Vocea unei mame este unica. Dar are si super puteri. Cel mai recent studiu referitor la acest aspect a demonstrat doua lucruri: ca vocea unei mame este intotdeauna favorita copilului ei si ca este capabila sa exercite o putere speciala asupra emotiilor si capacitatilor micutului de a comunica.
5 super-puteri ale vocii mamei
Este primul lucru pe care il auzim cu mult inainte de a ne naste. Vocea mamei trece prin lichidul amniotic si ajunge la urechea noastra ca un dulce sentiment de protectie. O auzim in toate versiunile sale: suava, subtila, melodica, crispata etc. Este atat de personala incat un copil ar fi capabil sa o recunoasca fara ezitare dintre multe alte voci.
Dar se stia ca vocea mamei este speciala. Insa, un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford, din Palo Alto (California, Statele Unite), demonstreaza ca vocea mamei are superi puteri.
1. Exercita mai multa influenta decat oricare alta voce. Creierul copilului este mai dedicat vocii mamei sale. Adica: vocea mamei exercita mai multa influenta asupra micutului ei. Ce spune ea are un impact mult mai mare decat ceea ce ii spune oricine altcineva.
2. Influenteaza capacitatea de comunicare a copilului sau. Vocea mamei activeaza si regiunea creierului de recunoastere lingvistica. Fara indoiala, ea este marea invatatoare atunci cand vine vorba de a invata copilul sa vorbeasca. Dar este si o mare profesoara cand vine vorba de dezvoltarea comunicarii sociale.
3. Imbunatateste stima de sine. O alta zona a creierului care reactioneaza la vocea mamei este cea care ofera informatii despre sine. Tot ceea ce spune mama despre copilul sau are un impact deosebit asupra modului in care micutul se vede pe sine. Prin urmare, poate avea o putere speciala de a-l sustine si de a-si creste respectul de sine.
4. Este principalul suport emotional. Cele mai active zone ale creierului atunci cand asculti vocea mamei sunt cele legate de emotii. Prin urmare, are o influenta speciala asupra dezvoltarii inteligentei emotionale a copilului sau.
5. Dezvolta memoria. Vocea unei mame activeaza si zona faciala de recunoastere a creierului. Ajuta la amintirea trasaturilor si gesturilor si incurajeaza dezvoltarea memoriei.
Creierul copilului arata mai multa activitate cand aude vocea mamei
La acest experiment au participat treizeci de copii intre 7 si 12 ani. 97% au recunoscut vocea mamei lor dintre mule alte voci. Activitatea de rezonanta magnetica a fost detectata in creierul celor mici, atunci cand au auzit vocea mamei lor. De fiecare data cand si-au auzit mama vorbind, chiar daca erau cuvinte lipsite de sens, au fost activate zone ale creierului legate de emotii, zone ale creierului care atribuie valoare pentru a recompensa stimulii si zona creierului care da o idee despre sine.
Vocea mamei are un impact mult mai mare decat orcine in domeniul social, emotional si lingvistic al copilului. Oamenii de stiinta cred ca se poate studia pentru a clarifica ce se intampla in cazul micutilor cu probleme de comunicare, asa cum este cazul celor cu autism.