Cat de colorata ar trebui sa fie camera copilului? Daca culoarea este prea aprinsa? Oare culoarea camerei ii va oferi suficienta stimulare bebelusului meu? Multi parinti se intreaba cum afecteaza culorile bebelusul lor si, desi exista opinii stiintifice pe aceasta tema, exista si mai multe studii de cercetare atunci cand vine vorba de influenta culorilor asupra unui adult.
Asa ca, daca nu stii ce culoare sa folosesti pentru camera bebelusului tau, de ce nu ai folosi rezultatele acestor cercetari indelungate pentru a decide ce culori sa alegi? Chiar daca bebelusul tau inca nu poate percepe culorile in mod corect, o va face atunci cand mai creste.
Iata un scurt ghid de teorie a culorilor care sa te ajute sa alegi cea mai buna nuanta pentru camera celui mic:
Rosu - pasiune, bucurie, emotie
Rosul este o culoare puternica care atrage atentia; o poti folosi in camera copilului ca si culoare de accent, insa nu ar trebui sa zugravesti toti peretii in aceasta nuanta pentru ca este o culoare "fierbinte" care poate invoca caracteristici volatile ale personalitatii copilului tau.
Portocaliu – cald, intim, confortabil
Portocaliul este o culoare extrem de confortabila, care te face sa te simti bine venit si care inspira conversatii interpersonale. Portocaliul este prietenos si te face sa lasi rezervele deoparte; foloseste un portocaliu mai inchis pentru a crea o atmosfera deosebit de intima sau o nuanta vesela de portocaliu ca sa dai un aer modern incaperii celui mic.
Galben - energic, viu, jovial
Culoarea galbena este vie si insorita, insa trebuie folosita cu precautie; prea mult galben sau un galben prea aprins poate sa agite bebelusul, iar nuantele subtile de galben incurajeaza concentrarea si gandurile emotionale.
Verde - calm, inviorator, protector
Culoarea verde este cea mai buna pentru un mediu de studiu. Verdele promoveaza calmul in gandire si concentrarea si, totodata, este o culoare serena, naturala, care induce calm. Verdele este una dintre cele mai grozave culori pe care le poti folosi in proiectul tau de decorare a camerei bebelusului pentru ca este nuanta cel mai des regasita in natura, asa ca este imposibil sa dai gres cu ea.
Albastru - vindecator, subtil
Albastrul are capacitatea de a calma, insa este important sa alegi nuanta ideala pentru a obtine acest rezultat. Albastru-gri te poate face sa te simti trist, in timp ce albastrul curat poate sa sporeasca productivitatea, dar sa si taie apetitul.
Daca ai un copil care nu este prea mancacios, evita sa ii dai sa manance din vesela de culoare albastra! Daca alegi sa folosesti albastrul in camera copilului, atunci alege nuante calde si luminoase si evita sa folosesti albastrul inchis sau marin. Culoarea albastra are si un efect de racorire, ceea ce poate fi de folos daca cel mic se incalzeste repede.
Violet - regal, luxuriant, misterios
Nuantele de violet si mov au fost asociate de-a lungul timpului cu regalitatea, iar nuantele mai pale precum cele ale lavandei au un efect calmant si ofera o serenitate sufletului pastrand in acelasi timp influenta luxurianta. Pentru ca se intampla foarte rar sa gasesti culoarea violet in natura, aceasta nuanta este una dintre cele mai putin naturale din toate culorile spectrului.
Albul - curat, pur, inocent
Albul este angelic, insa poate incuraja secretele, asa ca nu decora camera bebelusului doar in alb, ci foloseste pete de culoare care sa evoce emotie si deschidere. Si mai ales, considera-te avertizata, pentru ca albul se pateaza usor!