Camera unui copil este diferita de oricare alta incapere a casei. Aceasta este menita sa fie plina de culoare, prietenoasa, magica si sa-l incurajeze pe cel mic sa se dezvolte din punct de vedere emotional, creativ si academic.
Asa cum, pentru tine, dormitorul este locul in care te poti retrage pentru a te relaxa, pentru prichindelul tau, camera sa este un loc de distractie, de joaca si de descoperire. Ca sa te asiguri ca ii oferi nivelul de protectie si stimulare de care are nevoie, este necesar sa amenajezi incaperea in asa fel incat sa aiba acces la jocuri si jucarii, dar si sa se simta relaxat si impacat, cand vine timpul sa se odihneasca.
Daca nu esti sigur cum ii poti oferi copilului tau spatiul care sa-i satisfaca nevoile, atunci inspira-te din recomandarile de mai jos:
Alege mobila multifunctionala si decoratiuni potrivite spatiului
Copiilor le place sa se joace pe podea, pe pat si chiar si sub acesta. Pentru a-i proteja de orice accident, alege mobilier fara muchii ascutite, suficient de inalt pentru ca ei sa poata merge de-a busilea. Asigura-te ca mobila este construita din materiale usoare, astfel incat sa poti recupera cu usurinta jucariile pierdute sub dulapuri.
Daca spatiul este limitat, este indicat mobilierul multifunctional. Multi parinti aleg paturi supraetajate (pentru copiii mai mari), pentru a putea organiza sub acestea o zona de joaca sau un birou. Este vital sa organizezi cat mai multe spatii in care micutul tau sa fie tinut ocupat: pe langa zona pentru birou, poti amenaja un colt confortabil cu perne si o saltea in care copilul sa se poata relaxa cu o carte sau o jucarie.
Si decoratiunile joaca un rol important in estetica locului. Lenjeria de pat, pernele si covoarele din material textil sunt esentiale in camera fiecarui copil. De asemenea, poti expune cartile, jucariile si creatiile preferate pe rafturi, dar pastreaza-le cat mai aproape de sol, astfel incat sa fie date jos cu usurinta, in cazul in care exista dorinta de joaca sau de a fi prezentate oaspetilor.
Elibereaza spatiul de joaca
Copiii au nevoie de mult spatiu pentru a se misca si a se juca. Pot aparea accidente daca entuziasmul lor ii pune in pericol, astfel ca este esential sa reduci sansele de ranire, pastrand lucrurile depozitate. Camera unui copil este plina de carti, jucarii si haine, iar dezordinea poate fi obositoare, neatragatoare si chiar periculoasa. Este de preferat sa folosesti cutii de depozitare sau dulapuri pentru a evita deranjul si suprastimularea copilului. Specialistii recomanda inlaturarea gadgeturilor din camera, deoarece emisiile pot bruia creierul si pot afecta calitatea somnului si atentia.
Studiaza psihologia culorilor
Psihologia culorilor este importanta atunci cand planifici amenajarea camerei copilului. Nu este vorba doar de a combina culorile pentru un efect estetic. Este, de asemenea, o modalitate de a genera sau de a inspira o anumita stare de spirit sau senzatie atunci cand petreci timp intr-o incapere. Cand decizi paleta cromatica a unei camere, este vital sa iei in considerare simbolismul fiecarei culori:
-
rosul reprezinta forta si energie si poate provoca suprastimularea simturilor. Desi este recomandat sa folosesti aceasta culoare in locuri precum dormitorul, pentru ca inspira dragoste, pasiune si dorinta, este bine sa-l utilizezi cu moderatie, deoarece este o culoare puternica, ce poate sa denote si manie sau razbunare;
-
galbenul este o culoare pe care o poti utiliza mai ales in spatii mici sau incaperi cu putina lumina. Desi este o nuanta asociata cu luminozitatea, fericirea si prospetimea, tonurile galben mate pot evoca senzatii de apatie si boala;
-
albastrul este o culoare populara in randul designerilor de interior, deoarece toate tonurile sale creeaza o atmosfera linistita si senina. Culorile inchise si saturate denota eleganta si seriozitate si, daca o camera albastra te poate face sa te simti „infrigurat”, o poti „incalzi” cu ajutorul tonurilor de crem si alb.
Pe langa aceste culori primare, psihologii si specialistii in design interior recomanda nuantele pastelate, crem si bej, atat pentru a nu stimula prea mult mintea copilului, cat si pentru a usura munca de amenajare pe viitor.
Ofera-i copilului spatiul si libertatea de a crea, de a invata si de a creste, amenajandu-i camera in functie de dorintele si cerintele sale.
Sursa foto: Freepik