Siguranta bebelusului in casa

/ / Modificat: 2014-06-05
Siguranta bebelusului in casa

Pe masura ce copilul tau creste si invata sa se deplaseze singur, orice lucru din casa ta devine un posibil pericol. Pentru a te asigura ca bebelusul tau nu va pati nimic in casa trebuie sa inveti sa iei cateva masuri si sa anticipezi pericolul inainte sa se intample un accident. Riscurile se schimba odata cu cresterea asa ca va trebui sa fii intotdeauna cu un pas inaintea lui pentru a-l proteja.

Copii sunt curiosi. Le place sa exploreze. Le place sa testeze lucrurile bagandu-le in gura si sa-si bage degetelele in locuri neobisnuite, sa se joace cu toate sforile care atarna si sa traga sau sa impinga lucruri.

Exista o multime de masuri pe care trebuie sa le iei pentru a-ti proteja copilul de rani sau diferite accidente in casa.

Copilul.ro iti arata cateva reguli de baza pentru a-ti face casa mai sigura pentru bebelus.

Pentru a putea repela cat mai multe din posibilele pericole pentru bebelus te poti aseza in genunchi si in maini si poti privi in jur. Cam acesta este nivelul de la care vede bebelusul lumea si este posibil sa depistezi mare parte din lucrurile care l-ar putea atrage.

Patutul

Cel putin in primele luni de viata, patutul este locul in care bebelusul isi petrece cea mai mare parte a timpului, asa ca trebuie sa ai grija sa il faci cat mai sigur si sa elimini toate posibilitatile prin care cel mic ar putea cadea sau s-ar putea rani.

Spatiul dintre barele patutului trebuie sa fie mai mic de sase centimetri, altfel bebelusul ar putea aluneca printre ele sau si-ar putea prinde piciorusele.

Stalpul din coltul patutului trebuie sa fie la acelasi nivel cu marginea patutului, sub nici o forma nu mai inalt.

Salteaua trebuie sa se potriveasca perfect cu marimea patului. Spatiul dintre saltea si marginile patutului poate deveni periculos. Bebe isi poate prinde manutele sau piciorusele. Asigura-te ca salteaua nu este mai groasa de 15 centimetri si nu are o suprafata foarte moale.

Salteaua trebuie protejata cu ajutorul unei captuseli, nu al unei pungi, pentru ca aceasta creste riscul de sufocare.

Pastreaza patutul departe de firele de electricitate sau de snururile de la perdea sau draperie.

Tine jucariile care ti se par periculoase departe de patut si da-i-le bebelusului doar cand esti tu in preajma si il poti supraveghea.

Daca bebelusul tau se poate ridica in picioare si poate impinge in ele, indeparteaza toate jucariile moi si pernutele, le-ar putea folosi pentru a se catara sa sara din patut.

Nu lasa niciodata copilul singur pe masuta pe care il schimbi, in pat sau pe alta suprafata plana care este la inaltime. Cei mici invata repede sa se rostogoleasca, chiar inainte de a merge de-a busilea, si pot sa cada doar cat te intorci sa iei un scutec.

Jucariile

Majoritatea jucariilor au pe eticheta trecuta varsta copiilor pentru care sunt recomandate. Daca bebelusulul tau nu a implinit inca varsta de pe eticheta jucariei, inseamna ca aceasta nu este sigura pentru el. Partile mici ale jucariilor sau bateriile sunt periculoase pentru un copil prea mic.

Un morman de jucarii sigure pentru varsta copilului tau poate deveni un pericol: bebelusul poate sa cada peste ele si se poate rani la fel de bine cum le poate folosi in patut pentru a se catara si pentru a “evada”. Cu cat sunt mai putine, cu atat mai bine. Oricum nu se poate juca in acelasi timp cu foarte multe jucarii, asa ca ar fi bine sa i le oferi pe rand.

Bucataria

In bucatarie asigura-te ca bebelusului nu ajunge la butoanele aragazului. In caz contrat, le poti scoate si poti pastra unul singur la indemana pe care sa-l folosesti. Si pe acela ai grija sa-l tii intr-un sertar bine inchis. Scoate-l doar cand il folosesti. Totodata, ai grija sa asezi vasele pe aragaz cu toarta spre interior pentru ca cel mic sa nu le poata trage peste el. Ideal ar fi sa folosesti doar ochiurile din spate ale aragazului, asa incat vasele si focul sa fie cat mai departe de copil. Invata-l pe bebe ca nu este bine sa stea in preajma aragazului pentru ca “frige”.

Tine cafeaua, ceaiul si mancarurile fierbinti departe de locurile la care cel mic are acces. Acelasi lucru este valabil si pentru cutite si alte obiecte ascutite sau taioase. Un sertar care sa poata fi incuiat sau cu un sistem de siguranta care sa tina copiii departe ar fi cea mai buna alegere.

Baia

Medicamentele, vitaminele si produsele de curatat trebuie tinute, de asemenea, in dulapuri bine inchise – bebelusii nu pot face diferenta intre bomboane si medicamente, iar un medicament luat sau inghitirea unei cantitati cat de mici dintr-un produs de curatat pot fi mortale.

Copiii se pot ineca in foarte putina apa. Nu lasa niciodata apa in cada sau in cadita bebelusului. La cat de imprevizibili sunt cei mici, nu stii cand il scapi din ochi si ajunge la apa.

Cei mici pot da drumul apei fierbinti si se pot opari. Pentru ei, robinetii pot constitui un element demn de explorat. De aceea, este bine sa nu lasi niciodata bebelusul singur in baie.

Tine obiectele electrocasnice, cum este uscatorul de par, departe de baie si scoate-le din priza.

In baie nu folosi o incuietoare care sa nu poata fi descuiata si de afara, iar podeaua acoper-o cu un covoras de baie anti-alunecare.

Mobila

Poti acoperi colturile mobilei cu dispozitive moi special concepute pentru a proteja bebelusii. Altfel ele pot deveni periculoase pentru ochii si capul bebelusului. Chiar daca bebe a invatat sa mearga, nu are foarte multa stabilitate, iar caderile se pot ivi oricand. Evita accidentele nefericite cu ajutorul acestor dispozitive.

Tine ventilatoarele si dispozitivele de incalzire departe de bebelus. Ele pot deveni cauza arsurilor si a ranirii celui mic. Cu cat sunt mai departe de el, cu atat mai bine.

Scarile

Treptele scarilor constituie un alt element de interes pentru cei mici. Chiar daca nu au invatat inca sa mearga, isi vor dori sa se catere pe scari sau sa incerce sa le coboare. Foloseste portite de siguranta in ambele capete ale scarilor. Ai grija sa aiba un sistem de inchidere la care cel mic sa nu aiba acces.

Ferestrele

Ce e dincolo de fereastra asta? Cam asa se poate interpreta curiozitatea celor mici atunci cand privesc fereastra si incearca prin orice modalitate sa se catere pana la ea.

Cea mai buna solutie sunt cu siguranta gratiile suficient de dese pentru a nu permite copilului sa cada printre ele sau sa-si blocheze membrele. Plasele pentru geamuri, facute sa tina insectele departe, nu sunt suficient de rezistente pentru siguranta copilului.

Daca nu ai cum sa recurgi la aceasta varianta, ai grija ca in preajma ferestrelor sa nu lasi scaune sau alte piese de mobilier pe care cel mic s-ar putea catara pentru a ajunge la geam.

Foloseste perdele si draperii scurte sau ridica-le cumva, asa incat bebelusul sa nu ajunga la ele. Ar putea trage darama peste el dispozitivul care fixeaza perdeaua si draperia pe perete.

Plantele de apartament

Tine-le departe de bebelus! Unele sunt otravitoare, asa ca cel mai bine este sa eviti orice problema limitand accesul copilului la plante. Poti consulta un specialist in plante pentru a afla care dintre ele sunt otravitoare si pe acestea le poti inlatura sau le poti oferi unei prietene care sa le ingrijeasca pana ce bebelusul tau mai creste.

Taguri Despre bebelusi Siguranta bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre