In primele luni de viata, inainte sa invete sa apuce obiectele sau sa se ridice, bebelusul este atras de jucarii pe care poate sa le priveasca si sa le asculte. Vederea lui este incetosata si se fixeaza de obicei asupra lucrurilor aflate la 20 – 35 cm de ochii sai.
Este atras de fetele oamenilor (va putea sa o recunoasca pe a dumneavoastra la 1 luna) dar si de imagini viu colorate. Este captivat de contraste puternice si de culori stralucitoare pentru ca ii este mai usor sa le distinga.
Este atent la zgomote si ii place sa asculte muzica linistita (cantece de leagan). Daca un obiect se misca usor si scoate si un zgomot moderat devine mult mai interesant decat unul static si silentios.
Jucarii in primele 3 luni
Zornaitoarea este o jucarie potrivita pentru un nou-nascut datorita faptului ca vede la foarte mica distanta si devine interesat de orice se misca in raza lui vizuala. Nu poate inca sa tina jucarii in mana, dar va va arata care sunt preferatele lui, lovindu-le. De asemenea, puteti pune la incheietura sau la glezna copilului o astfel de jucarie. Cu siguranta va fi fascinat de zgomotele pe care le poate face singur.
Muzica este una dintre cele mai bune metode prin care va puteti destinde si linisti bebelusul. Lasati cd-playerul sa cante o gama variata de melodii – nimic prea strident si urmariti-i reactiile.
Caruselul este o jucarie pentru nou-nascuti care se ataseaza de marginea patutului. Jucaria se invarte si canta o melodie lenta si placuta. La aceasta varsta, sugarul priveste in proportie de 80% spre dreapta, asadar, o jucarie asezata deasupra capului sau pe partea stanga nu va fi interesanta pentru el. Pentru siguranta, asezati caruselul astfel incat bebelusul sa nu ajunga la el.
O oglinda care nu se sparge poate deveni o jucarie foarte apreciata de copil. Desi nu constientizeaza ca imaginea din oglinda este chiar chipul lui, bebelusii sunt fascinati de aceasta noua jucarie.
Exista carti viu colorate cu desene usor de distins, create special pentru copiii de aceasta varsta. Asezati-va langa el ca sa poata vedea cum dati paginile pe masura ce cititi textul.
O jucarie usoara si moale care canta sau piuie atunci cand este presata, ii va face placere si in lunile ce vor urma.
Jucarii - 3 si 6 luni
Odata intrat in acest stagiu, copilul descopera cat de mult se poate distra cu propriile manute. De cand nu le mai tine inclestate, poate sa-si suga degetele sau poate sa le foloseasca pentru a strange o jucarie care i-a picat in mana. A inceput sa se intinda dupa jucarii si in curand va invata sa plimbe o jucarie dintr-o mana in alta si sa-si rasuceasca incheietura mainii pentru a o privi din toate partile.
Asigurati-va ca toate jucariile sunt sigure (verificati eticheta). Nu folositi elastecul pe post de mecanism de prindere a jucariilor de marginea patutului copilului pentru ca se poate rani.
La sase luni, probabil ca va putea sta in sezut, iar acest lucru ii va da o noua perspectiva asupra lumii.
Zornaitoarea este o jucarie care ii atrage atentia bebelusului si in acest stadiu pentru ca este fascinat de zgomote si de muzica.
Centrul de activitate este o jucarie formata dintr-un stativ de care sunt agatate jucarii pe care bebelusul le poate lovi, trage sau invarti. Se adreseaza sugarilor care stau inca in pozitie orizontala.
Un alt centru de activitate apreciat la aceasta varsta este cel sub forma unei saltelute. Prin atasarea arcurilor, cu jucarii viu colorate, incurajati copilul sa isi dezvolte si sa isi coordoneze miscarile mainilor si picioarelor.
Un centru de activitate pentru copiii care stau deja in sezut este acela care se ataseaza premergatorului sau scaunului de masina al bebelusului.
La aceasta varsta multi copii incep sa se ataseze de un animal de plus. Mare atentie insa la materialul din care este confectionata jucaria (fara urechi sau codite din sarma, ochi si gura din plastic, clopotei, fundite sau nasturi care pot fi smulse si bagate in gurita).
Chitaitoarea din plastic moale este o jucarie foarte apreciata la aceasta varsta mai ales daca o folositi atunci cand ii faceti baie.
Un inel din plastic moale si rece pe care bebelusul il poate molfai, este foarte apreciat de copiii care au gingiile inflamate datorita aparitiei dintisorilor. Aceste jucarii nu se tin in congelator.
Jucarii - 6 si 9 luni
Joaca copilului dumneavoastra devine mult mai complexa. Acum de cate ori apuca o lingura loveste cu ea tot ce ii este la indemana. Scutura bine orice portchei si poate apuca doua jucarii deodata. In aceasta etapa dexteritatea se dezvolta foarte repede. Astfel, bebelusul poate ridica o stafida de pe covor cu usurinta.
Incepe sa realizeze ca obiectele continua sa existe si atunci cand el nu le atinge sau vede. Acest lucru explica faptul ca incepe sa caute un animal de plus atunci cand nu il zareste. Ascundeti-i ursuletul preferat si il va gasi imediat.
La aceasta varsta multi copii incep sa se deplaseze. De la a sta in sezut pana la a merge "in patru labe" e numai un pas. Cu ajutorul dumneavoastra, in jurul varstei de 8 luni, va putea chiar sa stea in picioare. Din momentul in care bebelusul devine mobil, jucariile care fac acelasi lucru il atrag mai mult decat cele care sunt statice.
Cumparati-i copilului dumneavoastra o masinuta pe care o poate impinge pe covor. Va fi foarte incantat de aceasta noua jucarie. Centrul de activitate cu jucarii de plastic si de plus, zornaitoare si clape luminoase este si la aceasta varsta o jucarie interesanta.
Animalele de plus si papusile sunt de asemenea apreciate. In acest stadiu multi copii dezvolta un atasament deosebit fata de un ursulet sau o paturica ori pernuta. Medicii pediatri incurajeaza acest lucru motivand ca prezenta unui animal preferat va usura perioadele de tranzitie care urmeaza.
O jucarie noua, de care copilul devine interesat, este mingea. Mingiile luminoase rostogolite pe covor de la dumneavoastra la copil pot fi foarte distractive.
Cartile frumos colorate devin mult mai interesante la aceasta varsta. Este recomandat sa ii cititi des copilului, iar la sfarsit ii puteti da cartea pentru a da singur paginile.
Jucarii - 9 si 12 luni
La 9-10 luni copilul umbla "in patru labe", sta in sezut si se ridica fara dificultate. La 12 luni multi copii stau in picioare fara a se sprijini, iar altii chiar fac primii pasi.
In aceasta etapa copilul incepe sa foloseasca obiectele pe post de instrumente: loveste mingea cu un bat, alege morcovii din supa cu lingura. Devine din ce in ce mai interesat de jocurile interactive. Gadilati-l si lasati-l sa va gadile! Daca vorbiti la telefon, dati-i si lui receptorul ca sa poate ganguri si el ceva!
Capacitatea lui de a rezolva probleme creste considerabil. Tot acum incepe sa inteleaga anumite cuvinte si sa recunoasca denumirile obiectelor familiare.
Bebelusului ii place sa foloseasca premergatorul pentru ca acesta ii ofera libertatea de a se misca prin camera si a apuca orice este la indemana.
Jucariile potrivite pentru aceasta etapa sunt cele mobile pe care copilul le poate impinge sau trage in urma lui, exersandu-si astfel capacitatile motrice. Aceste jucarii il vor atrage mult timp de aici inainte.
Mingiile si cartile sunt jucarii cu care copilul s-a mai intalnit. Pe masura ce creste acestea devin din ce in ce mai interesante. Dezvoltarea capacitatilor motrice il ajuta sa se joace in mai multe feluri cu aceste jucarii.
Cumparati-i copilului dumneavoastra o lopetica si o galetusa si mergeti cu el la groapa de nisip din parc. Urmariti-i reactiile si veti descoperi cat de amuzat va fi de acesta noua activitate.