.

De asemenea, nu este o idee buna sa lasi un televizor in camera in care doarme bebelusul.

Patutul bebelusului

Evita folosirea baldachinului sau a oricarui tip de panza sau perdeluta care sa acopere patutul bebelusului, mai ales in primul an de viata. Acestea acumuleaza praf, periculos pentru sistemul respirator al bebelusului. Atentie si la distanta dintre gratiile patutului, aceasta trebuie sa fie de maxim 7,5 cm.

Salteaua trebuie invelita in bumbac, iar atunci cand o alegi, cauta una care sa sustina corpul bebelusului drept.

In ceea ce priveste asezarea patutului, aceasta ar trebui sa fie ferit de curetii de aer, departe de oglinzi, perdele, draperii sau surse puternice de caldura (soba).

Curatenia in camera bebelusului

Mai ales in primii ani de viata, curatenia in camera bebelusului trebuie facuta zilnic. Este important sa fie aspirat praful si sa se foloseasca o carpa umeda pentru a sterge praful de pe mobila. In timpul curateniei, bebelusul ar trebui sa se afle intr-o alta camera sau, chiar mai bine, sa fie scos la plimbare in aer liber. Aerul proaspat nu trebuie sa lipseasca, asa ca iti recomandam sa aerisesti camera bebelusului de mai multe ori pe zi, dar ai grija sa mentii totusi o temperatura constanta.

Taguri Camera bebelusului Temperatura camera bebelusi Pat bebelusi Pufies Aer camera bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre