Interviu: „Reguli de aur pentru a mentine ordinea in camera copilului”

/ / Modificat: 2019-01-18
Interviu: „Reguli de aur pentru a mentine ordinea in camera copilului”

Noi, parintii, suntem tentati sa cumparam mult mai mult decat copilul are nevoie: jucarii de tot felul, piese de mobilier si decoratiuni care mai de care, zeci de randuri de haine. Sa aiba copilul! Dar pentru el nu despre asta este vorba! Copilul trebuie sa exploreze, sa aiba timp sa cunoasca si sa asimileze....

Copilul.ro: Cum mentii ordinea in camera copilului tau?

Diana Mihaila: Pentru copii, mai ales pentru cei mici, lucrurile trebuie sa fie simple si distractive. Trebuie sa existe un stimulent in activitate pentru a o duce la bun sfarsit. Ordinea se mentine mai usor daca amenajarea camerei are un flux, iar depozitarea este pe intelesul tuturor. Ajuta ca pentru studiu sa existe o zona bine definita, la fel si pentru joc si pentru odihna.

Copilul va pastra ordinea daca intelege unde trebuie sa puna la loc obiectele din camera sa. Este esential ca metodele de organizare sa fie adaptate varstei, fortei si puterii de intelegere.

Pentru hainele de pe rafturi recomand regula lui U, regula lui L si depozitarea in zigzag. Pentru cele din sertare, depozitarea pe verticala conform metodei KonMari. Spatiul pentru umerase creste odata cu copilul, cand in garderoba sa apar tinute pe ocazii speciale sau uniforme scolare.

depozitare_zigzag

Copilul.ro: Care sunt principalele reguli de amenajare a camerei copilului pentru o incapere ordonata. Este stilul minimalist o solutie?

Diana Mihaila: De multe ori, noi, parintii, suntem tentati sa cumparam mult mai mult decat copilul are nevoie: jucarii de tot felul, piese de mobilier si decoratiuni care mai de care, zeci de randuri de haine. Sa aiba copilul! Dar pentru el nu despre asta este vorba! Copilul trebuie sa exploreze, sa aiba timp sa cunoasca si sa asimileze.

Niciunui individ, indiferent de varsta, nu ii este usor sa gestioneze un numar mare de obiecte. Deci, de ce ne-am astepta ca unui copil sa ii fie simplu sa gaseasca si sa puna la loc o mare de jucarii, carti, haine si instrumente scolare? Parintele are responsabilitatea de a stabili ce cantitate de obiecte este optima pentru dezvoltarea copilului sau.

Pentru copiii mici, camerele trebuie sa fie simple si functionale. Prea multe ornamente se pot transforma in obstacole in invatarea fluxului incaperii. Iar daca se incurca in lucruri, copilul nu va intelege care este locul in care ele trebuie pastrate. Pe masura ce acesta creste si se responsabilizeaza numarul deciziile ce ii revin este mai mare.

Regula de aur in organizare: Fiecare obiect trebuie sa aiba propriul loc-casa. Daca stim de unde il luam si unde il punem, spatiul este mult mai usor de pastrat in ordine.

Copilul.ro: Ce facem cu colturile, ca sa evitam loviturile si cucuiele?

Diana Mihaila: Le acoperim, dar nu exageram. Copilul trebuie sa stie ca ele exista, pentru ca altfel nu va invata usor cum sa le evite. Eu lui Alex i le-am prezentat: ”Uite coltul! Uite manerul!”. Poate pare amuzant si este, dar copilul a devenit astfel constient de prezenta lor in spatiu. Daca decoratiunile le scoti rapid, mobilierul nu il poti inlocui doar pentru ca are un colt.

Copilul.ro: Ce culori recomanzi in camera copilului?

Diana Mihaila: Mie imi plac nuantele pale, pudrate. Sunt vesele fara a fi coplesitoare. Poti opta pentru o paleta foarte vasta, de la roz, pana la lila, bleu, piersica sau fistic. O gama coloristica stridenta distrage copilul de la studiu si joc. Iar el are nevoie sa se concentreze si sa se dedice activitatii incepute pentru a o face cat mai bine.

Si locul in care culoarea este concentrata este important. Una este ca dormitorul celor mici sa aiba unul, doi pereti ornati si alta este sa ii aiba pe toti, plus decoratiuni agatate pe pereti si corpuri de iluminat montate in fiecare colt. Daca tie ti se pare mult, ei/lui i se pare enorm!

Copilul.ro: Este influenta scandinava ultima tendinta in materie de amenjare a camerei copilului?

Diana Mihaila: Curentul scandinav este prezent in tendinte de circa 5 ani si se mentine in preferinte datorita simplitatii si functionalitatii sale. Paleta cromatica nu te copleseste, mobilierul este putin ornamentat, iar spatiile sunt gandite a avea functionalitati multiple. Tocmai de aceea stilul nordic se potriveste atat de bine spatiilor mici. Deci, implicit, si camerelor copiilor.

KonMari sertare

Copilul.ro: Ne apucam de amenajat inainte sau dupa nasterea copilului?

Diana Mihaila: O amenajare nu se termina niciodata. Casa traieste si creste odata cu noi. Fiul meu are acum 2 ani si 4 luni si la fiecare 6 luni am trecut printr-un nou proces de redecorare, adaptand spatiul noii sale etape de dezvoltare. Deci incepem la scara mica, pentru ca vom tot avea de adaugat. Un patut, o masa de infasat si o comoda sunt suficiente pentru un bebelus.

Copilul.ro: 3 reguli pe care orice designer le respecta in materie de amenajare a camerei copil….

Diana Mihaila: Siguranta, simplitatea si functionalitatea. Din toate motivele expuse anterior.

Copilul.ro: Iluminatul corect inseamna….

Diana Mihaila: Iluminatul corect inseamna sa il gandesti pentru fiecare zona in parte, in functie de activitatea desfasurata acolo. In living este comuna lustra din mijlocul tavanului, dar in coltul de lectura sau la biroul de studiu ne trebuie o lampa cu lumina calda. Daca lucram la laptop acea lampa trebuie sa stea in spatele ecranului, sa ajute ochii sa ramana odihniti.

Folosim lumina alba, rece, la baie. in dormitoare optam pentru becuri cu lumina calda, galbena, reconfortanta.

Copilul.ro: Ce achizitii recente ai facut in camera copilului si consideri ca au meritat toti banii?

Diana Mihaila: Dupa cum scriam, amenajarea camerei lui Alex am facut-o gradual si am adaptat-o din mers. La putin timp dupa ce a implinit 2 ani, a spus ca nu mai doreste sa doarma in patut. Se tot trezea noaptea pentru ca simtea ca nu mai avea suficient loc in el si l-am ascultat. Tot cam pe atunci i-am cumparat un cort in care sa se joace.

Am dat in jur de 100 lei. Dar usor, usor a inceput sa ceara sa faca somnul de pranz acolo. si l-am lasat. Noua ne place sa fie cald in casa, deci nicio emotie ca ii este frig in cortul burdusit cu perne si pilote pentru extra confort.

Pentru ca am vazut ca nu este pregatit pentru tranzitia in patul mare, am transformat si cortul in zona de dormit. Cred ca ii da un sentiment de siguranta. Asa ca acum am pus si una dintre saltelele divanului in fata cortului si migreaza dintr-o parte in alta. Sper ca in perioada urmatoare sa se mute definitiv in pat. Este doar o etapa!

Cort Alex

Taguri Camera copii

Articole recomandate

Citeste si despre