Sa reusesti sa montezi caruciorul, sa pregatesti o sticla cu lapte fara ca aceasta sa fie prea rece sau extrem de fierbinte sau sa imbraci bebelusul cu un body fara sa ramana vreo capsa in plus, sunt cateva dintre provocarile cu care se confrunta parintii.
Dar ca sa schimbi scutecul? Trebuie ca micutul sa stea in picioare?
De ce sa schimbi scutecul copilului in picioare
Cand sunt nou-nascuti, schimbarea scutecului poate deveni o succesiune de episoade "distractive." Carui tata nu i s-a intamplat sa schimbe scutecul bebelusului si tocmai cand a terminat, acesta sa-l murdareasca din nou? Si a luat-o de la capat!
Pe masura ce copiii cresc, schimbarea scutecului se poate transforma intr-un razboi continuu. Cel mic se misca mult, este dificil sa-l tii si, in final, pur și simplu face pipi. Ce sa faci in aceasta situatie? Iata solutia: schimba scutecul celui mic in picioare!
Metoda Montessori se bazeaza pe respectarea procesului natural al copilului si pe favorizarea autonomiei acestuia, de aceea este bine sa-i schimbi scutecul in pozitie verticala. Si mai exista si alte avantaje:
- Cand sta in aceasta pozitie, micutul este in permanenta constient de ceea ce se intampla in jurul sau si este mult mai receptiv.
- Copilul este mai cooperant si asta il face sa participe la actiunea de schimbare a scutecului. Cei mai activi vor dori chiar sa se curete. Daca asa face copilul tau, lasa-l! Asa invata treptat.
- Apare o noua etapa. Schimbarea scutecului in picioare il va ajuta si il va incuraja sa-si faca nevoile la toaleta.
- Din acea pozitie verticala, cel mic isi va putea ridica sau cobari pantalonii si, putin cate putin, va invata sa se imbrace.
Dar, atentie! Poti apela la aceasta metoda incepand de la varsta de 15 luni, cand copilul incepe deja sa se ridice in siguranta si nu exista riscul sa isi piarda echilibrul.
Lucruri importante de care sa tii cont inainte de a schimba scutecul
Inainte de a incepe sa schimbi scutecul, trebuie sa fie totul pregatit.
Alege momentul potrivit
Daca copilul se joaca, respecta-l si lasa-l sa termine ceea ce face. In caz contrar, el va refuza si va fi mai rau.
Fa momentul mai atractiv
Avand in vedere ca nu toti copiii sunt incantati cand tebuie sa li se schimbe scutecul, fa din asta un moment distractiv! Canta o melodie sau spune-i o poveste.
Trebuie sa ai tot ce ai nevoie la indemana
Cel putin doua scutece, servetele umede si crema pentru iritatii (in special la copii cu eruptie atopica).
Cand schimbi scutecul copilului
Un alt avantaj al schimbarii scutecului micutului in picioare este ca il pregateste pentru ultima faza: renuntarea la scutec si purtarea chiloteilor. Daca esti pe cale sa intri in acea etapa, iata cateva sfaturi practice:
- Trebuie sa fie un proces gradat, in care copilul sa nu fie fortat deloc.
- Fiecare se dezvolta in felul sau. Incerca sa nu-ti compari micutul cu ceilalti prieteni de la cresa / gradinita.
- El trebuie sa fie pregatit, dar si tu. Poate fi un drum rapid sau lent si ai nevoie de rabdare.
- Incerca o pereche de chiloti de tip scutec pentru a te ajuta la inceputul acestei etape cu care te confrunti.
- Poti opta pentru olita sau direct la toaleta, dar va trebui sa fie cu adaptor pentru a nu cadea.
- Fii atent la gesturile lui. Daca il observi nelinistit, daca isi incruciseaza picioarele, incurajeaza-l sa mearga la toaleta!