Mamica la inceput de drum: cum sa iti faci casa cat mai prietenoasa

/ / Modificat: 2024-05-21
Mamica la inceput de drum: cum sa iti faci casa cat mai prietenoasa

A fi mamica este in realitatea cea mai grea meserie din lume, tocmai pentru ca implica un grad ridicat de responsabilitate si disponibilitate completa din partea ta. Orele de somn limitate si gandurile care, fara voia ta, apar pe nepusa masa te storc de energie si gandire pozitiva. Tocmai de aceea, mai ales la inceput de drum alaturi de bebe, ar fi indicat sa faci din casa ta un loc perfect pentru tine si cel mic. Asta inseamna ca spatiul in care sunteti ar trebui sa respecte unele conditii si sa te faca sa te simti mai linistita si relaxata. Iata cateva elemente care, initial, par mai degraba tehnice, dar in realitate pot fi usor controlate de tine si iti influenteaza pozitiv starea. 

Umiditatea

Atunci cand vorbim de felul in care se simte aerul din casa, vorbim si despre care este gradul de umiditate potrivit bebelusului. Aici valorile pot fi diferite, in functie de starea de sanatate si etapa de dezvoltare. In general, o umiditate confortabila pentru cel mic ar trebui sa fie confortabila si pentru tine. 

 

Unii specialisti recomanda ca umiditatea sa fie intre 60-65% iar acest lucru poate fi foarte bine controlat cu un umidificator camera. Nu numai ca vei sti exact procentul si daca au aparut modificari, dar vei avea in jur un aer mai sanatos, ceea ce cu siguranta ofera un plus de calitate vietii. 

Temperatura

Pentru bebelusi, temperatura recomandata este cu cateva grade mai mare decat pentru adulti sau copii de varsta mai mare. Tocmai de aceea, mai ales daca nu preferi temperaturile ridicate, fa o separare clara a incaperilor in ceea ce priveste temperatura. Mai exact, in dormitorul celui mic (probabil dormitorul tau momentan), in spatiile in care se joaca si in baie, alege sa setezi o temperatura ceva mai ridicata - undeva spre 22-24 de grade °C.

 

Poti in orice moment verifica daca celui mic ii este frig prin a-i controla manutele si piciorusele. De asemenea, daca vrei un spatiu pe placul tau, poti pastra in unele camerele o temperatura intre 20 si 21 de grade °C. Ai putea spune ca un grad nu face diferenta, dar in realitate este potrivit pentru tine, ca boost de energie, sa nu stai mereu la temperaturi ridicate. Cu timpul, cel mic va putea fi adaptat si la temperaturi cu unul, doua grade mai joase. 

Curatenia

Un aspect aproape deloc negociabil este cel legat de curatenie. Aici lucrurile sunt complicate, deoarece este foarte probabil sa nu ai efectiv timp sa te ocupi si de curatenie. Tocmai de aceea, nu ezita sa ceri ajutorul unei alte persoane. Mai ales cand incep sa circule (chiar si de-a busilea), cei mici au nevoie de suprafete sigure, curate si igienizate pe care sa se desfasoare. 

 

Alt aspect la care sa fii atenta este tipul de produse folosite - gradul acestora de toxicitate, mirosul si elementele din compozitie nu trebuie sa il afecteze pe cel mic, iar el nu trebuie sa intre in contact cu astfel de substante cat inca este la o varsta frageda. In rest, curatenia si ordinea, in general, ofera o energie pozitiva, iar mintea ta pare si ea ca urmeaaza acelasi model si iti poti face ordine in ganduri. 

Lumina naturala

Sa te bucuri cat mai mult de lumina naturala este un sfat destul de usor de urmat, benefic atat pentru mama cat si pentru cel mic. O scurta plimbare in aer liber poate sa fie perfecta chiar si in zilele mai racoroase. Aportul natural de vitamina D pe care organismul il primeste se va transforma intr-o buna dispozitie reala si productiva.

 

Tocmai de aceea, nu uita sa lasi ca lumina naturala sa patrunda si in casa, pentru a-ti oferi aceeasi stare de bine si, in plus, pentru a ajuta la formarea ritmului circadian al celui mic (sa se obisnuiasca cu trecerea de la zi, la noapte si apoi iar la zi). 

 

Perioada in care stai acasa, alaturi de cel mic, este extrem de productiva, chiar daca nu iti dai seama de acest lucru decat mai tarziu. Este vorba de un ritm pe care tu il dai si de siguranta pe care cel mic o are. Avand mama langa el, dezvoltarea lui se desfasoara excelent inclusiv la nivel mintal. Tocmai de aceea, tu, ca mama, trebuie sa ai micile tale bucurii si momente placute, pentru a face fata cu brio acestor zile. Fa din casa ta un loc sanatos, prietenos, cu personalitate si in care sa te simti minunat. 

 

Sursa foto: Pixabay

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama Mama si copilul Casa

Articole recomandate

Citeste si despre