Imbracamintea lui bebe la iesirea din maternitate

/ / Modificat: 2013-03-10
Imbracamintea lui bebe la iesirea din maternitate

Bucuria de a-l aduce acasa pe bebelusul tau abia nascut ar putea fi umbrita de stresul alegerii unei tinute potrivite pentru el, la parasirea spitalului. Esti proaspata mamica si nu ai prea multa experienta in cum anume se imbraca nou-nascutii si cu ce, mai ales atunci cand iesi cu el prima oara afara, iar temperaturile de sezon sunt buclucase. Iata cateva trucuri legate de felul in care trebuie sa imbraci bebelusul la iesirea din maternitate!

Cum alegi imbracamintea pentru bebelus la iesirea din spital?

Gandeste-te la hainute inainte de nastere


Inainte sa ajungi la spital pentru a naste, ti-ai facut bagajul de maternitate si te-ai gandit cum anume trebuie imbracat imediat dupa nastere si cat stati internati in spital. Insa ai omis sa alegi si tinuta pentru iesirea din spital. De obicei ajungi sa imbraci nou-nascutul in hainutele pe care le primesti de la nasi sau pe care taticul ti le aduce, insa trebuie sa ai in minte cateva lucruri esentiale.

Nu il imbraca mai gros decat este cazul


In cele mai multe cazuri, specialistii au observat ca nou-nascutii sunt imbracati mai gros decat ar trebui atunci cand parasesc spitalul. Oricat de frig sau de cald ar fi, exista tendinta de a imbrobodi copilul din cap pana in picioare.

Este adevarat ca nou-nascutii nu isi regleaza imediat temperatura corporala si ca dureaza pana se adapteaza noului mediu, dar daca il imbraci prea gros sau prea subtire, el va resimti la fel ca tine senzatia de caldura sau de frig.

Tine cont de anotimp, dar mai ales de temperaturi


Alegerea tinutei trebuie sa tina cont de anotimp si de temperatura de afara. In principal, temperatura este cel mai important indiciu. Pentru ca poate fi toamna in calendar, dar daca afara temperaturile sunt de vara, nu poti sa imbraci copilul prea gros. Nici nu este cazul ca vara sa il scoti foarte dezbracat din spital, oricat de mari ar fi temperaturile.

Principalul criteriu de selectie este confortul


Principalele criterii de alegere a tinutei nou-nascutului trebuie sa fie confortul si sanatatea pielii. De aceea, trebuie sa alegi materiale naturale, care nu irita pielea si modele cat mai comode, care sa il faca sa se simta bine in ele.

Chiar si vara, copilul se scoate din spital intr-un body subtire, din bumbacel sau alte materiale naturale, fara manecute si pantaloni lungi si cu o caciulita foarte subtire in cap. Nu este bine sa ii expui pielea vulnerabila razelor periculoase ale soarelui, de aceea asigura-te ca il infasori si intr-o paturica moale si foarte subtire. Evita rochitele si costumasele din doua piese. Nu sunt comode si practice.

In sezoanele reci, cand temperaturile sunt scazute vei adauga ceva straturi de hainute fata de cele de vara. Treci la body-uri cu manecute si pantaloni lungi, iar daca temperaturile sunt foarte scazute, pune-i si o salopetica peste. Caciulita grosuta, sosetele de nou-nascutii, botoseii si paturica cea groasa si calduroasa ii vor asigura confortul in zilele foarte reci.

Fie ca e vara sau iarna, nou-nascutul are nevoie de manusi. Sunt importante nu neaparat pentru confortul termic, cat pentru a-l proteja impotriva zgarieturilor si accidentelor. Unghiile copilului cresc foarte repede la aceasta varsta si sunt destul de ascutite, iar riscul de a se zgaria accidental este foarte mare.

Bineinteles ca si culoarea hainutelor este importanta, precum si modelul ales. Unii parinti prefera body-uri haioase, cu desene sau mesaje amuzante, iar altii prefera modele accesorizate cu dantela sau alte detalii rafinate, mai ales pentru fetite.

Marimea conteaza


Una dintre greselile frecvente de parinte este ca iei nou-nascutului hainute cu cateva numere mai mari. Probabil ca incerci sa fii pragmatica si te gandesti ca in felul acesta, bebelusul le va purta si cand va fi mai maricel. Desi acest truc se poate aplica in cazul bebelusilor mai maricei, nou-nascutii sunt si-asa micuti si fragili si nu numai ca un body cu trei numere mai mari arata urat, dar este si incomod pentru el.

Acopera-i fata copilului


Exista o superstitie romaneasca legata de acoperirea fetei nou-nascutului. Se zice ca este bine ca fata sa fie acoperita pana la botez, pentru a nu fi deochiat.

Fie ca esti superstitioasa sau nu, fata copilului trebuie acoperita la iesirea din spital pentru a fi protejata de razele soarelui sau de praf ori alte lucruri care-i pot irita fata sau ii pot intra in ochi. Batistuta sau esarfa trebuie sa fie subtire si sa permita bebelusului sa respire prin ea.

Taguri Haine bebelus Ingrijire nou nascut

Articole recomandate

Citeste si despre