STUDIU. Copilul doarme mai mult daca are camera lui. Ce spun specialistii in pediatrie

/ / Modificat: 2019-02-27
STUDIU. Copilul doarme mai mult daca are camera lui. Ce spun specialistii in pediatrie

Una dintre principalele dileme cand ti se naste un copil este daca acesta ar trebui sa aiba camera lui inca de la venirea pe lume sau daca este mai bine sa ii pui patutul in dormitorul conjugal.

Daca nu stai prea bine la capitolul spatiu, nici nu ai optiuni. Dar ce te faci daca mai ai cel putin o camera care ar putea fi dormitorul copilului?

Academia Americana de Pediatrie descurajeaza separarea bebelusilor de parinti si recomanda ca acestia sa doarma in aceeasi camera macar pana la varsta de un an. Un studiu realizat de specialisti de la Universitatea din Pennsylvania a stabilit, insa, ca un copil doarme mai mult si mai bine daca are propria camera, spre deosebire de cei care impart dormitorul cu parintii.

Cercetarea a fost realizata studiind somnul copiilor cu varste mai mari de 4 luni, deci macar pentru o perioada e sigur ca ar fi mai bine ca nou-nascutul sa se afle noaptea in aceeasi camera cu parintii.

Concret, bebelusii mai mari de 4 luni dorm cu 46 de minute mai mult si fara intreruperi daca au propria camera, spre deosebire de cei care impart dormitorul cu parintii. De asemenea, in cosecinta creste riscul ca, din cauza lipsei de somn, copiii sa fie mai iritabili si sa dezvolte obezitate infantila.

Seful echipei de cercetatori, Ian Paul, a explicat ca un bebelus are scurte episoade in care se trezeste peste noapte si ar adormi rapid la loc, singur, daca parintii, odata ce au observat ca el nu mai doarme, nu ar incepe sa se miste pe langa el.

Evident, nu toti bebelusii sunt la fel si ca sunt diferiti inclusiv in privinta obiceiurilor de somn, dar studiul a reusit sa stabileasca existenta unui model care demonstreaza ca somnul bebelusilor este mai lung si mai profund daca dorm singuri in camera si daca parintii nu dau fuga la ei imediat ce dau semne ca s-ar trezi pentru a-i consola sau pentru a-i lua cu ei in pat.

Analizand rezultatele acestui studiu, Academia Americana de Pediatrie sustine ca acestea nu sunt, totusi, concludente, avand in vedere ca cercetarea nu a fost facuta pe un esantion reprezentativ, ci doar pe un grup de femei si copii albi, cu situatie economica mai buna decat media.

Prin urmare, Academia recomanda in continuare ca bebelusul sa doarma cel putin un an in aceeasi camera cu parintii, dar intr-un spatiu propriu. Astfel, nu doar ca bebelusul se va simti mai in siguranta si mai comod, dar si parintilor le va fi mai usor sa ii vegheze astfel incat sa se diminueze riscul de moarte subita (in SUA mor subit, anual, 3.700 de copii cu varste mai mici de 4 luni). In plus, AAP subliniaza ca o durata mai mare a somnului nu inseamna neaparat si o calitate mai mare.

Parerile despre momentul cel mai potrivit pentru ca bebelusul sa fie lasat singur in camera difera de la specialist, la specialist si de la familie, la familie. Unii spun ca aceasta schimbare poate fi facuta dupa varsta de 4 luni, altii nu o recomanda mai devreme de 8 luni sau chiar un an, in timp ce altii considera ca momentul nu trebuie sa vina inainte ca micutul sa poata intelege ca acest lucru nu inseamna un abandon.

De asemenea, este o decizie personala daca dormi cu bebelusul in acelasi pat sau daca il lasi sa doarma separat, dar in aceeasi camera.

Decizia e bine sa fie luata in cunostinta de cauza si mai ales dupa ce iti dai seama care sunt obiceiurile de noapte ale micutului tau: de cate ori se trezeste pe noapte pentru a manca, daca adoarme la loc usor sau dimpotriva, de distanta dintre camera parintilor si ceea ce ar putea fi camera copilului, de disponibilitatea ambilor parinti de a se ocupa de cel mic peste noapte si de confortul sau disconfortul pe care l-ar putea crea oricare dintre alegeri.

Taguri Somn Somn bebelusi Camera bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre