Plansetele unui copil care sufera de colici pot fi de-a dreptul coplesitoare. E dureros pentru un parinte sa vada cum copilul lui se chinuie. Din fericire, exista solutii la indemana pentru a calma suferinta provocata de colici.
Colicile apar, de regula, intre 3 saptamani si 3 luni. Durerea provocata in cea mai mare parte de gazele acumulate in abdomenul micutului il determina sa se contorsioneze si sa planga.
Totusi, daca o criza de plans iti ridica semne de intrebare e bine sa iei in calcul chemarea la domiciliu a unui pediatru.
Una dintre principalele cauze pentru care copilul plange poate fi foamea. Nou-nascutii se hranesc frecvent pe parcursul zilei si chiar al noptii. E posibil sa te gandesti ca abia cu o ora in urma l-ai hranit si totusi, atunci cand ii dai din nou sa suga sa vezi ca mananca mult si bine.
Exista mai multe alte modalitati de a opri disconfortul si ele tin de nevoile pe care cel mic le are. Schimbarea scutecelor, eructatia si ameliorarea durerii provocate de gazele intestinale sunt toate metode simple, care il pot linisti.
Unii copii nu suporta pur si simplu scutecele ude. Verifica daca scutecul este uscat sau daca nu cumva ii este deja prea mic si ar trebui sa treci la o dimensiune mai mare. Alti copii s-ar putea dovedi mai sensibili la anumite branduri de scutece, motiv pentru care s-ar putea sa trebuiasca sa incerci mai multe tipuri.
De asemenea, s-ar putea sa fie necesar sa incerci diferite pozitii pentru a-i provoca eructatia, nu doar tehnica traditionala, cea cu pusul pe umar. Un masaj usor pe burta ar putea ajuta la eliminarea gazelor.
Contactul direct si masajul
Copiilor le place sa simta caldura pielii, iar de cele mai multe ori contactul direct, corp la corp, ar putea avea un efect calmant magic. Exista studii care au aratat faptul ca pozitia cangur, adica cea a bebelusului tinut cu fata in jos pe abdomenul parintelui, are rolul de a-i stabiliza respiratia celui mic, de a-i imbunatati ritmul cardiac si sporeste legatura parinte-copil. De asemenea, atingerea cu mana calda pe spatele micutului sau mangaierea picioruselor ii ofera celui mic siguranta si confort.
Cuibarirea
Esti tentat sa crezi ca cel mic e un rasfatat cata vreme se calmeaza doar atunci cand e luat in brate. Trebuie totusi sa intelegi ca pentru el acela este confortul suprem, de aceea se si linisteste atunci cand sta cuibarit in bratele parintelui.
Baia
De cate ori, atunci cand erai obosit, nu ai visat ca te scufunzi intr-o baie calda, relaxanta? Ei bine, si copilul tau simte apa ca pe o varianta optima de destindere. Pentru majoritatea bebelusilor baia reprezinta o distractie binevenita. Poti incerca sa faci si tu baie impreuna cu cel mic. Astfel combini relaxarea oferita de apa calda cu confortul asigurat de contactul piele-pe-piele.
Zgomotele albe
Desi pare ciudat, asa-numitele zgomote alba fac minuni. Este vorba despre zgomotul de fundal, neregulat, care seamana practic cu ceea ce aude copilul atunci cand este in uter. Zumzetul unui uscator de par combinat cu leganatul poate face minuni. Inclusiv zgomotul produs de aspirator ar putea, culmea, sa calmeze un bebelus iritat din cauza colicilor.
Leganatul
Uneori este nevoie de un leganat energic pentru ca cel mic sa se linisteasca. Exista insa copii care se calmeaza atunci cand sunt plimbati cu masina. Leaganele pentru sugari ar putea si ele sa genereze zambetele fericite.