Bebelusul plange aproape non-stop? Ar putea suferi de colici severe

/ / Modificat: 2018-11-19
Bebelusul plange aproape non-stop? Ar putea suferi de colici severe

Colicile sunt caracterizate ca fiind “dureri abdominale violente, cu caracter spasmodic”. Pe cat de infiorator suna definitia, pe atat de sever sunt resimtite de catre bebelusi. In conditiile astea e lesne de inteles de ce ajung nou-nascutii sa planga atat de mult. Cu toate acestea, ce e de facut pentru a le usura micutilor depasirea acestei perioade grele?

Unul din cinci copii sufera de colici. Este tulburator sa-ti vezi bebelusul trecand printr-un astfel de disconfort, insa trebuie sa intelegi ca nu prea ai multe de facut pentru a-l ajuta.

Colicile sunt in general cauzata de dezechilibre in sistemul digestiv al bebelusului si ar putea fi declansate de intoleranta tranzitorie la alimente / formule de lapte, acumularea de gaze in abdomen si inflamatia intestinala. In cazul colicilor severe, bebelusul plange mult, cu tipete, asa incat devine dificil sa il calmezi si sa il adormi.

Colicile tind sa inceapa atunci cand copilul are cateva saptamani si se opresc in mod normal atunci cand ajunge la patru luni, insa sunt cazuri in care persista si dupa aceasta varsta.

Simptomele colicilor

Indiferent daca este vorba despre colici usoare sau severe, bebelusul:

  • va avea episoade intense de plans;
  • va plange dupa-amiaza tarziu sau seara sau in fiecare zi cam la aceeasi ora;
  • se va inrosi la fata;
  • isi va strange pumnii, isi va indoi genunchii pana la burta sau isi va arcui spatele in timp ce plange;

In cazul in care copilul sufera de aceste simptome, este importanta si opinia medicului pediatru, pentru a te asigura ca plansul nu are alte cauze medicale si ca nu ii creeaza alte probleme de sanatate.

Cum poti ajuta la ameliorarea simptomelor colicilor

Pregateste-te sa ai parte de momente in care copilul tau va plange indiferent de ceea ce ii faci. Iata cateva tehnici care pot ajuta bebelusul sa se linisteasca:

Indiferent daca bebelusul este alaptat sau hranit cu biberonul, da-i sa manance de cate ori i-ar putea fi foame. Este ceea ce se numeste hranire la cerere. Copilul poate deveni agitat si poate incepe sa planga daca incerci din rasputeri sa il alimentezi “la program fix”.

Incearca sa intelegi semnalele pe care le da bebelus si care te vor ajuta sa recunosti cand urmeaza sa planga. Astfel poti interveni preventiv asa incat sa ii dai sa manance sau sa il pui la somn inainte ca plansul sau sa devina mai intens. Este posibil ca bebelusul sa nu dea mereu semne ca este pe cale sa planga. Atunci cand se intampla acest lucru, incearca sa-i mentii calmul sau sa il pui in contact cu pielea ta.

Bate-l usor pe spate dupa fiecare masa, asa incat sa te asiguri ca a eliminat aerul. Tine-l pe umar sau asezat cu burta in jos in poala ta. Freaca-l usor pe spate.

Maseaza-i usor burta cu miscari in sensul acelor de ceasornic pentru a ajuta la deplasarea aerului catre esofag.

Intre mese, unii bebelusi se simt mai linistiti daca isi sug degetele sau daca sug inele de dentitie ori jucarii speciale pentru masajul gingiilor.

Daca alaptezi, incearca sa-i pastrezi copilului cat mai pozitia verticala in timpul alimentatiei, pentru a evita ca micutul sa inghita aer. De asemenea, asigura-te ca golesti complet un san inainte de a trece la celalalt.

Pentru bebelusii hraniti cu biberonul, asigura-te ca nu inghit aerul din sticla. Incearca sa ii asezi in pozitie verticala in timpul mesei si inclina suficient biberonul, astfel incat laptele sa acopere orificiul tetinei. Exista si biberoane speciale anti-colici pe care le poti incerca.

Taguri Bebelus Colici Colici bebelusi Colici nou-nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre