Alaptarea copilului prematur

/ / Modificat: 2010-11-22
Alaptarea copilului prematur

Alaptatul copilului prematur nu este contraindicat, dimpotriva, este unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati starea de sanatate, sistemul imunitar si a-i da putere nou-nascutului tau.


Alaptatul copilului prematur nu este contraindicat, dimpotriva, este unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati starea de sanatate, sistemul imunitar si a-i da putere nou-nascutului tau.

La majoritatea bebelusilor nascuti prematur, obisnuirea cu sanul este inceata si graduala. Totul depinde de cat de devreme a fost nascut, nevoile lui personale si starea sa generala de sanatate.

 

Este alaptatul diferit la un bebelus prematur?

La inceput bebelusul ar putea sa nu fie suficient de puternic pentru a putea sa se hraneasca la san, deoarece s-ar putea sa dureze ceva pana sa dezvolte corect reflexul de supt si digestia. Daca are si probleme de respiratie, atunci suptul va deveni foarte obositor pentru nou-nascut.



In acest caz poti sa folosesti o pompa de san prin care sa colectezi laptele matern pe care i-l vei administra ulterior prin alte metode, pana cand va putea sa fie alaptat normal. Daca bebelusul este prea mic sau nu i se poate da lapte matern, poti ca, dupa ce folosesti pompa de san, sa pui laptele matern la congelator spre pastrare, pana cand cel mic va avea voie sa il consume.

 

Hranirea imediat dupa ce bebelusul prematur s-a nascut

Spre deosebire de un bebelus dezvoltat normal, prematurul nu va fi avut timp sa stocheze grasimi sau alte surse de energie in trupul sau, asadar nevoia de hranire este necesara imediat si apoi la intervale scurte si regulate de timp.

Cu cat nasti mai devreme de termen, cu atat va dura mai mult pana ce vei incepe sa ai lapte, din cauza mai multor factori, in principal hormonali. Intre timp, bebelusul prematur va fi hranit prin perfuzii, iar ulterior cu lapte formula.

Prima alaptare a nou-nascutului prematur

Medicii te vor indruma pentru a pastra colastrul, primul lapte amestecat cu o substanta bogata in imunoglobuline, care il ajuta pe bebelus sa isi intareasca sistemul imunitar, fie folosind pompa de san, fie folosind mana. Inainte de acest procedeu poti sa iti masezi usor sanii, deoarece masajul te va ajuta sa maresti cantitatea de colastru extrasa.

Personalul spitalului te va incuraja sa repeti procedeul destul de des, intre sase si opt ori pe zi. Nu e necesar ca intervalele sa fie regulate, insa nu trebuie sa treaca mai mult de sase ore intre ele.

 

Efectul benefic al laptelui matern asupra unui bebelus nascut prematur

Laptele matern este unic si contine substante pe care bebelusul nu le poate primi din alta parte: stimulenti de crestere, anticorpi etc. Imunoglobulinele din colastru sunt utile in special prematurilor, care sunt mult mai vulnerabili in fata infectiilor.

Laptele matern este mult mai usor digerabil decat este laptele formula si reduce riscul ca bebelusii prematuri sa dezvolte probleme intestinale majore. Exista dovezi si ca laptele matern ajuta la dezvoltarea creierului la bebelusii prematuri.

Atunci cand va putea fi hranit direct la san, bebelusul tau se va simti minunat datorita apropierii dintre voi si se va naste acea legatura speciala.

In plus, alaptatul este benefic si pentru tine, deoarece te ajuta sa slabesti dupa nastere si produce hormoni ca oxitocina, care te vor ajuta sa te simti mai bine.


Taguri Bebelusi prematuri Bebelusi nascuti prematur Alaptarea Alaptarea nou-nascutului Alaptarea la san Alaptarea copilului Prematuri Alaptare bebelus nascut prematur

Articole recomandate

Citeste si despre