Nevoia de atingere la copiii nascuti prematur este vitala, in ciuda precautiilor si temerilor multora de a pune mana pe ei, de teama sa nu ii raneasca sau sa provoace complicatii. Potrivit specialistilor, prematurii au nevoie sa fie atinsi si mangaiati de parinti la fel ca ceilalti bebelusi. Atingerile sunt cele care le sporesc confortul, ii linistesc si le asigura sentimentul de protectie si incredere de care au nevoie in lupta pentru supravietuire!
Prematurii, privati adesea de atingeri si mangaieri
Simtul tactil se dezvolta primul la copil, inca din uterul mamicii, la varsta gestationala de nici 8 saptamani. Inca din stadiul de embrion, fatul este apt sa tresara la stimularile tactile din uter.
Miscarile mamei provoaca leganarea fatului si il expune la diverse stimulente tactile. Bebelusii nascuti prematur sunt supusi multor masuri de precautie, incubarea lor sau izolarea fiind una dintre ele. Aceasta masura ii impiedica pe ceilalti sa il atinga, pentru a nu risca imbolnavirea lui.
Prematurii au sanatatea destul de precara si sunt sensibili la factorii de mediu sau radicalii liberi din aer. Riscul de a se imbolnavi sau infecta este inzecit mai mare decat la un bebelus normal. Medicii recurg la masuri speciale si destul de drastice de protectie, pentru a minimiza riscul de infectii si complicatii la prematur. De aceea, ei nu ating copilul decat pentru strictul necesar, administrarea tratamentelor si consultatii medicale.
Atingerea bebelusilor prematuri, esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea lor
In ciuda starii de sanatate precare si a sensibilitatii crescute, cauzate de dezvoltarea insuficienta a organelor copilului, prematurul are nevoie de atingeri si mangaieri, in special de cele ale parintilor. Un studiu american, realizat la o Universitate din Miami, a analizat importanta atingerii in dezvoltarea si sanatatea bebelusilor. Cercetatorii au demonstrat ca atingerile sunt esentiale pentru grabirea procesului de insanatosire a prematurilor.
In cadrul studiului, cercetatorii au realizat un experiment. Acestia au facut masaje zilnice de cate 15 minute bebelusilor nascuti prematur, timp de 10 zile. Atingerile mainilor calde ale medicilor au acoperit integral corpul prematurilor, din cap pana in picioare. Au fost incluse si cateva exercitii usoare cu manutele si piciorusele acestora.
Greutatea scazuta este una dintre principalele probleme ale sanatatii copiilor. Cercetatorii au constatat insa ca, desi prematurii care au fost masati primeau acelasi numar de calorii ca cei care nu au primit un astfel de tratament, greutatea lor a crescut cu 50% zilnic.
Atingerea este primul canal de comunicare cu bebelusul. Potrivit medicilor, atingerile sunt esentiale in cresterea si dezvoltarea prematurului. Atingerea parintilor, in special a mamei, ii ofera un sentiment putrenic de siguranta si protectie. Este un calmant natural al durerilor cu care copilul prematur se confrunta zilnic si intareste din plin legatura emotionala dintre el si parinti.
Relatia emotionala consolidata prin intermediul atingerilor parintilor reprezinta fundatia dezvoltarii emotionale si intelectuale viitoare a copilului.
Sursa studiului american: http://www.nytimes.com/1988/02/02/science/the-experience-of-touch-research-points-to-a-critical-role.html?pagewanted=all&src=pm
Cat de importante crezi ca sunt atingerile si mangaierile in dezvoltarea bebelusilor prematuri si nu numai? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!