Bebelusii nascuti prematur, ce rezerva viitorul

/ / Modificat: 2013-02-08
Bebelusii nascuti prematur, ce rezerva viitorul

Fiecare bebelus nascut prematur este diferit fata de altul, asadar evolutia lor este foarte diferita, insa cei care s-au nascut cel mai timpuriu sau cantaresc cel mai putin sunt aceia la care cresc sansele sa apara probleme mai serioase de sanatate.

Potrivit unui studiu ce privea fetusii care nu au stat mai mult de 25 saptamani in uter inainte de a se naste, desi intervalul normal in care un bebelus trebuie sa stea in burtica este intre 37 si 42 de saptamani, a demonstrat ca acestia au fost prea nedezvoltati sau cu o greutate prea mica pentru a supravietui.

Multi dintre ei, fiind nedezvoltati complet, prezentau probleme ale plamanilor si dizabilitati pornind de la sistemul nervos.

Cele mai des intalnite probleme la prematuri

 Cei mai multi dintre bebelusii nascuti prematur intampina probleme cu respiratia, iar acest lucru se intampla deoarece plamanii lor nu au avut suficient timp sa se dezvolte complet si pentru ca acea parte a creierului care controleaza respiratia nu este complet dezvoltata.


Astfel apar crizele de apnee (orice intrerupere a respiratiei care dureaza mai mult de 20 de secunde, iar copilul se poate invineti si poate deveni inert), in timpul carora inima isi rareste bataile (bradicardie).

Acest fapt duce la necesitatea conectarii nou-nascutului prematur la un aparat de ventilare sau la un aparat mai gentil pentru respiratie pentru oxigenoterapie cu presiune pozitiva continua in caile aeriene (continuous positive airway pressure: CPAP).

Unii prematuri se nasc cu probleme ale inimii si au nevoie de operatie pentru a supravietui, altii sunt expusi sangerarilor intracraniene sau au probleme intestinale.

Ingrijirea prematurului acasa

Cat timp bebelusul prematur se afla la neonatologie, personalul de acolo te poate ajuta cu indicatii despre cum iti poti ingriji bebelusul prematur acasa:


• Nutritionistul va avea grija ca bebelusul sa abia dieta corecta;

• Fizioterapeutul iti va arata moduri practice de a incuraja dezvoltarea bebelusului tau prematur;

• Un specialist sau mai multi, in cazul in care bebelusul are nevoie de operatie sau tratament special;

• Infirmiere care iti vor raspunde intrebarilor si te vor invata cum sa ingrijesti un copil prematur;

• Un asistent social, in cazul in care ai nevoie.

Cand iei prematurul acasa, deja trebuie sa ai notiunile de baza despre nevoile lui speciale, insa oricand ai o nelamurire sau ai nevoie de detalii, vorbeste cu medicul pentru a te informa corect.

Cum se va prezenta starea bebelusului prematur fata de alti bebelusi

Potrivit studiului mentionat anterior, bebelusii nascuti inainte de 26 de saptamani erau mai mici de inaltime si aveau greutate mai scazuta la varsta de doi ani si jumatate spre deosebire de alti copii de varsta lor.


Unii dintre prematuri au sanse mai mari sa ajunga, cu cat sunt nascuti mai aproape de termenul normal, la dimensiunile specifice varstei. Altii vor ramane insa toata viata mai mici decat standadul pentru varsta pe care o vor avea. In primii doi ani de viata, cel putin, pediatrul va avea in vedere aspectul nasterii premature atunci cand va cantari si masura bebelusul.

Varsta prematurului trebuie recalculata atunci cand vrei sa apreciezi momentele corecte cand va merge sau va incepe sa vorbeasca – varsta reala este calculata incepand cu data probabila de nastere, nu cea la care s-a nascut.

De exemplu, daca ai nascut un bebelus cu doua luni inainte de termen, probabil va putea sa stea singurel in sezut la varsta de 8 luni de la nastere, care inseamna 6 luni la un bebelus care s-a nascut la termen.

Viitorul pentru bebelusii prematuri

De obicei pediatrul le vorbeste mamelor despre posibilele probleme de sanatate ale bebelusilor prematuri. In caz contrar, incertitudinea parintilor este apasatoare, asadar intreaba medicul despre ce ar putea sa rezerve viitorul pentru bebelusul tau prematur.


Multe dintre lucrurile pe care parintii le afla din presa despre procesele de invatare si comportamentul copiilor sunt bazate pe studii care vizeaza cei mai mici si mai timpurii bebelusi, care au cele mai mari riscuri.

In cazul acestor bebelusi, la varsta de sase ani se intalnesc mai des si mai degraba probleme comportamentale si de invatare decat in cazul celor nascuti la termen.

Taguri Bebelusi prematuri Bebelusi nascuti prematur Prematuri

Articole recomandate

Citeste si despre