7 trucuri pentru a descifra ce zice bebe

/ / Modificat: 2011-05-05
7 trucuri pentru a descifra ce zice bebe

Timpul de reactie a unui bebelus este diferit de cel al unui adult, acestia raspund cu greutate la stimuli. Daca vrei sa-ti asculti copilul, trebuie sa comunici cu acesta incet si rar. In cazul in care nu intelegi tot ceea ce spune cel mic, nu te ingrijora! Nici un parinte nu intelege tot timpul toate plansetele si cuvintele copilului sau la aceasta varsta.

Oricum, se intampla doua lucruri daca stai si il asculti atenta si incerci sa descifrezi mesajul pe care acesta il trimite. In primul rand, copilul experimenteaza sentimentul de iubire materna partea ta,, o persoana care il iubeste si il ingrijeste. Cu timpul, daca stai sa il asculti de fiecare data atenta te vei obisnui cu limbajul copilului tau si vei ajunge sa-l intelegi.



1. Raspunde la plansetele lui bebe

Prin plans, bebelusii invata de asemenea sa comunice. In primul an, plansul reprezinta modalitatea principala a sistemului lor de comunicare. In momentul in care le raspundem la plansete, copiii nostrii invata ca exista cineva care ii poate asculta si ca este in siguranta in noua lume, existand cineva care sa aibe grija de el/ea.


2. "Converseaza" cu copilul tau

In primul an de viata, copiii isi dezvolta calitatile prin procesul de "schimbare a randului". Ei se intreaba, se uita la tine si asteapta. Daca tu esti pe ganduri si ei sunt pe ganduri. In aceasta simpla interactie, ei invata baza conversatiei si faptul ca sunt auziti atunci cand incearca sa comunice.

3. Vorbeste natural

Bebelusii invata limba inainte de a invata alte calitati expresive. Copilul tau va intelege ce ii vei spune inainte de a putea fi capabil sa vorbeasca. Atunci cand bebelusii cresc intr-un mediu adecvat, invata in mod natural sa vorbeasca. A-i modela limba, este cel mai bun avantaj pe care il ai. Bebelusii si copiii nu trebuie "facuti" sa vorbeasca corect. In momentul in care le modelezi limbajul, ii si corectezi si astfel ei invata corect gramatica.

4. Dezvolta-i limbajul si descrie ceea ce face

Acest lucru este facut de parinti in mod instinctiv. Atunci cand cel mic ajunge la nasul tau si are o fata intrebatoare, tu poti sa spui: "Acesta este nasul, ai de gand sa-l apuci cu manuta ta?". Atunci cand se intoarce spre usa abia deschisa poti sa ii spui: "Ai auzit usa deschizandu-se. Cine este la usa? Sora ta?".

5. Explica-i intotdeauna!

Este posibil sa te simti ciudat vorbind cu bebelusul care nu te intelege, insa acesta necesita sa asculte cuvinte noi si vocea ta in special pentru a-si putea dezvolta limbajul. Inainte de a-l ridica din patut pe cel mic/cea mica, explica-i ceea ce faci ( "Te voi ridica acum!"). In acest mod copilul va putea invata limbajul si va putea asocia cuvinte. In momentul in care ii schimbi scutecul, spune-i : "Acesta este un scutec curat". Explicatiile nu il vor ajuta doar pentru dezvoltarea limbajului, cat si pentru a invata la ceea ce se asteapta, pentru a participa in mod activ la procesul respectiv.

6.  Canta-i si spune-i povesti

Cantecele si povestile sunt o parte foarte importanta din procesul de invatare a limbii. Deoarece sunt repetate, copiii au posibilitatea de a le invata si retine pentru o perioada mai lunga de timp. In momentul in care copilul a invatat un cantec batand din palme, mai tarziu acesta il va asocia cu acest proces.

7. Citeste-i carti

Sunt o multime de carti pentru copii din care poti sa alegi. Cauta carti cu fotografii sau poze ce ii vor face placere sa le vezi. Cei mici nu au nevoie doar de desene animate. De asemenea, poti cauta carti cu continut liric. Nu exista o varsta anume la care cei mici trebuie sa inceapa sa citeasca. Acest lucru ar trebui sa se intample de vreme ce le face placere, incearca sa-i captezi interesul pentru carti periodic.


Taguri Despre bebelusi Plans bebe Plans sugar

Articole recomandate

Citeste si despre