Cum previi aparitia gazelor la bebelusi

/ / Modificat: 2021-06-03
Cum previi aparitia gazelor la bebelusi

Aparitia gazelor in cazul bebelusilor este un lucru comun. In ciuda faptului ca acest lucru apare in mod natural, iar coprul copilului stie ce are de facut pentru a le elimina, parintii de simt neajutorati si vor sa elimine disconfortul copiilor.

Preocuparile cu privire la gazele bebelusului sunt generale in primele vizite la pediatrie. Exista cateva tehnici la care poti apela pentru a reduce formarea gazelor in cazul copiilor. Insa, mai intai, trebuie sa stii de ce apar acestea.

De ce apar gazele in cazul bebelusilor

Bebelusii se nasc cu instinctul de a suge de la san, iar mamele incep sa produca lapte matern imediat dupa nastere. Insa, in ciuda acestor fenomene biologice exista cativa factori care interfereaza cu hranirea bebelusului si duc la aparitia gazelor.

Adesea bebelusii nu prind bine sanul si, pe langa lapte, inghit si cantitati mari de aer. Aerul va ajunge in intestine iar corpul va incerca sa-l elimine prin anus sau prin gura.

Aparitia gazelor in intestin este un fenomen normal care nu necesita ajutor suplimentar pentru a se rezolva. Cu toate acestea, inghitirea excesiva de aer in timpul alaptarii poate fi prevenita prin adoptarea unor tehnici de alaptare mai bune.

Tehnici de alaptare

Nu exista tehnici de alaptare care provoaca gaze, ci doar tehnici de alaptare care le permit mamei si copilului sa fie mai relaxati. In acest fel copilul prinde mai bine sanul si nu mai inghite mult aer in timp ce suge.

Cel mai important este ca mama sa adopte o pozitie confortabila. De regula, cea mai buna pozitie in primele zile sau in timpul noptii, cand mama are nevoie de odihna este sa stea intinsa in pat, pe o parte. Copilul va sta tot pe-o parte, lipit de mama si cu capul langa sanul acesteia. Din aceasta pozitie copilul va prinde foarte bine sanul si nu va inghiti aer in cantitati mari. Pe masura ce creste va invata sa prinda sanul din ce in ce mai bine si va putea fi hranit fara probleme din orice pozitie, atata timp cat acesta sta confortabil.

Eliminarea aerului dupa hranire

Este foarte important ca dupa hranire copilul sa fie tinut intr-o pozitie in care sa elimine aerul ingerat. Acesta trebuie tinut in pozitie verticala, fie pe antebrat, fie pe umar si trebuie batut usurel de tot pe spate. In acest fel bebelusul va ragai si va elimina aerul din stomac. Procesul poate dura de la cateva secunde pana la cateva minnute. Este indicat ca dupa alaptare copilul sa fie tinut in pozitie verticala timp de 5-10 minute, inainte ca acesta sa fie asezat in pozitie orizontala.

Masarea burticii bebelusului

O parte din aerul inghitit de bebelus va ajunge, inevitavil in intestine. Cand se acumuleaza cantitati mari de aer in intestin acestea vor provoca o senzatie de durere. Din acest motiv, asigurarea miscarii intestinului este esentiala pentru evitarea aglomeratiei. Prin masaj aerul circula mai usor prin intestin si, in cele din urma, este eliminat. Prin urmare, cand copilul se confrunta cu probleme este important sa-i faci un masaj usor, circular, pe burtica. Ajuta si flexarea picioarelor pe burtica.

Ceaiuri si medicamente

Daca bebelusul plange adesea din cauza gazelor este important sa mergi cu acesta la medic. Medicul va verifica daca bebelusul se confrunta cu gaze sau alte probleme de sanatate si poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor.

ATENTIE! Nu ii da copilului ceaiuri sau medicamente fara recomandarea medicului. Unele dintre acestea pot fi periculoase pentru copii, mai ales daca nu sunt administrate in dozajul corect. Si este foarte usor sa-i dai copilului o doza mai mare, care apoi ii va provoca probleme mult mai grave.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Eructatia, flatulenta, gaze, ragaiala

Articole recomandate

Citeste si despre