Cum faci ca strainii sa nu iti mai atinga bebelusul, fara sa creezi conflicte

/ / Modificat: 2017-08-25
Cum faci ca strainii sa nu iti mai atinga bebelusul, fara sa creezi conflicte

Dragalasenia unui bebelus cu obrajori bucalati, cu manute mici, cu ochi mari, cu un zambet care topeste pe oricine, ii poate face pe necunoscuti sa isi doreasca sa iti atinga bebelusul. Se poate intampla la magazin, in parc, chiar si pe strada, cand bebelusul doarme linistit in carucior, sa apara o persoana straina care, fara sa iti ceara voie, sa il atinga pe cel mic.

Intr-adevar, bebelusii sunt adorabili, inocenti si dragalasi, de aceea ii atrag pe adulti ca un magnet. Insa pe tine, ca mama, acest gest te enerveaza enorm si te aduce aproape in pragul disperarii si nu stii ce sa faci ca sa opresti acest avant al necunoscutilor.

E perfect normal sa nu iti doresti ca persoanele straine sa il mangaie pe bebe. Este suficient sa il admire cu privirea, numai de la distanta, din diverse motive: nu vrei ca cel mic sa ia vreun virus de la persoana care il atinge (mai ales in primele luni de viata, cand sistemul imunitar nu este inca bine dezvoltat), nu stii daca persoana respectiva este curata pe maini, daca respecta regulile de igiena.

In plus, stii foarte bine ca bebelusilor nu le place sa fie atinsi, pupati sau chiar si tinuti in brate de persoane straine. Unii prichindei pot deveni nervosi si irascibili atunci cand sunt atinsi de persoane pe care nu le simte apropiate. Dar cum ii tii la distanta pe cei care tin mortis sa ii ofere o mangaiere bebelusului tau adorabil? Iata cateva sfaturi:

1. Lipeste un sticker haios pe carucior

Pe principiul ca este mai bine sa previi, poti sa iei exemplul unor mame care au ales sa lipeasca pe caruciorul copilului un sticker haios, asemanator cu cele pentru masini, pe care scrie "Baby on board" din care sa reiasa ca nu vrei ca bebelusul tau sa fie atins. Este un mod haios in care ii poti atentiona pe trecatori ca bebelusului tau nu ii plac deloc atingerile persoanelor straine. Stickerul, pe care il poti confectiona chiar tu, il poti lipi si pe scaunul de la masina.

2. Foloseste limbajul trupului

Gesturile pe care le faci ii pot arata unui strain ca nu iti place ca bebelusul tau sa fie atins. Fa cativa pasi in spate in momentul in care il vezi ca se apropie de tine, apoi ii poti spune, politicos, ca nu iti place ca bebelusul tau sa fie atins. De asemenea, pe un ton soptit, ii mai poti spune persoanei respective ca in momentul in care este atins de un individ pe care nu il cunoaste, odorul tau incepe sa planga si il poti potoli cu mare greutate.

3. Grabeste-te

Nu degeaba se spune ca femeile au al saselea simt, asa ca, de cele mai multe ori, iti dai seama cand o persoana are intentia de a se indrepta spre copilul tau ca sa il mangaie. Imediat ce ai observat asta, impinge mai tare caruciorul, sa te indepartezi de persoana respectiva. Eventual ii poti spune persoanei respective ca va grabiti foarte tare, ca trebuie sa ajungeti la medic si deja sunteti in intarziere sau ca trebuie sa ajungi acasa sa il hranesti pe cel mic, pentru ca e ora mesei.

4. Invata sa spui "NU"

Ce mai poti face este sa lasi rusinea la o parte si sa fii directa cu persoana care are intentia de a-ti atinge copilul si sa ii spui "Nu", pe un ton ferm, dar calm, fara sa ii dai vreo explicatie. Nu trebuie sa iti faci mustrari de constiinta ca ai fost nerespectuoasa sau nepoliticoasa, trebuie sa indraznesti sa iti aperi opinia.

5. Gaseste cateva fraze pe care sa le folosesti

Uneori, unele minciuni nevinovate te pot scoate din necaz, astfel incat atingerile strainilor sa fie doar o amintire. Este bine sa ai intotdeauna cateva fraze pregatite pentru momentul in care cineva se apropie de caruciorul copilasului sau vine spre tine atunci cand il tii pe cel mic in brate. Poate fi vorba despre o replica precum "Imi pare foarte rau, insa copilasul meu nu are voie sa fie atins de alte persoane in afara de membrii familiei, pentru ca medicul pediatru a interzis acest lucru, deoarece este un copil sensibil si se poate imbolnavi usor" sau despre o replica precum "Imi pare sincer rau, insa bebelusul de abia si-a revenit in urma unei raceli si nu trebuie sa il atingeti, se poate imbolnavi din nou!"

Taguri Atingeri bebelus Mangaieri bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre