Cum pot ajuta bebelusul cand are colici?

/ / Modificat: 2016-08-01
Cum pot ajuta bebelusul cand are colici?

Cand bebelusul tau plange fara motiv, este agitat sau are dureri abdominale, trebuie sa te gandesti ca poate are colici. Chiar daca ai impresia ca nu ai cum sa il ajuti, exista cateva mijloace prin care poti calma colicile sau poti evita aparitia lor. Nu trebuie sa te stresezi si tu, deoarece acest lucru ar putea duce la pierderea laptelui daca alaptezi si la instalarea unei stari de nervozitate, ceea ce va face ca bebelusul sa fie si mai agitat.

Sfaturi pentru calmarea colicilor

Din pacate, nu exista tratament rapid care sa calmeze bebelusul atunci cand are colici. Chiar daca mergi la pediatru in speranta de a afla tratamente pentru colici, nu exista medicamente pe care sa ti le prescrie si care sa le trateze definitiv.

S-a demonstrat faptul ca daca il legeni pe cel mic, ii canti sau te joci cu el, frecventa colicilor scade. La fel se intampla si daca il scoti la plimbari scurte cu masina sau in parc.

Hraneste copilul inainte sa planga ca ii este foame. Atunci cand plange, exista posibilitatea sa inghita aer impreuna cu hrana si sa apara, astfel, colicile.

Copilul trebuie hranit in pozitie verticala pentru a ajuta laptele sa alunece lin spre burtica sa. Daca sta ghemuit sau aplecat, va inghiti si aer impreuna cu mancarea.

Pentru a-i calma durerile, pune-l pe cel mic pe burta sau pe partea dreapta. Daca ii pui sub burtica o pernuta calda sau ii faci masaj usor pe burtica, in sensul acelor de ceasornic, vei alina disconfortul bebelusului si se va simti rapid mai bine.

De ajutor poate fi si o clisma cu 30-60 ml de apa calda, care poate ajuta evacuarea fecalelor sau a gazelor intestinale ale bebelusului care sufera de colici.

Pentru calmarea colicilor sunt folositoare si ceaiurile de musetel, izma sau samanta de anason. Trebuie sa fii atenta, totusi, la doze, si ar fi indicat sa consulti si un specialist inainte de a-i da copilului ceaiuri din plante.

In timpul alaptarii, este recomandat sa suga linistit la san. Trecerea prea rapida de la un san la celalalt face ca bebelusul sa primeasca doar "primul lapte", care nu este bogat in grasimi si nutrienti si doar ii lasa acestuia impresia ca s-a saturat.

Nu exista niciun tratament care sa "vindece" colicile sugarului. Dar poti apela la medicul pediatru pentru a alege cel mai bun remediu pentru calmarea durerilor. Exista diverse produse care pot ameliora simptomatologia: ceaiuri impotriva colicilor (cu diverse denumiri, de la diferiti producatori), picaturi (Sab Simplex) etc.

"Daca schimbi locul schimbi norocul." O schimbare de mediu, de loc ar putea sa aiba o influenta pozitiva. Poti sa il plimbi putin cu masina sau pe jos cu caruciorul (fie noapte sau zi). In acelasi timp, incearca sa evaluezi cantitatea de stimuli din mediul in care se afla, limiteaza numarul de musafiri si pune muzica clasica sau orice altceva care este relaxant.

Citeste mai multe despre:

Trucuri pentru a linisti un bebelus care plange

Linistirea bebelusului cu ajutorul foenului

Efectul muzicii asupra nou-nascutului

Cand apar colicile

Colicile apar in primele luni de viata. Simptomele isi fac adesea aparitia dupa ce bebelusul mananca. Crampele abdominale apar si din cauza functionarii lente a intestinelor din primele saptamani de viata sau a intolerantei la laptele praf, daca este hranit cu formule de lapte.

Majoritatea sugarilor prezinta in primele luni de viata asa numitele colici abdominale. Bebelusul care are colici este agitat, are reprize de plans insotite de frecarea picioruselor, care apar, de obicei, in a doua parte a zilei si spre seara. Colicile apar, de obicei, de la 2-3 saptamani de viata si cedeaza dupa luna a 3-a, fiind mai frecvente la baieti.

Copilul isi strange piciorusele la piept, refuza sa manance sau, daca incepe sa suga, indeparteaza brusc sanul si plange de durere.

Cauzele aparitiei colicilor

Cauza exacta a colicilor nu este cunoscuta; se presupune ca durerile de burtica sunt cauzate de dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv al sugarului.

Unii medici spun ca acestea apar din cauza faptului ca bebelusul mananca prea repede sau prea mult. Altii presupun ca aparitia colicilor e din cauza faptului ca mama a consumat lapte de vaca. De aceea, daca iti hranesti copilul cu biberonul poti scapa de colici prin inlaturarea laptelui de vaca din alimentatie.

Potrivit unor studii, exista si alte alimente pe care le consumi tu si care pot cauza colici la bebelus. Printre acestea se numara: ciocolata, bananele, capsunele, nucile. Incearca sa le scoti din alimentatie, pentru a ajuta copilul.

Colicile mai pot aparea si ca urmare a medicamentelor administrate in timpul nasterii sau dupa aceea. Un alt factor important care contribuie la frecventa colicilor este fumul de tigara.

Iti dorim mult succes si suntem alaturi de tine!

Tu ce secrete ai pentru a calma bebelusul atunci cand are colici? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Colici Colici bebelusi Colici nou-nascuti Colici sugari Colici simptome Colici abdominale Colici remedii Plans bebe Plans sugar Calmare colici bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre