Bebelusul tau ti-a zambit?

/ / Modificat: 2011-10-27
Bebelusul tau ti-a zambit?

Ce te poate face mai fericita decat zambetul propriului bebelus? Sa vezi ca cel pe care l-ai purtat 9 luni in burtica ta se dezvolta frumos si invata nu doar sa planga atunci cand are nevoie de ceva, ci si sa zambeasca atunci cand iti intalneste privirea sau cand are parte de un moment care il bucura.
 
De-a lungul anilor, studiile de specialitate au aratat ca bebelusii se nasc cu dorinta de a comunica cu cei din jur si ca ei interactioneaza cu noi inca dinainte de primul lor zambet. Primul lor mod de a interactiona este imitarea sau cel putin incercarea de a imita gesturile celor mari: de la miscarile ochilor, pana la cele ale limbii si vorbire.

Primul zambet al unui bebelus apare de obicei in jurul a patru, pana la sase saptamani, dar poate aparea si mai devreme.

Psihologii spun ca baieteii tind sa aiba un contact vizual mai slab cu cei din jur si sa zambeasca mai putin decat fetitele. Ceea ce inseamna ca trebuie sa le acordam toata atentia inca de la inceput si sa comunicam cu ei pentru a le dezvolta abilitatile de comunicare la fel de bine ca si in cazul fetitelor.

Zambetul este inceputul dezvoltarii unei persoane sociale si, in timp, vor fi foarte multi cei care vor avea parte de zambetul copilului tau, dar deocamdata el este doar al tau. Invata sa te bucuri de el si sa-l motivezi sa repete si sa ajunga chiar sa rada.

Importanta zambetului lui bebe pentru parinti

Un studiu canadian a aratat ca in relatia tata – copil conteaza extrem de mult momentul in care tatal observa primul zambet al celui mic. Bebelusul tau transmite semnale tot timpul si, chiar si inconstient, tu ii vei raspunde fiecarui sunet pe care il scoate si fiecarei expresii a fetei, incurajand o relatie bazata pe incredere.

Cand te simti sfarsita si extenuata de toata munca pe care o necesita ingrijirea nou-nascutului, un zambet din partea lui iti va da puterea sa o iei de la capat.

Zambetul bebelusului bucura de fiecare data inima unei mame si constituie chiar un stimulent pentru creier, fiind perceput ca o recompensa pentru munca depusa. Studiile au aratat ca vederea unui zambet al propriului bebelus stimuleaza dopamina, unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos. Dopamina este raspunzatoare si de senzatia de recompensa si placere. Ea este la fel de importanta pentru invatare, motivare sau somn. Tot dopamina este legata si de dependenta de droguri, alcool si pariuri. (!)

Oamenii de stiinta au realizat acest studiu cu ajutorul a 28 de femei, mame pentru prima data. Ele au fost conectate la un aparat care sa le supravegheze activitatea cerebrala in timp ce li se aratau fotografii cu copii. Reactia a fost resimtita doar in momentul in care mamele vedeau fotografia propriului copil zambind. Expresiile neutre sau fotografiile in care bebelusii plangeau nu au creat reactii importante mamelor. Mai mult decat atat, vederea unei fotografii cu propriul copil plangand, a dat o reactie cu nimic diferita fata de cea in care un alt bebelus era suparat.

Relatia mama – bebelus este foarte importanta pentru dezvoltarea copilului. Exista insa si cazuri in care, din diferite motive, aceasta relatie nu se dezvolta normal. Neglijenta si abuzul sunt doar doua dintre urmari, cu efecte devastatoare asupra dezvoltarii copilului.

Ce face un copil sa zambeasca?

In jurul varstei de 8 luni, copiii incep sa aiba ceea ce poate fi numit "zambet social". Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui alt test: 20 de copii au fost lasati sa se joace in aceeasi camera in care mama lor citea o revista. In momentul in care bebelusul intalnea privirea mamei, zambea. Acest lucru se intampla insa mult mai rar daca bebelusul se uita la mama, dar ea citea sau daca cel mic se uita la jucarii.

Taguri Zambet bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre