Venirea pe lume a unui copil schimba complet viata parintilor si obiceiurile acestora. Cum vara s-a instalat cu arme si bagaje pe la noi, iar caldura este de multe ori sufocanta, majoritatea parintilor care au acasa un bebelus se vad pusi in fata unei dileme: pornesc sau nu aerul conditionat?
Verile sunt tot mai greu de suportat fara aparatele de aer conditionat, dar ce te faci cand ai acasa un bebe inca fragil si cu un sistem imunitar in plin proces de dezvoltare? Este indicat sa faci racoare in casa sau e mai sigur sa suferi putin de cald, dar sa nu expui copilul? In acest articol ar trebui sa gasesti raspunsurile la cum, cat si cand sa folosesti aparatul de aer conditionat cand ai un bebelus.
Copiii, in special nou-nascutii si prematurii, sunt foarte sensibili la schimbarile bruste de temperatura. Caldura excesiva sau temperaturile scazute ii afecteaza in egala masura. Disconfortul fizic pe care il resimt se va traduce in reprize de plans, somn de slaba calitate, iritabilitate si, ati ghicit, alte reprize de plans.
Pentru ca un bebelus sa se simta bine si in zilele fierbinti de vara este recomandat ca in casa sa fie mentinuta o temperatura placuta, intre 21 si 24 de grade ziua si intre 19 si 21 de grade noaptea.
Umiditatea din locuinta trebuie sa fie de 30-50%. De asemenea, aveti grija sa aerisiti camerele, in special dormitoarele.
Sfaturi privind utilizarea aerului conditionat
E de la sine inteles ca atunci cand ai un bebelus trebuie sa acorzi mai multa atentie felului in care folosesti aparatul de aer conditionat. Iata cateva sfaturi care pot fi foarte utile:
- Este de preferat sa aveti aer conditionat in toata casa, nu intr-o singura camera. Astfel evitati schimbarile bruste de temperatura care il pot afecta pe cel mic atunci cand treceti dintr-o incapere mai racoroasa in una in care e mai cald si apoi din nou in cea cu aer conditionat. Aparent inofensive, aceste schimbari pot provoca raceli si o slabire a sistemului imunitar.
- Diferentele de temperatura din casa sau din masina fata de cea de afara nu trebuie sa fie foarte mari. In niciun caz nu trebuie sa depaseasca 10 grade.
- Este de preferat sa nu tineti copilul aproape de aparatele de aer conditionat sau chiar in "bataia" lor.
- Aerul conditionat reduce prea mult umiditatea, iar cei mici ar putea dezvolta iritatii sau mancarimi ale ochilor, dar si uscarea sau iritarea mucoasei cailor respiratorii, ceea ce cu siguranta le va provoca disconfort. In camere trebuie sa fie un anumit grad de umiditate, iar pentru a te asigura ca aceasta nu scade prea mult poti folosi un umidificator sau pur si simplu poti pune prin casa recipiente cu apa.
- Daca folosesti un umidificator, ai grija ca umiditatea sa nu creasca peste 50%; nu vrei sa te lupti dupa aceea cu mucegaiul sau cu alergiile pe care acesta le poate provoca.
- Nu lasa aparatul de aer conditionat sau umidificatorul sa mearga la foc continuu. Este important ca din cand in cand sa aerisesti incaperile si pe calea clasica, deschizand ferestrele. De preferat este sa o faci seara, cand afara s-a racorit, sau dimineata, inainte ca temperatura sa creasca foarte mult.
- Foarte important! Nu uita sa cureti periodic filtrele aparatului de aer conditionat, pentru a indeparta particulele de polen, praf, acarienii sau sporii daunatori.